Computer Questions for IBPS Clerk Mains Quiz - 1

  • 1. DBMS is a set of programs, which allows a DBA to:
   A.) maintain a database
   B.) connect to an application
   C.) create an application
   D.) create data

Answer: Option 'A'

A Database Management System (DBMS) allows a database administrator to maintain a database, which includes various operations, such as creating a database, deleting it, creating tables, and updating records in the database tables.

  • 2. IBM was provided software for PC DOS by which of the following company? 
   A.) Microsoft
   B.) Sony
   C.) Apple
   D.) Google

Answer: Option 'A'

Microsoft provided Operating System to IBM PC DOS.

  • 3. Charles Babbage is known to have conceived which of the following earliest Computing machine? 
   A.) UNIVAC
   B.) ENIAC
   C.) Analytical engine
   D.) All of the above

Answer: Option 'C'

The Analytical Engine was a proposed mechanical general-purpose computer designed by English mathematician and computer pioneer Charles Babbage. It was first described in 1837 as the successor to Babbage's difference engine, a design for a mechanical computer.

  • 4. Which of the following entities is called a strong entity?
   A.) Entity having foreign key
   B.) Entity having primary key
   C.) Entity having alternate key
   D.) Entity having candidate key

Answer: Option 'B'

An entity set containing a primary key is called a strong entity set. A strong entity set has key attributes.

  • 5. Which of the following characteristics is used to compute dynamically the results from Excel data?
   A.) Go to
   B.) Diagram
   C.) Chart
   D.) Formula and Function

Answer: Option 'D'

Functions are predefined formulas and are already available in Excel. They are used to compute dynamically the results from Excel data

  • 6. Which among the following is the short cut key for slideshow?
   A.) F4
   B.) F5
   C.) F6
   D.) F7

Answer: Option 'B'

F5 is the shortcut key for slideshow.

  • 7. An error in a computer program is called a _________.
   A.) crash
   B.) power failure
   C.) bug
   D.) virus

Answer: Option 'C'

​bug

  • 8. Which among the following was the first graphical web browser?
   A.) Mosaic
   B.) Gopher
   C.) CERN
   D.) WAIS

Answer: Option 'A'

The explosion in popularity of the Web was triggered by NCSA Mosaic, a graphical browser which eventually ran on several popular office and home computers. This was the first web browser aiming to bring multimedia content to non-technical users, and therefore included images and text on the same page, unlike previous browser designs, its founder was Marc Andreessen.

  • 9. EBCDIC stands for?
   A.) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
   B.) Extended Bilingual Coded Decimal Interchange Code
   C.) Encoded Bilingual Coded Division Interchange Code
   D.) Enlarged Binary Code Digital Interchange Code

Answer: Option 'A'

​Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

  • 10. To switch the slide orientation between portrait and landscape – Click __________ and select Portrait or Landscape as your requirement.
   A.) Slide page
   B.) Slide Orientation
   C.) Slide theme
   D.) Slide number

Answer: Option 'B'

You have to select slide orientation to change orientation.

  • 11. =Sum (S3 : S10) is an example of a 
   A.) function
   B.) formula
   C.) cell address
   D.) value

Answer: Option 'B'

It is a formula to get sum of the data from cell number S3 to S10.

  • 12. Which of the following is not a type of SQL statement?
   A.) Data manipulation language
   B.) Data definition language
   C.) Data standard language
   D.) Data control language

Answer: Option 'C'

Common categories of SQL statements include DML, DCL, DDL, TCL, etc. DDL statements are used to define a database structure, DML statements are used for the management of data within database objects and DCL statements are used for setting privileges to access data.

  • 13. In second generation, which type of primary memory was used to store data? 
   A.) Paper tapes
   B.) IC
   C.) Magnetic core
   D.) Magnetic tape

Answer: Option 'C'

In second generation, magnetic cores were used as primary memory. In this generation assembly language and high-level programming languages like FORTRAN, COBOL were used.

  • 14. Which of the following was used to program the first computer?
   A.) Assembly language
   B.) Object code
   C.) ASCII code 
   D.) Machine language

Answer: Option 'D'

Earliest computers used Machine language.

  • 15. Which of the following is not a database type?
   A.) Flat-file database
   B.) Distributed database
   C.) Simple database
   D.) Relational database

Answer: Option 'C'

Depending on the pattern in which data is stored, databases are classified into three types, namely flat-file database, relational database, and distributed database.

  • 16. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
   A.) Database management system
   B.) Expert systems
   C.) Geographical systems
   D.) Neural networks

Answer: Option 'D'

Neural networks can learn and adjust to new circumstances by themselves.

  • 17. Extensible Markup Language (XML) is a simple, very flexible text format derived from _______.
   A.) HTML
   B.) SGML
   C.) HTTP 
   D.) FTP

Answer: Option 'B'

The Standard Generalized Markup Language is a standard for defining generalized markup languages for documents.

  • 18. Which among the following are Intelligent Personal Assistant by Google, Microsoft and Apple respectively?
   A.) Cortana, Google Now, Siri
   B.) Niki, Siri, Wizard
   C.) Teno, Wizard, Cortana
   D.) Google Now, Cortana, Siri

Answer: Option 'D'

Siri is Apple’s intelligent personal assistant and knowledge navigator allows users of its devices to send messages, schedule meetings and make phone calls. Cortana is Microsoft’s primary intelligent personal assistant, which was developed in time for the launch of the Windows Phone 8.1 operating system in 2014, is now integrated into Windows 10. Google Now is Google’s intelligent personal assistant is available for use on its own Android-operated mobile devices and via Google Search apps downloadable on Apple devices. First launched in 2012, it can answer queries, warn users of bad traffic, and provide reminders of dinner dates and flight times.

  • 19. Which among the following may refer to a URL of a Web Page?
   A.) https:// www.google.com
   B.) https:// www.news/updates.html
   C.) D:Study_Notes
   D.) bankers.adda@gmail.com

Answer: Option 'B'

https:// www.news/updates.html represents URL of a webpage. Option (a) is URL to a famous search engine Google. Option (c) represents an address to a folder stored in a person’s local D Drive of his system. Option (d) represents an email address as it has a username@domainName format and the last option (e) is an Structured Query Language (SQL) command for fetching all from a table. 

  • 20. Which among the following represents a Root Tag?
   A.) <H1>
   B.) <BR>
   C.) <Body>
   D.) <HTML>

Answer: Option 'D'

The Root Element. In any markup language, the first element to appear is called the "root element", which defines what kind of document the file will be. The <html> element represents the root of a Hyper Text Markup Language document.

  • 21. Verizon Communications on July 2016, announced plans to acquire Yahoo for $4.8 billion in cash. Yahoo (www.yahoo.com) is a _________.
   A.) Website for Consumers
   B.) Web Portal
   C.) Organization that allocates web addresses
   D.) E-mail service

Answer: Option 'B'

A Web portal is a specially designed website that often serves as the single point of access for information.
The first Web portals were online services, such as AOL, that provided access to the Web, but by now most of the traditional search engines have transformed themselves into Web portals to attract and keep a larger audience.

  • 22. Which operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables?
   A.) Union
   B.) Select
   C.) Intersect
   D.) Product

Answer: Option 'A'

Union operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.

  • 23. In relational database, a field is a:
   A.) Label
   B.) Table of information
   C.) Group of related records
   D.) Category of information

Answer: Option 'D'

A field is category of information.

  • 24. What is a tuple?
   A.) Row
   B.) Projection
   C.) Union
   D.) Field

Answer: Option 'A'

Tuple is a row.

  • 25. A __________’s main purpose is to prohibit unauthorized access to your computer via the Internet.
   A.) Popup blocker
   B.) Spyware blocker
   C.) Firewall
   D.) Spam assassin

Answer: Option 'C'

A firewall acts as a barrier between a trusted network and an untrusted network. A firewall controls access to the resources of a network through a positive control model. This means that the only traffic allowed onto the network is defined in the firewall policy; all other traffic is denied.
Firewalls can be implemented in both hardware and software, or a combination of both.

Computer Questions for IBPS Clerk Mains Quiz - 1 Download Pdf