Current Affairs Quiz 12th October 2018

  • 1. What is the title of the book which was written by Stephen Hawking on wormhole that was released recently?
   A.) Black Hole Entropy and Magnetism
   B.) Black Hole Entropy and Latent heat
   C.) Black Hole Entropy and Soft Hair
   D.) Black Hole and information paradox

Answer: Option 'C'

​Black Hole Entropy and Soft Hair

  • 2. IDBI Bank has announced that _________ has taken charge as the managing director and chief executive officer of the bank.
   A.) Anand Mahindra
   B.) Sunil Mehta
   C.) Rakesh Sharma
   D.) Usha Ananthasubramanian

Answer: Option 'C'

​Rakesh Sharma

  • 3. Who built the Khairatabad Masjid at Hyderabad?
   A.) Akhund Mulla Abul Malik
   B.) Sultan Muhammad Qutb Shah
   C.) Khairatunnisa Begum
   D.) Qutb Ud din Aibak

Answer: Option 'C'

Khairatunnisa Begum

  • 4. The Severe Cyclonic Storm _______ has hit the west-central Bay of Bengal. 
   A.) KATRINA
   B.) TITLI
   C.) NARGIS
   D.) HUDHUD

Answer: Option 'B'

​TITLI

  • 5. In which state was the new software application for e-procurement of paddy launched?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Karnataka
   C.) Kerala
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Tamil Nadu

  • 6. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the merger of the existing regulatory institutions in the skills space - National Council for Vocational Training (NCVT) and the National Skill Development Agency (NSDA) into the ________.
   A.) NITV
   B.) NCVET
   C.) NCDA
   D.) NSVTI

Answer: Option 'B'

The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the merger of the existing regulatory institutions in the skills space - National Council for Vocational Training (NCVT) and the National Skill Development Agency (NSDA) into the National Council for Vocational Education and Training (NCVET).

  • 7. Which country does Soyuz rocket that made an emergency landing belong to?
   A.) Russia
   B.) US 
   C.) India
   D.) Japan

Answer: Option 'A'

​Russia

  • 8. Which of the following country announced that it is to abolish penalty of death recently?
   A.) Syria
   B.) Singapore
   C.) Malaysia
   D.) Saudi Arabia

Answer: Option 'C'

​Malaysia

  • 9. The theme for International Day of the Girl Child 2018 is _______.
   A.) Equal Rights, Equal Opportunities: Progress for All
   B.) Empowering Women, Empowering Humanity: Picture it!
   C.) A promise is a promise: Time for action to end violence against girls
   D.) With Her: A Skilled Girl Force

Answer: Option 'D'

With Her: A Skilled Girl Force

  • 10. Which of the following would be the first zone on the eastern coast of India to provide Piped Natural Gas (PNG) supply to all its industrial units?
   A.) Sri City Multiproduct SEZ
   B.) Apache SEZ
   C.) Kandla SEZ
   D.) Kakinada SEZ

Answer: Option 'D'

Kakinada SEZ

  • 11. Who was awarded as the Best Sportsperson of the Year award at the annual Sports Journalists’ Association of Mumbai (SJAM) award function?
   A.) Durga Deore
   B.) Jemimah Rodrigues
   C.) Rahul Aware
   D.) Siddhesh Lad

Answer: Option 'C'

​Rahul Aware

  • 12. The headquarters of Pakistan's National Accountability Bureau is located at _________.
   A.) Islamabad
   B.) Peshawar
   C.) Karachi
   D.) Multan

Answer: Option 'A'

Islamabad

  • 13. Where is the Asian Para Games 2018 held?
   A.) Belgium, China
   B.) London, UK
   C.) California, US
   D.) Jakarta, Indonesia

Answer: Option 'C'

​California, US

  • 14. Defence Minister Nirmala Sitharaman has left for Paris on a three-day visit to France. Who is the present president of France?
   A.) Edouard Philippe
   B.) Emmanuel Macron
   C.) Nicolas Hollande
   D.) François Fillon

Answer: Option 'B'

​Emmanuel Macron

  • 15. Saurabh Chaudhary has bagged the Gold Medal in the ongoing Youth Olympic Games in Argentina. He is related to which of the following sport?
   A.) Shooting
   B.) Boxing
   C.) Javelin throw
   D.) Sprint

Answer: Option 'A'

Shooting

  • 16. Who takes over as PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) Secretary General?
   A.) Mahesh Reddy
   B.) Zaheer Hussain
   C.) Naresh Iyer
   D.) Nithish Kumar

Answer: Option 'A'

Mahesh Reddy

  • 17. Who is appointed as India's 3rd Chief Statistician?
   A.) Pravin Srivastava 
   B.) Suresh Rajan
   C.) Dinesh Kumar
   D.) Vijay Kumar

Answer: Option 'A'

Pravin Srivastava 

  • 18. International Olympics Committee picks --------- as 1st African Host for Youth Olympics ?
   A.) Indonesia 
   B.) Senegal
   C.) Pakistan
   D.) Africa

Answer: Option 'B'

​Senegal

  • 19. Which company signed MoU With Neyveli lignite Corporation (NLC) For 5000 MW Power Generation?
   A.) Tata Steels
   B.) Tech Mahindra 
   C.) Coal India
   D.) Aditya Birla Group

Answer: Option 'B'

​Tech Mahindra 

  • 20. Who is appointed as Solicitor General Of India?
   A.) Naresh Kumar
   B.) Tushar Mehta 
   C.) Sathish yadav
   D.) Dinesh Karthik

Answer: Option 'B'

​Tushar Mehta 

  • 21. Which of the following country topped Oxfam World Inequality Index 2018?
   A.) Norway
   B.) Denmark
   C.) Switzerland
   D.) Finland

Answer: Option 'B'

​Denmark

  • 22. Who has been announced as the new Secretary General of the PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI)? 
   A.) Nandan Nilekani
   B.) Mahesh Y Reddy
   C.) Pravin Srivastava
   D.) Shikha Sharma

Answer: Option 'B'

PHD Chamber of Commerce and Industry (PHDCCI) has announced that Mahesh Y Reddy has taken over as its Secretary General with immediate effect.

  • 23. The International Olympics Committee (IOC) has picked its first African host of any Olympics, formally awarding the 2022 Youth Games to ______.
   A.) Kenya
   B.) Senegal
   C.) Cameroon
   D.) South Africa

Answer: Option 'B'

​Senegal

  • 24. Which company won Deming Prize for 2018?
   A.) Larsen and Toubro limited
   B.) Birla Cements
   C.) Ashok Leyland
   D.) Indus Towers 

Answer: Option 'D'

Indus Towers 

  • 25. ________ and NLC India (NLCIL), formerly Neyveli Lignite Corporation, has signed an MoU to jointly set up 5000 MW of power generation capacity project.
   A.) Coal India
   B.) ONGC
   C.) HPCL
   D.) RECI

Answer: Option 'A'

​Coal India

Current Affairs Quiz 12th October 2018 Download Pdf