Current Affairs Quiz 14th October 2018

  • 1. India has recently been elected to an international organisation for 3 years. What is the name of the organisation?
   A.) Nuclear Suppliers Group
   B.) UNHRC
   C.) UNDP
   D.) OPEC

Answer: Option 'B'

​UNHRC

  • 2. Who won Hyderabad girls’, under 20, 100m with a timing of 12.50s in the fifth Telangana Open State athletics meet?
   A.) Nithya
   B.) Madheshwari
   C.) Priyadarshini
   D.) Harshitha

Answer: Option 'A'

Nithya

  • 3. Recently, Annapurna Devi has passed away in Mumbai. She was a famous_______.
   A.) Musician
   B.) Poet
   C.) Politician
   D.) Sport woman

Answer: Option 'A'

​Musician

  • 4. What was the theme of the World Bank's World Development Report 2018?
   A.) Social movements and growth of society
   B.) Country and the nature of growth in GDP
   C.) The changing nature of work
   D.) Employment and the growth of a nation

Answer: Option 'C'

​The changing nature of work

  • 5. Who is appointed the new Solicitor General of India?
   A.) Rajiv Mehrishi
   B.) Tushar Mehta
   C.) K.K.Venugopal
   D.) Ranjit Kumar

Answer: Option 'B'

​Tushar Mehta

  • 6. Coal India Ltd. (CIL) is to jointly set up with NLC India (NLCIL) for _________ of power generation capacity.
   A.) 10000 MW
   B.) 5000 MW
   C.) 15000 MW
   D.) 1000 MW

Answer: Option 'B'

5000 MW

  • 7. With which university did ISRO sign MoU to set up the Satish Dhawan Center for Space Science in the University?
   A.) Central University of Jammu 
   B.) Jawaharlal Nehru University
   C.) Indra Gandhi University
   D.) Anna University

Answer: Option 'A'

The Indian Space Research Organisation (ISRO) signed a MoU with the Central University of Jammu (CUJ) in Jammu for setting up of the Satish Dhawan Center for Space Science in the University.

  • 8. Which state government Which state Government vaccination of Gir lions against deadly Canine Distemper Virus CDV?
   A.) Kerala
   B.) Gujarat 
   C.) TamilNadu
   D.) Bihar

Answer: Option 'B'

Gujarat 

  • 9. Which minister informs on winning UNHRC election?
   A.) Shri Sushma Swaraj
   B.) Shri Naresh Iyer
   C.) Shri Arun Jaitley
   D.) Shri Farooz Khan

Answer: Option 'A'

Shri Sushma Swaraj

  • 10. Which country agreed to sign agreement with India to Enhance Bilateral Trade Relations?
   A.) Saudi Arabia
   B.) Azerbaijan 
   C.) Pakistan
   D.) Indonesia

Answer: Option 'B'

India and Azerbaijan agreed to sign agreement with India to Enhance Bilateral Trade Relations.

  • 11. Who inaugurate newly built annex of High Court Building?
   A.) Shri Venkaiah Naidu 
   B.) Shri Ramesh Gupta
   C.) Shri Arun Jaitley
   D.) Shri Dinesh Kumar

Answer: Option 'A'

​Shri Venkaiah Naidu 

  • 12. Global Hunger Index (GHI) indicates the level of hunger and undernutrition worldwide. What is India’s rank in the Index?
   A.) 103
   B.) 81
   C.) 107
   D.) 96

Answer: Option 'A'

The 2018 Global Hunger Index (GHI) indicates that the level of hunger and undernutrition worldwide falls into the serious category, at a value of 20.9, down from 29.2 in 2000. As per the index, India was ranked 103rd out of 119 qualifying countries.

  • 13. Who becomes second Indian to win two medals?
   A.) Manu Bhaker
   B.) Dilip tirkey
   C.) Pargat Singh
   D.) Ajit Pal Singh

Answer: Option 'A'

Manu Bhaker

  • 14. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Human Rights Commission's (NHRC) 25th anniversary recently. Who is the present chairman of NHRC?
   A.) Justice Akash Mishra
   B.) Justice Tarun Gogoi
   C.) Justice HL Dattu
   D.) Justice Dipak Mishra

Answer: Option 'C'

​Justice HL Dattu

  • 15. What is the theme of the 2018 International Day for Disaster Reduction?
   A.) Home Safe Home: Living with Disasters
   B.) Reducing Disaster Economic Losses
   C.) Living with Disability and Disasters
   D.) Home Safe Home: Reducing Exposure, Reducing Displacement

Answer: Option 'B'

​Reducing Disaster Economic Losses

  • 16. Who inaugurates Silver Jubilee Celebrations Of NHRC?
   A.) Shri Suresh prabhu
   B.) Shri Narendra Modi 
   C.) Shri Arun Jaitley
   D.) Shri Naresh Kumar

Answer: Option 'B'

​Shri Narendra Modi 

Current Affairs Quiz 14th October 2018 Download Pdf