Current Affairs Quiz 12th July 2018

  • 1. South Korean President ____________ has recently arrived in India on a four-day visit.
   A.) Park Won-soon
   B.) Kim Jong-un
   C.) Ahn Cheol-soo
   D.) Moon Jae-in

Answer: Option 'D'

Moon Jae-in
South Korean President Moon Jae-in arrived in New Delhi evening on a four-day visit to India. He is being accompanied by First Lady Kim Jung-sook on his maiden visit to the nation. Prime Minister Narendra Modi visited South Korea in 2015 during which the bilateral partnership was elevated to a special strategic partnership.

  • 2. Who is the new Chairman of Payments Council of India (PCI)?
   A.) Vinod Patel
   B.) Vishwas Patel
   C.) Vinay Patel
   D.) Rakesh Patel

Answer: Option 'B'

Vishwas Patel

  • 3. On 12th July 2018, Prime Minister Narendra Modi inaugurated ‘Dharohar Bhawan’, the new Headquarters building of the Archaeological Survey of India (ASI) in which city?
   A.) Chennai
   B.) New Delhi
   C.) Bengaluru
   D.) Gurugram

Answer: Option 'B'

New Delhi

  • 4. Name the Indian lifter who has bagged the bronze medal in the 2018 IWF Junior World Weightlifting Championships at Tashkent, Uzbekistan. 
   A.) Hnnu Gos
   B.) Jhilli Dalabehera
   C.) Annu Jha
   D.) Sahdev Yadav

Answer: Option 'B'

Jhilli Dalabehera

  • 5. Who has been elected as the new President of Delhi and District Cricket Association (DDCA)?
   A.) Mahesh Manjrekar
   B.) Rajat Sharma
   C.) Rajdeep Sardesai
   D.) Sudhir Chaudhary

Answer: Option 'B'

Rajat Sharma

  • 6. On July 12, 2018, the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation in collaboration with which portal has launched a video contest titled “Jal Bachao, Video Banao, Puruskar Pao”?
   A.) IndiConnect
   B.) MyGov
   C.) CitizenConnect
   D.) NewIndia

Answer: Option 'B'

MyGov

  • 7. Which Indian city has recently hosted the European Union Film Festival 2018?
   A.) Pune
   B.) Mumbai
   C.) Kolkata
   D.) Ahmedabad

Answer: Option 'B'

Mumbai

  • 8. India’s premier gymnast Dipa Karmakar clinched a gold medal in the vault event of FIG Artistic Gymnastics World Challenge Cup. The championship was held in _____________.
   A.) Turkey
   B.) Syria
   C.) Kuwait
   D.) Croatia

Answer: Option 'A'

Turkey
India’s premier gymnast Dipa Karmakar clinched a gold medal in the vault event of FIG Artistic Gymnastics World Challenge Cup at Mersin in Turkey. She returned to action after nearly two years of lay-off due to injury.

  • 9. Who has been recently appointed as the new Chairman and Managing Director of the Steel Authority of India (SAIL)?
   A.) Saraswati Prabhas
   B.) Manoharan 
   C.) Saraswati Prasad
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Saraswati Prasad

  • 10. On July 12, 2018, as per UIDAI, the estimated savings and gains since the inception of Aadhaar-based Direct Benefit Transfer (DBT) stood at over ____ as on March 31,2018?
   A.) Rs 80412 crore
   B.) Rs 90012 crore
   C.) Rs 43407 crore
   D.) Rs 51757 crore

Answer: Option 'B'

Rs 90012 crore

  • 11. Name the Brexit Secretary who has resigned from the UK government after British Prime Minister Theresa May secured the Cabinet’s backing for her Brexit plan at a meeting at Chequers outside London.  
   A.) Liam Fox
   B.) David Davis
   C.) David Davies
   D.) Amber Rudd

Answer: Option 'B'

David Davis

  • 12. Who has become the 1st Indian and fastest overall to reach 2,000 runs in men's T20I cricket?
   A.) Virender Sehwag
   B.) Suresh Raina
   C.) MS Dhoni
   D.) Virat Kohli

Answer: Option 'D'

Virat Kohli

  • 13. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi and South Korean President Moon Jae-in inaugurated one of the world's largest mobile factory of Samsung? 
   A.) Mumbai
   B.) Gurugram
   C.) Noida
   D.) Haryana

Answer: Option 'C'

Noida

  • 14. On July 12, 2018, which state government approved amendments in stringent provisions of the Prohibition and Excise Act 2016?
   A.) Bihar
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Jharkhand
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'A'

Bihar

  • 15. 4th July 2018 marked the 116th death anniversary of India’s most revered spiritual leaders. Name him?
   A.) Mahatma Gandhi
   B.) Rabindranath Tagore
   C.) Swami Vivekananda
   D.) Ramakrishna Paramahansa

Answer: Option 'C'

Swami Vivekananda

  • 16. The Reserve Bank of India has announced the cancellation of licence of Rajasthan based _______________ as it was not in a position to pay its depositors in full.
   A.) Alwar Urban Co-operative Bank
   B.) Jaipur Corporation Bank
   C.) Bank of Rajasthan
   D.) Jodhpur Cooperation Bank

Answer: Option 'A'

Alwar Urban Co-operative Bank

  • 17. On July 12, 2018, which state Cabinet approved Information Technology policy 2018?
   A.) Kerala
   B.) Goa
   C.) Karnataka
   D.) Pune

Answer: Option 'B'

Goa

  • 18. The Independence Day of United States is observed on?
   A.) 8th July
   B.) 4th July
   C.) 7th July
   D.) 5th July

Answer: Option 'B'

4th July

  • 19. Name the Indian Hockey player who will lead the 18-member Indian men's hockey squad in the 18th Asian Games.
   A.) Kothajit Singh
   B.) PR Sreejesh
   C.) Sardara Singh
   D.) Rupinder Pal Singh

Answer: Option 'B'

PR Sreejesh

  • 20. Who is the vice president of United States?
   A.) Mike Pence
   B.) Donald Trump
   C.) Michael Flynn
   D.) Stephen K. Bannon

Answer: Option 'A'

Mike Pence

  • 21. India has ranked ____ in the Global Innovation Index (GII) developed by Cornell University, the Paris-based business school Insead and the World Intellectual Property Organisation (WIPO) in Geneva?
   A.) 58
   B.) 57
   C.) 46
   D.) 41

Answer: Option 'B'

57

  • 22. Who was recently appointed as the first Chief Operating Officer (COO) of online food delivery startup Swiggy?
   A.) Vivek Sunder
   B.) Yogesh Kathuniya
   C.) ​Vikash Sunder
   D.) ​Veerendra

Answer: Option 'A'

Vivek Sunder

  • 23. On 12th July 2018, a Memorandum of Understanding (MoU) was signed by the Indian Army and which bank on the Defence Salary Package?
   A.) Axis Bank
   B.) IDBI Bank
   C.) State Bank of India
   D.) HDFC Bank

Answer: Option 'C'

State Bank of India

  • 24. Who surpassed Pakistan's Kamran Akmal to be the player with the most stumpings in T20I history?
   A.) Yuvraj Singh
   B.) Virender Sehwag
   C.) M S Dhoni
   D.) Virat Kohli

Answer: Option 'C'

M S Dhoni

  • 25. Who won the Austrian Grand Prix 2018?
   A.) Kimi Räikkönen
   B.) Valtteri Bottas
   C.) Daniel Ricciardo
   D.) Max Verstappen

Answer: Option 'D'

Max Verstappen

Current Affairs Quiz 12th July 2018 Download Pdf