Current Affairs Quiz 14th September 2018

  • 1. What is the specialty of the Smartwatch which Apple launched recently?
   A.) it can check sugar level
   B.) it can connect to emergency if the person undergoes cardiac arrest
   C.) it can perform ECG
   D.) it can navigate

Answer: Option 'C'

​it can perform ECG

  • 2. Identify the India's Oldest Nuclear Research Reactor, which is recently recommissioned after 9 yrs:
   A.) Apsara
   B.) Dhruva
   C.) CIRUS
   D.) KAMINI

Answer: Option 'A'

​Apsara

  • 3. Who has been named chairman of the 11-member selection committee to pick this year’s Dronacharya and Dhyan Chand awardees?
   A.) Justice Mukul Mudgal
   B.) Shooter Samresh Jung
   C.) Justice Rajesh Bindal
   D.) Shuttler Ashwini Ponnappa

Answer: Option 'A'

Justice Mukul Mudgal

  • 4. How many drugs have been banned by government recently with immediate effect citing safety concerns?
   A.) 402
   B.) 328
   C.) 279
   D.) 154

Answer: Option 'B'

The government has banned manufacturing, sale and distribution of 328 Fixed Dose Combination (FDC) drugs including the painkiller Saridon, the skin cream Panderm, combination diabetes drug Gluconorm, antibiotic Lupidicl, x and antibacterial Taxim AZ with immediate effect citing safety concerns.

  • 5. On Ganesh Chaturthi, 580-kg laddu known as ‘maha prasadam’ was prepared in
   A.) Mumbai
   B.) Hyderabad
   C.) Bengaluru
   D.) Pune

Answer: Option 'B'

​Hyderabad

  • 6. What is the purpose of the satellite ICESat-2 which is to be launched by NASA?
   A.) to measure melting ice
   B.) to study the Kuiper belt in the solar system
   C.) to observe the weather in Atlantic and Pacific Ocean
   D.) to study wormhole other in deep space

Answer: Option 'A'

​to measure melting ice

  • 7. What dispute is holding back Russia and Japan from signing the peace treaty which was proposed by the Russian President?
   A.) Partnership dispute
   B.) Territorial dispute
   C.) Financial dispute
   D.) Trade dispute

Answer: Option 'B'

​Territorial dispute

  • 8. Who is the present Agriculture Minister of India?
   A.) Shri Radha Mohan Singh 
   B.) Shri Prakash Javadekar
   C.) Shri Suresh prabhu
   D.) Shri Naresh Kumar

Answer: Option 'A'

Shri Radha Mohan Singh 

  • 9. Who announces Launch Of ‘Swachhata Hi Seva Movement’?
   A.) Shri Arun Jaitley
   B.) Prime Minister Narendra Modi
   C.) Shri Suresh Sharma
   D.) Shri Vivek Sharma

Answer: Option 'B'

​Prime Minister Narendra Modi

  • 10. How many companies were awarded Gold Certificates at Secondary Steel Sector Awards?
   A.) 12
   B.) 20
   C.) 25
   D.) 24

Answer: Option 'A'

​12

  • 11. Why did Delhi govt ordered all Delhi schools to collect Aadhaar details form the school children?
   A.) To provide scholarship fund to the BPL children
   B.) To know the strength of the students in every school
   C.) To know how many students are from other states
   D.) To enroll the students for govt employment opportunities

Answer: Option 'C'

​To know how many students are from other states

  • 12. Who is the present Cabinet Minister of Indian Railways?
   A.) Shri Piyush Goyal
   B.) Shri Suresh Prabhu
   C.) Shri Arun Jaitley
   D.) Shri Naresh Kumar

Answer: Option 'A'

Shri Piyush Goyal

  • 13. Which company signed Partnership Unlimit for IoT/M2M Services In India?
   A.) Indian Oil Corporation
   B.) Reliance Industries
   C.) Ashok Leyland
   D.) Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) 

Answer: Option 'D'

Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) company signed Partnership Unlimit for IoT/M2M Services In India.

  • 14. China is planning to establish bullet train between ________.
   A.) Aizawl and Lincang
   B.) Kolkata and Kunming
   C.) Guwahati and Lijiang
   D.) Gorakhpur and Yuxi

Answer: Option 'B'

​Kolkata and Kunming

  • 15. Which company Opens World's Largest Mobile Experience Centre In Bengaluru?
   A.) Airtel
   B.) Apple
   C.) Vodafone
   D.) Samsung 

Answer: Option 'D'

Samsung 

  • 16. Which state Launches E-Rythu To Boost Cashless Farm Ecosystem?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Karnataka
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Kerala

Answer: Option 'C'

​Andhra Pradesh

  • 17. Which of the following organisation defeated the proposal to create a whale sanctuary?
   A.) International Whaling Commission
   B.) International Whale Foundation
   C.) Whale Conservation International
   D.) International Union for Conservation of Whale

Answer: Option 'A'

​International Whaling Commission

  • 18. Man Kaur, a 102-year-old Indian athlete, won gold medal at the World Masters Athletics in the ______ meter event.
   A.) 800
   B.) 100
   C.) 200
   D.) 400

Answer: Option 'C'

​200

Current Affairs Quiz 14th September 2018 Download Pdf