Current Affairs Quiz 13th July 2018

  • Chicken Fry Biryani

  • 1. On 12th July 2018, Prime Minister Narendra Modi inaugurated ‘Dharohar Bhawan’, the new Headquarters building of the Archaeological Survey of India (ASI) in which city?
   A.) Hyderabad
   B.) New Delhi
   C.) Bengaluru
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'B'

New Delhi

  • 2. The Behdienkhlam Festival was celebrated recently in which of the following Indian state? 
   A.) Nagaland
   B.) Meghalaya
   C.) Tripura
   D.) Sikkim

Answer: Option 'B'

Meghalaya

  • 3. Who has been appointed as Director General of Indian Council of World Affairs (ICWA)?
   A.) TCA Raghavan
   B.) Ansar Burney
   C.) Bilquis Edhi
   D.) Gautam Bambawale

Answer: Option 'A'

TCA Raghavan

  • 4. The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched its, in-house developed, single-umbrella e-marketing system named KIMIS in New Delhi. What does 'M' stands for in KIMIS?
   A.) Minimum
   B.) Management
   C.) Maximum
   D.) Maneuver

Answer: Option 'B'

Management
The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) launched its, in-house developed,single-umbrella e-marketing system named Khadi Institution Management and Information System (KIMIS) in New Delhi. The system can be accessed from anywhere in the country for the sale and purchase of Khadi and Village Industries products.

  • 5. On July 12, 2018, Niti Aayog has proposed 15-point action plan named “_____” for combating air pollution in ten most polluted cities in India?
   A.) Healthy Breathing
   B.) Breathe India
   C.) Pure Breathing
   D.) Healthy Breathing

Answer: Option 'B'

Breathe India

  • 6. Name the organization/Institution that will organise ‘MOVE: Global Mobility Summit’ in New Delhi in September 2018 in collaboration with various ministries and industry partners.
   A.) NITI Aayog
   B.) SIDBI
   C.) NABARD
   D.) RBI

Answer: Option 'A'

NITI Aayog

  • 7. Union minister of chemicals and Fertilizers Ananth Kumar announced that the country’s first e-waste recycling unit will come up in _____________.
   A.) Bengaluru
   B.) Chennai
   C.) Kolkata
   D.) New Delhi

Answer: Option 'A'

Bengaluru

  • 8. NABARD has sanctioned Rs 735.53 crore in the first quarter of the current fiscal under the RIDF for West Bengal for facilitating the execution of 86 projects. RIDF stands for ___________.
   A.) Rural Income Development Fund
   B.) Rural Infrastructure Development Fund
   C.) Rural Income Development Firm
   D.) Rural Implementation and Development Fund

Answer: Option 'B'

Rural Infrastructure Development Fund

  • 9. On July 12, 2018, the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation in collaboration with which portal has launched a video contest titled “Jal Bachao, Video Banao, Puruskar Pao”?
   A.) MyGov
   B.) NewIndia
   C.) CitizenConnect
   D.) IndiConnect

Answer: Option 'A'

MyGov

  • 10. Name the Tony Award winner dancer, actor, and singer who had passed away recently.
   A.) Nick Scandalios
   B.) John Leguizamo
   C.) Liliane Montevecchi
   D.) Christine Jones

Answer: Option 'C'

Liliane Montevecchi