500 + Basic Computer Hardware Questions and Answers

  • 1. LANs can be connected by devices called _________ operate in the data link layer.
   A.) Hub
   B.) Bridges
   C.) HDLC
   D.) Tunnel

Answer: Option 'B'

​Bridges

  • 2. From what location are the 1st computer instructions available on boot up?
   A.) ROM BIOS
   B.) CPU
   C.) CONFIG.SYS
   D.) boot.ini

Answer: Option 'A'

ROM BIOS

  • 3. Which of the following device is used only in LAN (Local Area Network)?
   A.) Gateway
   B.) NIC
   C.) Modem
   D.) Router

Answer: Option 'B'

​NIC

  • 4. Direct Access Storage Device is also referred as ?
   A.) DAST
   B.) DASD
   C.) DISD
   D.) DFRS

Answer: Option 'B'

​DASD

  • 5. The word "Computer" usually refers to the Central Processing Unit plus:
   A.) Input Devices
   B.) Internal Memory
   C.) External Memory
   D.) Output Device

Answer: Option 'B'

​Internal Memory

  • 6. What could cause a fixed disk error.
   A.) No-CD installed
   B.) bad ram
   C.) slow processor
   D.) Incorrect CMOS settings

Answer: Option 'D'

Incorrect CMOS settings

  • 7. A device operating at the physical layer is called a
   A.) Repeater
   B.) Bridge
   C.) Router
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

​Repeater

  • 8. All of the following are examples of storage devices except
   A.) hard disk drives
   B.) printers
   C.) floppy disk drives
   D.) CD drives

Answer: Option 'B'

printers

  • 9. Which printer is very commonly used for desk top publishing?
   A.) Laser printer
   B.) Ink jet printer
   C.) Daisywheel printer
   D.) Dot matrix printer

Answer: Option 'A'

​Laser printer

  • 10. Missing slot covers on a computer can cause?
   A.) over heat
   B.) power surges
   C.) EMI.
   D.) incomplete path for ESD

Answer: Option 'A'

​over heat

  • 11. The storage device used to compensate for the difference in rates of flow of data from one device to another is termed as
   A.) chip
   B.) floppy
   C.) channel
   D.) buffer

Answer: Option 'D'

buffer

  • 12. Which one is the secondary memory device?
   A.) CPU
   B.) floppy disk
   C.) ALU
   D.) Mouse

Answer: Option 'B'

​floppy disk

  • 13. Human beings are referred to as Homo Sapiens. Which device is called Silico Sapiens?
   A.) Monitor
   B.) Hardware
   C.) Robot
   D.) Computer

Answer: Option 'D'

Computer

  • 14. When installing PCI NICS you can check the IRQ availability by looking at
   A.) dip switches
   B.) CONFIG.SYS
   C.) jumper settings
   D.) motherboard BIOS

Answer: Option 'D'

motherboard BIOS

  • 15. With respect to a network interface card, the term 10/100 refers to
   A.) protocol speed
   B.) a fiber speed
   C.) megabits per seconds
   D.) minimum and maximum server speed

Answer: Option 'C'

​megabits per seconds

  • 16. Which of the following devices can be used to directly input printed text?
   A.) OCR
   B.) OMR
   C.) Both (1) and (2)
   D.) MICR

Answer: Option 'A'

​OCR

  • 17. A device that generates the periodic signals used to control the timing of all CPU operations.
   A.) COM
   B.) Chip
   C.) Collate
   D.) Clock

Answer: Option 'D'

Clock

  • 18. ____________ are devices used to transmit data over telecommunications lines.
   A.) Modems
   B.) Drives
   C.) Drive bays
   D.) Platforms

Answer: Option 'A'

​Modems

  • 19. A _________ is an electronic device that processes data, converting it into information.
   A.) processor
   B.) case
   C.) computer
   D.) stylus

Answer: Option 'A'

processor

  • 20. Which Motherboard form factor uses one 20 pin connector
   A.) ATX
   B.) BABY AT
   C.) AT
   D.) All of the above

Answer: Option 'A'

​ATX

  • 21. A hard disk is divided into tracks which are further subdivided into:
   A.) clusters
   B.) ​sectors
   C.) vectors
   D.) heads

Answer: Option 'B'

​sectors

  • 22. Which device is used to reproduce drawings using pens that are attached to movable arms?
   A.) Plotter
   B.) Light Pen
   C.) Scanner
   D.) Printer

Answer: Option 'A'

​Plotter

  • 23. Which device is used to control the cursor movement?
   A.) Light Pen
   B.) Joystick
   C.) Trackball
   D.) Plotter

Answer: Option 'B'

​Joystick

  • 24. Using output devices one can ________
   A.) input data
   B.) store data
   C.) scan data
   D.) view or print data

Answer: Option 'D'

view or print data

  • 25. A wrist grounding strap contains which of the following:
   A.) Surge protector
   B.) Voltmeter
   C.) Capacitor
   D.) Resistor

Answer: Option 'D'

Resistor

Basic Computer Hardware Questions and Answers Download Pdf