Computer Questions for IBPS Clerk Mains Quiz - 2

  • 1. A _________ is a component of motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.  
   A.) Heat sink
   B.) Northbridge
   C.) CPU socket
   D.) CMOS battery

Answer: Option 'A'

A heat sink is a component of a motherboard which absorbs the heat produced by the processor and other components of a computer.  

  • 2. Bits are packaged into frames at which layer of the OSI model?
   A.) Data link
   B.) Application  
   C.) Transport
   D.) Physical

Answer: Option 'A'

Bits are PDU of Layer-1 and Frames are PDU of Layer-2 Data Link Layer  

  • 3. What acts as master software that works as a mediator between a computer user and hardware of a computer?
   A.) Application Program
   B.) Hardware
   C.) Software
   D.) Operating System

Answer: Option 'D'

Operating system provides an interface between a user and computer hardware. It enables a user to utilize hardware resources efficiently.

  • 4. The layers of the OSI model, from the top down, are:
   A.) application, presentation, session, transport, network, data link, physical
   B.) session, presentation, data transport, MAC, network, physical
   C.) physical, data link, network, transport, session, presentation, application
   D.) presentation, application, session, network, transport, data link, physical

Answer: Option 'A'

Following is the correct order of layers in OSI Model:
Layer 7- Application Layer
Layer 6 –Presentation Layer
Layer 5 – Session Layer
Layer 4 – Transport Layer
Layer 3 – Network Layer
Layer 2 – Data Link Layer
Layer 1 – Physical Layer

  • 5. An input device that utillses a light-sensitive detector to select objects on a display screen is known as _________.   
   A.) Optical scanner
   B.) Touch screen
   C.) Light Pen
   D.) Mouse

Answer: Option 'C'

A light pen is a pointing device that uses a photoelectric (light-sensitive) cell to indicate a position on the display screen. 

  • 6. Pressing Windows logo key + E will open which of the following?
   A.) My Computer
   B.) My document
   C.) Control Panel
   D.) Windows Media Player

Answer: Option 'A'

Pressing Windows logo key + E will open My Computer. 

  • 7. Which of the following cable types is called cheapernet? 
   A.) Thicknet
   B.) UTP
   C.) Thinnet
   D.) STP

Answer: Option 'C'

As the installation cost of thinnet coaxial cable is less, it is also known as cheapernet.

  • 8. To delete the selected item permanently, press __________.
   A.) Alt + Delete
   B.) Shift + D
   C.) Shift + Delete
   D.) Alt + D

Answer: Option 'C'

Shift + Delete will delete the selected item permanently.

  • 9. Commands at the top of a screen such as File-Edit, Format and Tools to operate and change things are incorporated in:
   A.) Menu bar
   B.) Tool bar
   C.) User friendly
   D.) Word processor

Answer: Option 'A'

Menu bar

  • 10. 10BaseT uses _________ cables to connect network devices.   
   A.) twisted-pair
   B.) coaxial
   C.) multi-mode fiber optic
   D.) single-mode fiber optic

Answer: Option 'A'

In 10BaseT, 10 means the transfer rate of this Ethernet is 10 Mbps; Base describes the type of signaling used, that is, Baseband; and T denotes that the cable used is twisted-pair cable.

  • 11. The simultaneous processing of executing two or more programs by multiple processors is-
   A.) multiprogramming
   B.) multitasking
   C.) time-sharing
   D.) multiprocessing

Answer: Option 'D'

Multiprocessing is the capability of a computer to multitask, or execute more than one program or process at the same time. 

  • 12. Which of the following requires computer memory in large amounts? 
   A.) Imaging
   B.) Graphics
   C.) Voice
   D.) All of above

Answer: Option 'D'

Since static and dynamic images, high graphics, voice notes and songs are rich in properties, they occupy a lot of memory in the storage system of the computer. 

  • 13. Help Menu is available at which button?
   A.) End
   B.) Start
   C.) Turnoff
   D.) Restart

Answer: Option 'B'

Help Menu is available at Start button. 

  • 14. ________device is any hardware component that allows you to enter data and instructions into a computer.
   A.) Interaction
   B.) Input
   C.) Communication
   D.) Output

Answer: Option 'B'

Input devices are hardware components that allow you to enter data and instructions into a computer system. 

  • 15. The ______________ folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
   A.) Drafts
   B.) Outbox
   C.) Address Book
   D.) Sent Items

Answer: Option 'A'

Draft document is a type of technical report that is a work in progress, a preliminary form of a possible future document. 

  • 16. Which among the following is a proprietary audio/video interface for transferring video data and digital audio data from a source device to a compatible computer monitor or projector?
   A.) RJ-45
   B.) 3.5mm Jack
   C.) HDMI
   D.) OSI

Answer: Option 'C'

HDMI is the most common one for connecting to TVs and also appears on many external monitors and projectors. Other ports for this purpose are DVI (Digital Visual Interface) and Display Port. Earlier there were VGA ports  (Video Graphics Array) .

  • 17. The ___________ records the name and exact location of every file on a disk.
   A.) partition master
   B.) file allocation table
   C.) disk controller
   D.) boot sector

Answer: Option 'B'

A file allocation table (FAT) is a file system developed for hard drives. It is used by the operating system (OS) to manage files on hard drives and other computer systems.

  • 18. Which part of the hardware compensates the difference between the speeds of CPU and peripherals? 
   A.) Scanner
   B.) Printer
   C.) Video card
   D.) Motherboard

Answer: Option 'D'

A motherboard is a part of the computer hardware that compensates the difference between the speeds of CPU and peripherals. 

  • 19. What should be used if a company wants to include its company name and logo at the bottom of every page of a brochure?
   A.) Header
   B.) Footnote
   C.) Macro
   D.) Footer

Answer: Option 'D'

Headers and footers are pieces of text, or graphics, that appear at the top and bottom of a page. If a company wants to include its company name and logo at the bottom of every page of a brochure then it will use the Footer.  

  • 20. Computers designed for specialised scientific work and specific instructions are called  _________.
   A.) Mainframe computers
   B.) Special purpose computers
   C.) Portable computers
   D.) Super computers

Answer: Option 'D'

Super computers are designed for special purposes with specific inputs. For example, Super Computers are used for scientific, defence, or architectural purposes with specific instructions or input.  

  • 21. Linux is an OS based on_____
   A.) DBMS
   B.) UNIX
   C.) Network node
   D.) J2EEE

Answer: Option 'B'

​UNIX

  • 22. Which of the following statements is true about RAM? 
   A.) It retains data when the PC is turned off
   B.) It is a type of read-only memory
   C.) It loads the Operating System when a system is booted
   D.) It is a peripheral

Answer: Option 'C'

It loads the Operating System when a system is booted

  • 23. To start a computers system, which of the following is not required necessarily? 
   A.) RAM
   B.) CPU
   C.) Flash Drive
   D.) Motherboard

Answer: Option 'C'

Flash drives are external storage media, not necessarily required to start a system, unless you are trying to reboot the system through a bootable flash drive. 

  • 24. Which of the following is used to close a tab on a browser?
   A.) Ctrl + T
   B.) Ctrl + W
   C.) Ctrl + A
   D.) Ctrl + Y

Answer: Option 'B'

Ctrl + W can be used to close a tab in a web browser.

  • 25. Which part of the CPU coordinates all the activities of a computer system? 
   A.) Motherboard
   B.) Coordination board
   C.) Control unit
   D.) Arithmetic and logic unit

Answer: Option 'A'

A motherboard is that part of a CPU which coordinates all the activities of a computer system. Various types of hardware are attached on the motherboard to facilitate these activities.

Computer Questions for IBPS Clerk Mains Quiz - 2 Download Pdf