Current Affairs Quiz 13th July 2018

  • 1. On 12th July 2018, Prime Minister Narendra Modi inaugurated ‘Dharohar Bhawan’, the new Headquarters building of the Archaeological Survey of India (ASI) in which city?
   A.) Hyderabad
   B.) New Delhi
   C.) Bengaluru
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'B'

New Delhi

  • 2. The Behdienkhlam Festival was celebrated recently in which of the following Indian state? 
   A.) Nagaland
   B.) Meghalaya
   C.) Tripura
   D.) Sikkim

Answer: Option 'B'

Meghalaya

  • 3. Who has been appointed as Director General of Indian Council of World Affairs (ICWA)?
   A.) TCA Raghavan
   B.) Ansar Burney
   C.) Bilquis Edhi
   D.) Gautam Bambawale

Answer: Option 'A'

TCA Raghavan

  • 4. The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched its, in-house developed, single-umbrella e-marketing system named KIMIS in New Delhi. What does 'M' stands for in KIMIS?
   A.) Minimum
   B.) Management
   C.) Maximum
   D.) Maneuver

Answer: Option 'B'

Management
The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched its, in-house developed,single-umbrella e-marketing system named Khadi Institution Management and Information System (KIMIS) in New Delhi. The system can be accessed from anywhere in the country for the sale and purchase of Khadi and Village Industries products.

  • 5. On July 12, 2018, Niti Aayog has proposed 15-point action plan named “_____” for combating air pollution in ten most polluted cities in India?
   A.) Healthy Breathing
   B.) Breathe India
   C.) Pure Breathing
   D.) Healthy Breathing

Answer: Option 'B'

Breathe India

  • 6. Name the organization/Institution that will organise ‘MOVE: Global Mobility Summit’ in New Delhi in September 2018 in collaboration with various ministries and industry partners.
   A.) NITI Aayog
   B.) SIDBI
   C.) NABARD
   D.) RBI

Answer: Option 'A'

NITI Aayog

  • 7. Union minister of chemicals and Fertilizers Ananth Kumar announced that the country’s first e-waste recycling unit will come up in _____________.
   A.) Bengaluru
   B.) Chennai
   C.) Kolkata
   D.) New Delhi

Answer: Option 'A'

Bengaluru

  • 8. NABARD has sanctioned Rs 735.53 crore in the first quarter of the current fiscal under the RIDF for West Bengal for facilitating the execution of 86 projects. RIDF stands for ___________.
   A.) Rural Income Development Fund
   B.) Rural Infrastructure Development Fund
   C.) Rural Income Development Firm
   D.) Rural Implementation and Development Fund

Answer: Option 'B'

Rural Infrastructure Development Fund

  • 9. On July 12, 2018, the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation in collaboration with which portal has launched a video contest titled “Jal Bachao, Video Banao, Puruskar Pao”?
   A.) MyGov
   B.) NewIndia
   C.) CitizenConnect
   D.) IndiConnect

Answer: Option 'A'

MyGov

  • 10. Name the Tony Award winner dancer, actor, and singer who had passed away recently.
   A.) Nick Scandalios
   B.) John Leguizamo
   C.) Liliane Montevecchi
   D.) Christine Jones

Answer: Option 'C'

Liliane Montevecchi

  • 11. Indian Army has recently signed a MoU with which Public Sector Bank on the Defence Salary Package?
   A.) Punjab National Bank
   B.) Bank of India
   C.) Bank of Baroda
   D.) State Bank of India

Answer: Option 'D'

State Bank of India
On July 12, Indian Army signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the State Bank of India (SBI) on the Defence Salary Package that will include free personal accident death, free permanent total disability cover and other accidental benefits to the deceased soldier and family. The revised MoU will benefit a large number of serving and retired Army personnel who have their accounts with the SBI. The first MoU between SBI and the Indian Army was signed in 2011 and was renewed in February 2015. The renewed MoU will be valid till January 3, 2019.

  • 12.  The Reserve Bank of India has recently licensed ___________ to operate in India.
   A.) Bank of China
   B.) Standard Chartered
   C.) Deutsche Bank
   D.) Bank of America

Answer: Option 'A'

Bank of China
The Reserve Bank of India licensed Bank of China to operate in India. This decision comes as part of the commitment made by PM Modi to the Chinese leadership. Bank of China will now have operating offices in India. This will be the second Chinese bank to be operating in the country. As on 1 January, 2018 Industrial & Commercial Bank of China Ltd was operating in India along with 45 other foreign banks.

  • 13. Which Ministry has launched a technology challenge with an aim to eliminate human entry into septic tanks and drains for cleaning, seeking suitable solutions from individuals and NGOs?
   A.) Ministry of Agriculture
   B.) Ministry of Housing and Urban Affairs
   C.) Ministry of Science and Technology
   D.) Ministry of Home Affairs

Answer: Option 'B'

Ministry of Housing and Urban Affairs

  • 14. Dada JP Vaswani, the renowned Spiritual leader passed away. Who was his Guru?
   A.) PL Vaswani
   B.) ML Vaswani
   C.) TL Vaswani
   D.) GL Vaswani

Answer: Option 'C'

TL Vaswani
Dada JP Vaswani (99),the Spiritual leader and head of Sadhu Vaswani mission, has passed away in Pune, Maharashtra on July 12, 2018. Born in Hyderabad, Sindh (Pakistan) on 2nd of August 1918, Vaswani was a world renowned spiritual leader known for promoting vegetarianism and animal rights. He is credited to have written over 150 self-help books. Sadhu Thanwardas Lilaram Vaswani, who founded Sadhu Vaswani Mission, was his Guru. He was the recipient of the 1998 U Thant Peace Award, given by the United Nations. Dada Vaswani’s birthday is celebrated as a Global Forgivene

  • 15. The 5th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional ministerial meeting was held in ____________.
   A.) Tokyo
   B.) New Delhi
   C.) Jakarta
   D.) Kathmandu

Answer: Option 'A'

Tokyo

  • 16. On July 12, 2018, as per UIDAI, the estimated savings and gains since the inception of Aadhaar-based Direct Benefit Transfer (DBT) stood at over ____ as on March 31,2018?
   A.) Plantation Crops
   B.) Kharif Crops
   C.) Rabi Crops
   D.) Zaid Crop

Answer: Option 'B'

Kharif Crops

  • 17. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved renaming of Agartala Airport, Tripura as ____________________.
   A.) P A Sangma Airport, Agartala
   B.) Bhupen Hazarika International Airport, Agartala
   C.) Lokpriya Gopinath Bordoloi Airport, Agartala
   D.) Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport, Agartala

Answer: Option 'D'

Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport, Agartala
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved renaming of Agartala Airport, Tripura as Maharaja Bir Bikram Manikya Kishore Airport, Agartala.

  • 18. Which state government has given in-principle approval for ‘Seema Darshan’ project for border tourism ?
   A.) Jammu & Kashmir
   B.) Gujarat 
   C.) Sikkim
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'B'

The Gujarat government has given in-principle approval for ‘Seema Darshan’ project for developing more infrastructure facilities from T-Junction to Zero Point at Nadabet near Suigam in Banaskantha district to instill patriotism through a unique Gujarat initiative. The project, which is being developed on the pattern of Wagah Border, will include an exhibition hall and a parade ground with an amphitheatre for 5,000 people. People can watch the border where the Gujarat’s seacoast meets the landmass. The project seeks to show how the BSF jawans protect the border round-the-clock. The project will encourage local economic activity in the Rann region, alongside visit to adjoining flamingo and wild ass sanctuaries.

  • 19. The play script “Hello Farmaish”, which is being shortlisted for The Hindu Playwright Award 2018, is written by whom?
   A.) Nayantara Nayar
   B.) Sneh Sapru
   C.) Alistair Bennis
   D.) Manjima Chatterjee

Answer: Option 'B'

Sneh Sapru

  • 20. India has become the newest member of European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Where is the headquarter of EBRD?
   A.) Berlin
   B.) London
   C.) Geneva
   D.) Paris

Answer: Option 'B'

London
India has become the 69th shareholder of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). This move will enable Indian companies to undertake joint investments in regions in which the EBRD operates. Here, India takes a shareholding in the EBRD but it will not be a recipient of EBRD financing. London-headquartered EBRD is a multilateral development bank set up in 1991 after the fall of the Berlin Wall. It aims to promote private and entrepreneurial initiative in emerging Europe and invests in 38 emerging economies. The EBRD is also working closely with leading Indian organisations, such as FICCI, the Confederation of Indian Industry (CII), the Associated Chambers of Commerce & Industry of India (ASSOCHAM), and the International Solar Alliance (ISA).

  • 21. Hima Das, who has created history by becoming the first Indian woman to win a gold at the IAAF World Under- 20 Athletics Championships, is belong to which state?
   A.) West Bengal
   B.) Assam
   C.) Punjab
   D.) Jharkhand

Answer: Option 'B'

Sprinter Hima Das has created history by becoming the first Indian woman to win a gold at the IAAF World Under- 20 Athletics Championships in Tempere, Finland on July 12, 2018. Das, who is from Dhing village in Assam’s Nagaon distrist, has clinched the top spot in the women’s 400 meters final race on the third day of the competitions. She clocked 51.46 seconds to win the gold. No woman before Das has won a gold medal in a World Championship at any level, be it youth, junior or senior. She is also the first Indian, men or women, to have won a gold in a track event at the world level.

  • 22. Who is the newly-appointed chairman of the Rajasthan Electricity Regulatory Commission (RERC)?
   A.) Ghan Shyam Verma
   B.) Shrimat Pandey
   C.) Tarun Mathur
   D.) Pankaj Pareek

Answer: Option 'B'

Shrimat Pandey is the newly-appointed chairman of the Rajasthan Electricity Regulatory Commission (RERC) and will have tenure of five years. Justice Pradeep Nandrajog, the Chief Justice of Rajasthan High Court, administered oath of office to Pandey. The Commission was established on 2nd January 2000 under the ERC Act, 1998 o play a more effective role in the development of energy sector.

Current Affairs Quiz 13th July 2018 Download Pdf