Current Affairs Quiz 11th July 2018

  • 1. Ministry of Housing and Urban Affairs has launched ISCF and ISCI program that will provide the youth with an opportunity to experience the aspects of Urban planning and governance. ISCF stands for ____________.
   A.) India Smart City Finance
   B.) India Smart Cities Fellowship
   C.) Indian Smart Cities Fund
   D.) Indian Smart City Followers

Answer: Option 'B'

India Smart Cities Fellowship

  • 2. How many Managing Directors (MDs) does the State Bank of India (SBI) has ?
   A.) 2
   B.) 3
   C.) 4
   D.) 5

Answer: Option 'C'

4

  • 3. Who has become the 5th Indian cricketer to be inducted into the ICC Hall of Fame?
   A.) Rahul Dravid
   B.) Yuvraj Singh
   C.) Virender Sehwag
   D.) Virat Kohli

Answer: Option 'A'

Rahul Dravid

  • 4. India and South Korea have recently signed five MoUs in the field of ___________ in New Delhi. 
   A.) Science and Technology
   B.) Defence
   C.) Health
   D.) Arts and Crafts

Answer: Option 'A'

India and South Korea have signed five MoUs in the field of Science and Technology in New Delhi. Science and Technology Minister, Dr Harsh Vardhan and his South Korean counterpart You Young Min signed three MoUs which are Programme of Cooperation 2018-21, Establishment of Future Strategy Group and Cooperation in Biotechnology and Bio-economy.

  • 5. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in which of the following state, that would benefit the agriculture sector immensely in the region?
   A.) Uttarakhand
   B.) Punjab
   C.) Bihar
   D.) Assam

Answer: Option 'C'

Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in Shahabad-Bhojpur region of Bihar which would benefit the agriculture sector immensely in the region. Power and New & Renewable Energy Minister RK Singh held a meeting with the officials from the ADB and the finance ministry to review the progress of lining project of the Son canal.

  • 6. On July 10, 2018, the Gujarat government gave approval for additional _____ to develop infrastructure for the state’s “Seema Darshan” or border tourism project at Nadabet near Suigam in Banaskantha district?
   A.) Rs 25 crore
   B.) Rs 30 crore
   C.) Rs 39 crore
   D.) Rs 45 crore

Answer: Option 'C'

Following the approval, a proposal will be sent to Union ministries of Home and Tourism for financial assistance. The border tourism project is being developed on the pattern of Wagah Border. It entails development of an exhibition hall and a parade ground with an amphi theatre for 5,000 people. The development will be done under phase-2 of the project.

  • 7. Which state government has recently announced 1% reservations for five communities– Gujjar, Banjara, Gadia-Lohar, Raika, and Gadariya– under the Most Backward Classes (MBC) category?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Rajasthan
   C.) Gujarat
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Rajasthan

  • 8. The United India Insurance Company appointed _________ as its Director and General Manager with effect from July 1
   A.) K B Vijay Srinivas
   B.) K D Vinay Srinivas
   C.) L B Vijay Krishna
   D.) J K Vijay Prasad

Answer: Option 'A'

K B Vijay Srinivas

  • 9. Who has taken over as a new Managing Director of State Bank of India (SBI)?
   A.) Arijit Basu
   B.) Arijit Prasad
   C.) Arun Basu
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Arijit Basu

  • 10. The Indian men's hockey team lost in penalty shootout to end as runners-up in the last-ever Champions Trophy. Which team won this trophy?
   A.) Queensland
   B.) Tasmania
   C.) Australia
   D.) New Zealand

Answer: Option 'C'

Australia