Current Affairs Quiz 11th July 2018

  • 1. Ministry of Housing and Urban Affairs has launched ISCF and ISCI program that will provide the youth with an opportunity to experience the aspects of Urban planning and governance. ISCF stands for ____________.
   A.) India Smart City Finance
   B.) India Smart Cities Fellowship
   C.) Indian Smart Cities Fund
   D.) Indian Smart City Followers

Answer: Option 'B'

India Smart Cities Fellowship

  • 2. How many Managing Directors (MDs) does the State Bank of India (SBI) has ?
   A.) 2
   B.) 3
   C.) 4
   D.) 5

Answer: Option 'C'

4

  • 3. Who has become the 5th Indian cricketer to be inducted into the ICC Hall of Fame?
   A.) Rahul Dravid
   B.) Yuvraj Singh
   C.) Virender Sehwag
   D.) Virat Kohli

Answer: Option 'A'

Rahul Dravid

  • 4. India and South Korea have recently signed five MoUs in the field of ___________ in New Delhi. 
   A.) Science and Technology
   B.) Defence
   C.) Health
   D.) Arts and Crafts

Answer: Option 'A'

India and South Korea have signed five MoUs in the field of Science and Technology in New Delhi. Science and Technology Minister, Dr Harsh Vardhan and his South Korean counterpart You Young Min signed three MoUs which are Programme of Cooperation 2018-21, Establishment of Future Strategy Group and Cooperation in Biotechnology and Bio-economy.

  • 5. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in which of the following state, that would benefit the agriculture sector immensely in the region?
   A.) Uttarakhand
   B.) Punjab
   C.) Bihar
   D.) Assam

Answer: Option 'C'

Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in Shahabad-Bhojpur region of Bihar which would benefit the agriculture sector immensely in the region. Power and New & Renewable Energy Minister RK Singh held a meeting with the officials from the ADB and the finance ministry to review the progress of lining project of the Son canal.

  • 6. On July 10, 2018, the Gujarat government gave approval for additional _____ to develop infrastructure for the state’s “Seema Darshan” or border tourism project at Nadabet near Suigam in Banaskantha district?
   A.) Rs 25 crore
   B.) Rs 30 crore
   C.) Rs 39 crore
   D.) Rs 45 crore

Answer: Option 'C'

Following the approval, a proposal will be sent to Union ministries of Home and Tourism for financial assistance. The border tourism project is being developed on the pattern of Wagah Border. It entails development of an exhibition hall and a parade ground with an amphi theatre for 5,000 people. The development will be done under phase-2 of the project.

  • 7. Which state government has recently announced 1% reservations for five communities– Gujjar, Banjara, Gadia-Lohar, Raika, and Gadariya– under the Most Backward Classes (MBC) category?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Rajasthan
   C.) Gujarat
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Rajasthan

  • 8. The United India Insurance Company appointed _________ as its Director and General Manager with effect from July 1
   A.) K B Vijay Srinivas
   B.) K D Vinay Srinivas
   C.) L B Vijay Krishna
   D.) J K Vijay Prasad

Answer: Option 'A'

K B Vijay Srinivas

  • 9. Who has taken over as a new Managing Director of State Bank of India (SBI)?
   A.) Arijit Basu
   B.) Arijit Prasad
   C.) Arun Basu
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Arijit Basu

  • 10. The Indian men's hockey team lost in penalty shootout to end as runners-up in the last-ever Champions Trophy. Which team won this trophy?
   A.) Queensland
   B.) Tasmania
   C.) Australia
   D.) New Zealand

Answer: Option 'C'

Australia

  • 11. British Prime Minister Theresa May appointed __________ as Foreign Secretary after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.
   A.) Davis David
   B.) Jeremy Hunt
   C.) Philip Hammond
   D.) William Hague

Answer: Option 'B'

British Prime Minister Theresa May appointed Jeremy Hunt as Foreign Secretary. This appointment has come after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.

  • 12. On July 11, 2018, the first-ever metal craft exhibition was held in Chilling village of _____?
   A.) Ahmedabad, Gujarat
   B.) Leh, Jammu and Kashmir
   C.) Ranchi, Jharkhand
   D.) Surat, Gujarat

Answer: Option 'B'

It was organised by the Youth Association for Conservation and Development Hemis High Altitude National Park, in collaboration with Heritage Home Chilling, showcasing the indigenous craft to the visitors. The exhibition of this 400-year-old craft will remain open for the next two months. Chilling is known for its metal craftwork, which began decades ago and it is considered to be its identity. This event would encourage and involve young generations in the village to continue this craft.

  • 13. A former Malaysian Prime Minister Najib Razak was recently arrested by anti-corruption investigators over his links to misappropriation of $4.5 billion from the state-run 1MDB wealth fund. Name him?
   A.) Najib Razak
   B.) Anwar Ibrahim
   C.) Lim Guan Eng
   D.) Muhyiddin Yassin

Answer: Option 'A'

Najib Razak

  • 14. On July 11, 2018, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce and Industry, released the final rankings of States in Ease of Doing Business in New Delhi. Which state topped the rankings of States in Ease of Doing Business?
   A.) Telangana
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Maharashtra
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

DIPP, Ministry of Commerce and Industry in collaboration with the World Bank conducted an annual reform exercise for all States and UTs under the Business Reform Action Plan (BRAP). The aim of this exercise is to improve delivery of various Central Government regulatory functions and services in an efficient, effective and transparent manner. Under the BRAP 2017 is based on a combined score consisting of Reform evidence score that is based on evidences uploaded by the States and UTs and Feedback score that is based on the feedback from the users. The feedback was collected through 50000 face-to-face interviews. 78 reforms out of 372 were identified for the survey. More than 5,000 private sector users in 23 States and UTs, including 4,300 businesses and 800 architects, lawyers and electrical contractors from across the country shared their experience.

  • 15. The government of Punjab has decided to seek Death Penalty for drug peddling and smuggling. Who is the Chief Minister of Punjab?
   A.) Captain Amarinder Singh
   B.) Navjot Singh Sidhu
   C.) Sukhbir Singh Badal
   D.) Amarinder Singh

Answer: Option 'A'

Captain Amarinder Singh

  • 16. The Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI) has organised a two-day International Round Table Conference on 'Data for New India' in ___________.
   A.) Kochin
   B.) Bangalore
   C.) New Delhi
   D.) Bangalore

Answer: Option 'C'

The Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI) has organised a two-day International Round Table Conference on 'Data for New India' in New Delhi. The objective of the Round Table Conference was to identify innovative ideas for improving the statistical system in India, taking cue from the best practices followed in advanced countries like Canada, UK and Australia.

  • 17. On July 11, 2018, the Directorate General Factory Advice Service & Labour Institutes (DGFASLI) and _____ Maritime Board (GMB) have signed a MoU to bring changes in working of ship recycling industry and to improve safety and health of the workers and supervisors in Alang?
   A.) Gujarat
   B.) Rajasthan
   C.) Mumbai
   D.) Delhi

Answer: Option 'A'

The MOU was signed between Dr. Avneesh Singh, Director General, DG FASLI and Vice Chairman, Shri Ajay Bhandoo from GMB. The MOU will augment the activities in the field of OSH, especially in training of workers and supervisors of Ship Recycling Yards in Alang, Gujarat. It will also help in improving the working conditions and quality of work life of workers, thereby improving the image of industry world-over. This will also contribute in prevention of occupational injuries and diseases.

  • 18. Union Minister of State (MoS) for Human Resource Development of India, Upendra Kushwaha was on an Official Visit to the Republic of Marshall Islands (RMI) from 10-11 July 2018. He met with the President of Republic of Marshall Islands (RMI) ____?
   A.) Christopher Loeak
   B.) Dr. Hilda Heine
   C.) Jurelang Zedkaia
   D.) Casten Nemra

Answer: Option 'B'

Dr. Hilda Heine

  • 19. Who has been elected as Mexico's new President?
   A.) Vicente Fox
   B.) Jaime Rodríguez Calderón
   C.) Andrés Manuel López Obrador
   D.) Ricardo Anaya

Answer: Option 'C'

Andrés Manuel López Obrador

  • 20. Name the Ministry/Institution that has recently unveiled the blueprint of 'National Health Stack' (NHS), a shared digital healthcare infrastructure in line with the implementation of the Centre’s flagship scheme Ayushman Bharat.
   A.) Indian Health Organisation
   B.) NITI Aayog
   C.) Ministry of Health and Family Welfare
   D.) CSIR

Answer: Option 'B'

The central government think tank NITI Aayog has unveiled the blueprint of 'National Health Stack' (NHS), a shared digital healthcare infrastructure. The blueprint is in line with the implementation of the Centre’s flagship scheme Ayushman Bharat and other public healthcare programmes in the country. According to a consultation paper titled ‘National Health Stack Strategy an Approach’, the National Health Stack will facilitate the collection of comprehensive healthcare data across the country.

  • 21. On July 9, 2018, The 15 member UN Security Council adopted Resolution ____ aimed at formulating a framework for protection, rights, well-being and empowerment of children throughout the conflict cycle at the UN Headquarters in New York City?
   A.) 2347
   B.) 2427
   C.) 2354
   D.) 2153

Answer: Option 'B'

The adoption of the resolution preceded a high-level open debate on children and armed conflict, which was chaired by Swedish Prime Minister Stefan Lofven, whose country holds the presidency of the Security Council for July. It opposes the recruitment and use and exploitation of children by parties to armed conflict. It also condemns attacks against schools and hospitals and the denial of humanitarian access by parties to armed conflict and all other violations of international law committed against children in situations of armed conflict.

  • 22. The Union Government has constituted 13-member Committee for Sub-National Accounts to upgrade the norms for computation of economic data at states and districts level in backdrop of plans to revise the base year for National Accounts or Gross Domestic Production (GDP) calculation. Who is the head of this committee?
   A.) Khushwant Singh
   B.) A. K. Ramanujan
   C.) Ravindra H. Dholakia
   D.) R. Parthasarathy

Answer: Option 'C'

Ravindra H. Dholakia

  • 23. On July 11, 2018, Nepali Prime Minister KP Sharma Oli inaugurated a library built by the Indian Government in the presence of Indian Ambassador Manjeev Singh Puri. How much financial assistance did India offer for construction of the building?
   A.) NRs. 73.44 million
   B.) NRs. 53.94 million
   C.) NRs. 43.94 million
   D.) NRs. 25.94 million

Answer: Option 'C'

NRs. 43.94 million

  • 24. Who has been recently elected as the first woman mayor of Mexico City?
   A.) Martí Batres
   B.) Ricardo Monreal
   C.) Claudia Sheinbaum
   D.) Alejandra Barrales

Answer: Option 'C'

Claudia Sheinbaum

  • 25. The 5th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) intersessional ministerial meeting was recently held at?
   A.) Tokyo, Japan
   B.) Tokyo, China
   C.) ​Russia, China
   D.) Tokyo, North Korea

Answer: Option 'A'

Tokyo, Japan

Current Affairs Quiz 11th July 2018 Download Pdf