Current Affairs Quiz 13th August 2018 | RRB Group D

  • 1. Which of the invasive pest was recently found in India?
   A.) Spodoptera frugiperda
   B.) Phasmatodea
   C.) Isoptera
   D.) xodes ricinus

Answer: Option 'A'

​Spodoptera frugiperda

  • 2. Somnath Chatterjee served as a ----------?
   A.) Lok Sabha Vice Speaker
   B.) Lok Sabha Speaker 
   C.) Rajya Sabha Speaker
   D.) Rajya Sabha Vice Speaker

Answer: Option 'B'

​Lok Sabha Speaker 

  • 3. Who is the author of the famous book Bend in the River book?
   A.) R.K.Narayanan
   B.) Jhumpa Lahiri
   C.) Vikram Seth
   D.) Naipaul

Answer: Option 'D'

Naipaul

  • 4. Which year India to launch its second lunar mission Chandrayaan-2 ?
   A.) 2021 
   B.) 2019
   C.) 2020
   D.) 2022

Answer: Option 'B'

​2019

  • 5. CJI Dipak Misra inaugurated the new court complex in Hubballi. Where is Hubballi located?
   A.) Maharashtra
   B.) West Bengal
   C.) Karnataka
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'C'

​Karnataka

  • 6. International Youth Day and World Elephant Day is observed on
   A.) August 10
   B.) August 12
   C.) August 11
   D.) August 13

Answer: Option 'B'

​August 12

  • 7. Which city ranked first in ‘Ease of Living Index 2018’, which was recently released by Union Minister Hardeep Singh Puri?
   A.) Pune
   B.) Greater Mumbai
   C.) Tirupati
   D.) New Delhi

Answer: Option 'A'

​Pune

  • 8. Lionel Messi named as the captain of
   A.) Real Madrid C.F.
   B.) Chelsea F.C.
   C.) Liverpool F.C.
   D.) FC Barcelona

Answer: Option 'D'

FC Barcelona

  • 9. Who released 'Digital North East Vision 2022' In Guwahati ?
   A.) Shri Prakash Javadekar
   B.) Shri Ravi Shankar Prasad
   C.) Shri Arun Jaitley
   D.) Shri Suresh Prabhu

Answer: Option 'B'

​Shri Ravi Shankar Prasad

  • 10. Which bank signed MoU with BRICS Development Banks?
   A.) Barclays Bank
   B.) Exim Bank
   C.) Standard Chartered Bank
   D.) Deutsche Bank

Answer: Option 'B'

Exim Bank

  • 11. Which of the following party formed the 15th National Assembly in Pakistan?
   A.) Pakistan Tehreek-e-Insaf
   B.) Pakistan Muslim League-Nawaz
   C.) Pakistan Peoples Party
   D.) National Party

Answer: Option 'A'

Pakistan Tehreek-e-Insaf

  • 12. Which digital payments major has acquired Balance Technology, a Bengaluru-based savings management start-up?
   A.) PayPal
   B.) Paytm
   C.) Mobikwik
   D.) Freecharge

Answer: Option 'B'

Paytm

  • 13. What does the Saffron colour in the Indian National Flag signify?
   A.) Strength and courage
   B.) Fertility of the land
   C.) Peace and truth
   D.) Unity and purity

Answer: Option 'A'

​Strength and courage

  • 14. PM Modi announces ______ crore rupees financial aid for IIT Bombay.
   A.) Rs. 1,000 crore
   B.) Rs. 1,200 crore
   C.) Rs. 750 crore
   D.) Rs. 500 crore

Answer: Option 'A'

Rs. 1,000 crore

  • 15. According to researches, which of the following anti-inflammatory drug could prevent HIV transmission?
   A.) Alprazolam
   B.) Heparin
   C.) Phentermine
   D.) Aspirin

Answer: Option 'D'

Aspirin

  • 16. Who is the chairperson of the Appellate Tribunal For Electricity?
   A.) Justice Leila Seth 
   B.) Justice R banumathi
   C.) Justice Manjula Chellur
   D.) Justice G. Rohini

Answer: Option 'C'

Justice Manjula Chellur

  • 17. What will be the theme of Vibrant Gujarat Global Summit-2019, that will be held from 18th to 20th January 2019?
   A.) Moulding a New World
   B.) Shaping of a New India
   C.) New Horizons to Reach
   D.) Dream Big Achieve Great

Answer: Option 'B'

​Shaping of a New India

  • 18. Who is the highest run scorer in International Cricket 2018?
   A.) Jonny Bairstow
   B.) Virat Kohli
   C.) Kumar Sangakkara
   D.) MS Dhoni

Answer: Option 'B'

Virat Kohli

  • 19. Who is the Chairman and MD of India Cements Ltd.?
   A.) S.Balasubramanian Adityan
   B.) N.Srinivasan
   C.) Chitra Srinivasan
   D.) Arun Datta

Answer: Option 'B'

N.Srinivasan

  • 20. Who won Rogers Cup 2018?
   A.) Roger Federer 
   B.) Rafael Nadal
   C.) Tsitsipas
   D.) Venus Williams

Answer: Option 'B'

​Rafael Nadal

Current Affairs Quiz 13th August 2018 Download Pdf