Computer Questions for RBI ASSISTANT MAINS

  • 1. Which among the following was the first network with which the idea of internet began?
   A.) RAPANET
   B.) PARANET
   C.) ARPANET
   D.) APARANET

Answer: Option 'C'

ARPANET

  • 2. Which of the following is the correct reason to use an Operating system?
   A.) To manage resources
   B.) To control the hardware
   C.) To provide an interface between the hardware and user
   D.) All of these

Answer: Option 'D'

An operating system (OS) is the program that, after being initially loaded into the computer by a boot program, manages all the other programs in a computer.

  • 3. Which of the following is the coding language used to create documents for use on the Internet?
   A.) HTML
   B.) HSMT
   C.) HLTM
   D.) All of these

Answer: Option 'A'

HTML, Hyper Text Markup Language is used to create documents/pages for use on world wide web.

  • 4. Which of the following operating systems was first developed by Microsoft?
   A.) Windows ME
   B.) Windows NT
   C.) Windows 97
   D.) MS-DOS

Answer: Option 'D'

This first version was shipped in August 1980. MS-DOS is a single-user, single-tasking computer operating system that uses a command line interface.

  • 5. In www.yahoo.com, www stands for:
   A.) Web World Wide
   B.) World Wide Web
   C.) Wide World Web
   D.) Worlds Wide Weblinks

Answer: Option 'B'

WWW stands for World Wide Web.

  • 6. Which of the following is an operating system in computing?
   A.) Compiler
   B.) Debugger
   C.) Interpreter
   D.) Linux

Answer: Option 'D'

Just like Windows XP, Windows 7, Windows 8, and Mac OS X, Linux is an operating system. The most popular Linux distributions are: Ubuntu Linux , Linux Mint, Arch Linux, Fedora, Debian, openSUSE.

  • 7. _________ is the basic communication language or protocol of the Internet.
   A.) TCTP/ITP
   B.) TCDP/IEP
   C.) TCP/IP
   D.) TCMP/IKP

Answer: Option 'C'

TCP/IP is the basic communication protocol over the net.

  • 8. Which of the following directories of Linux operating system holds the binary executable files?
   A.) /bin
   B.) /sbin
   C.) /home
   D.) /dev

Answer: Option 'B'

The 's' in sbin means 'system'. Therefore, system binaries reside in sbin directories.

  • 9. Which of the following is a term related with printer?
   A.) DVD
   B.) Cartridge
   C.) Hard-disk
   D.) Keyboard

Answer: Option 'B'

Cartridge

  • 10. Keyboard is used:
   A.) for inputting text and numbers and sends commands to the computer
   B.) to create new keys to use with your computer
   C.) to open the computer
   D.) to create pictures and images and send them to your computer

Answer: Option 'A'

for inputting text and numbers and sends commands to the computer

  • 11. A __________ represents approximately one billion memory location.
   A.) kilobyte
   B.) megabyte
   C.) gigabyte
   D.) terabyte

Answer: Option 'C'

gigabyte

  • 12. An online discussion group that allows direct ‘live’ communication is known as _________.   
   A.) Web crawler  
   B.) Chat group 
   C.) Regional service provider 
   D.) Hyperlink 

Answer: Option 'B'

Chat group 

  • 13. In which process, each program is split into fixed size program into fixed size program components called pages?
   A.) LAN
   B.) WAN
   C.) MAN 
   D.) Telnet

Answer: Option 'B'

WAN is spread widely across geographical area.

  • 14. The main agenda for Encryption/decryption is to provide a network with strict ___________.  
   A.) Privacy 
   B.) Authenticity 
   C.) Integrity 
   D.) Non-repudiation 

Answer: Option 'A'

Privacy 

  • 15. Smart card is:
   A.) Special purpose cards 
   B.) Microprocessor cards 
   C.) Processing unit contains memory for storing data  
   D.) Processing unit for software handling 

Answer: Option 'B'

Smart Card is a plastic card with a built-in microprocessor.

  • 16. Which of the following option may be used to change page-size and margins?
   A.) Page Layout
   B.) View
   C.) Tools
   D.) Data

Answer: Option 'A'

Page Layout

  • 17. To justify the selected text, the shortcut key is __________.
   A.) Ctrl + 1
   B.) Ctrl + J
   C.) Ctrl + U
   D.) Ctrl + Alt + K

Answer: Option 'B'

Ctrl + J is the shortcut key to justify text.

  • 18. Which of the following has the ability to combine a number of independently compiled program segments into a single executable program?
   A.) Boot loader
   B.) Linking loader
   C.) Compiler
   D.) Interpreter

Answer: Option 'B'

A loader which combines the functions of a relocating loader with the ability to combine a number of program segments that have been independently compiled into an executable program.

  • 19. In a Batch Processing Operating System, interaction between the user and the processor is:
   A.) Limited
   B.) Not possible
   C.) Unlimited
   D.) Depends upon user only

Answer: Option 'A'

Data and programs that need to be processed are bundled and collected as a ‘batch’ and executed together.

  • 20. C is a programming language originally developed for developing?
   A.) LINUX operating system
   B.) Windows NT
   C.) Unix Operating system
   D.) Windows ME

Answer: Option 'C'

C is a computer programming language developed for general purpose between 1969 and
1973 by Dennis Ritchie at the Bell Telephone Laboratories for use with the Unix operating
system.

  • 21. Which of the following is not a design principle of BASIC?
   A.) It is easy for beginners to use.
   B.) It is a general-purpose programming language.
   C.) Allow advanced features to be added for experts (while keeping the language simple for beginners).
   D.) It is not interactive

Answer: Option 'D'

Originally designed as an interactive mainframe timesharing language by John Kemeney and Thomas Kurtz in 1963, it became widely used on personal computers everywhere. 

  • 22. Which of the following operating system is better for implementing client-server network?
   A.) Windows 95
   B.) Windows 98
   C.) Windows 2000
   D.) Microsoft 8.1

Answer: Option 'C'

Windows 2000 is an operating system designed by Microsoft to run application programs, store files, support networking and provide other features like multimedia and entertainment. The versions of Windows 2000 include Professional, Server, Advanced Server and Datacenter Server.

  • 23. _____ is the latest trend of digitizing mainly by providing a 'sense' to objects so that they can react and connect to a network to collect and exchange data.
   A.) IOT
   B.) Artificial Intelligence
   C.) Augmented Reality
   D.) Automation

Answer: Option 'A'

The Internet of things is the internetworking of physical devices, vehicles (also referred to as "connected devices" and "smart devices"), buildings, and other items—embedded with electronics, software, sensors, actuators.

Computer Questions for RBI ASSISTANT MAINS Download Pdf