Current Affairs Quiz 11th September 2018

  • 1. The rupee value of a dollar has risen to ______ mark.
   A.) 65.7
   B.) 72.5
   C.) 70.5
   D.) 77.25

Answer: Option 'B'

The rupee breached 72.5 a dollar mark.

  • 2. What are the countries participating in CPEC?
   A.) China and Pakistan
   B.) Cambodia and Portugal
   C.) Canada and Peru
   D.) Cuba and Panama

Answer: Option 'A'

China and Pakistan

  • 3. External Affairs Minister Sushma Swaraj will embark Thursday on a two-day visit to
   A.) China
   B.) Russia
   C.) Syria
   D.) Ukraine

Answer: Option 'B'

​Russia

  • 4. Which pair captured the U.S. Open 2018 mixed doubles title?
   A.) Raluca Olaru and Franko Škugor
   B.) Jamie Murray and Bethanie Mattek-Sands
   C.) Nikola Mektic and Alicja Rosolska
   D.) Austin Krajicek and Tímea Babos

Answer: Option 'B'

​Jamie Murray and Bethanie Mattek-Sands

  • 5. Which state announces Rs 2 cut in VAT on petrol, diesel?
   A.) Andhra Pradesh 
   B.) Tamil Nadu
   C.) Kerala
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

Andhra Pradesh 

  • 6. In which of the following cities, India and the US held the first edition of the two-plus-two talks?
   A.) New York
   B.) Washington DC
   C.) New Delhi
   D.) Mumbai

Answer: Option 'C'

​New Delhi

  • 7. With which country India signed COMCASA agreement?
   A.) Germany
   B.) Iran
   C.) U.S.
   D.) Russia

Answer: Option 'C'

​U.S.

  • 8. _______ is the Chief Distribution Officer of Aegon Life Insurance Company?
   A.) Shri Naresh Kumar 
   B.) Shri Ahmed Zackaria
   C.) Shri Prasad Kumar
   D.) Shri Suresh Rajan

Answer: Option 'B'

​Shri Ahmed Zackaria

  • 9. Which place National Rail and Transportation Institute (NRTI) operation started recently?
   A.) Vadodara 
   B.) Chennai
   C.) Hyderabad
   D.) Mumbai

Answer: Option 'A'

​Vadodara 

  • 10. Who Received Meryl Streep Award For Excellence?
   A.) Anil Kapoor 
   B.) Aishwarya Rai Bachchan
   C.) Shraddha Kapoor
   D.) Shahid Kapoor

Answer: Option 'B'

​Aishwarya Rai Bachchan

  • 11. _______ is the present Minister of Health and Family Welfare?
   A.) Shri Suresh Prabhu
   B.) Shri J.P.Nadda 
   C.) Shri Naresh Iyer
   D.) Shri Arun Jaitley

Answer: Option 'B'

​Shri J.P.Nadda 

  • 12. First Regional Workshop on RERA in _________?
   A.) Pune
   B.) Bangalore 
   C.) Chennai
   D.) Visakhapatnam

Answer: Option 'A'

Pune

  • 13. _________ International Airport first in country to roll out facial recognition facility from 2019?
   A.) Bengaluru
   B.) Visakhapatnam 
   C.) Mumbai
   D.) Chennai

Answer: Option 'A'

Bengaluru

  • 14. Which of the following government launched government services at doorstep delivery?
   A.) Maharashtra
   B.) Bihar
   C.) Uttar Pradesh
   D.) Odisha

Answer: Option 'C'

​Uttar Pradesh

  • 15. India and US have signed the COMCASA agreement that will will facilitate India to obtain critical defence technologies from the US. COMCASA stands for _____________.
   A.) Comprehensive Communications and Security Agreement
   B.) Compulsive Communication and Security Agreement
   C.) Communications Compatibility and Security Agreement
   D.) Communications Capability and Security Agreement

Answer: Option 'C'

​Communications Compatibility and Security Agreement

  • 16. SpiceJet launched air cargo services under the brand name _________.
   A.) SpiceFreights
   B.) SpiceXpress
   C.) SpiceServs
   D.) SpiceCars

Answer: Option 'B'

​SpiceXpress

  • 17. NASA's only robot (mission) for exploring the Asteroid Belt is about to die due to lack of a key fuel known as hydrazine. Name the spacecraft:
   A.) Dawn
   B.) Phoenix
   C.) Cloudsat
   D.) Ranger

Answer: Option 'A'

Dawn

  • 18. In which of the following animal does the disease Early Mortality Syndrome (EMS) occur?
   A.) Rabbit
   B.) Bat
   C.) Shrimp
   D.) Swine

Answer: Option 'C'

Shrimp

  • 19. PM Narendra Modi and his Bangladeshi counterpart Sheikh Hasina have launched three key projects via video conferencing. The third project is the additional ______ power supply from India to Bangladesh via Bheramara-Baharampur interconnection.
   A.) 300MW
   B.) 500MW
   C.) 750MW
   D.) 250MW

Answer: Option 'B'

​500MW

Current Affairs Quiz 11th September 2018 Download Pdf