Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 8

  • 1. Rio Paralympics silver medallist Deepa Malik honoured with New Zealand Prime Minister’s Sir Edmund Hillary Fellowship for 2019. She is associated with _______.
   A.) Archery
   B.) Shot put
   C.) Wheelchair Tennis
   D.) Para-Badminton

Answer: Option 'B'

​Shot put

  • 2. Which of the following hospital launched an advanced centre for movement disorders in Chennai, Tamil Nadu?
   A.) Apollo Hospital
   B.) CMC
   C.) CARE Hospital
   D.) JIPMER

Answer: Option 'A'

​Apollo Hospital

  • 3. The Ministry of Commerce and Industries instructed the Health Ministry to frame law banning manufacture and sale of _________ in the country.
   A.) marijuana
   B.) e-cigarettes
   C.) bhang
   D.) e-charas

Answer: Option 'B'

​e-cigarettes

  • 4. Which of the following is awarded for excellence in newspaper journalism, literary achievements, musical composition?
   A.) Pulitzer Prize
   B.) Nobel Prize
   C.) Abel Prize
   D.) Oscar Awards

Answer: Option 'A'

​Pulitzer Prize

  • 5. China developed the world’s first armed amphibious drone attack boat named ___________.
   A.) Marine Alligator
   B.) Marine Salamander
   C.) Marine Crocodile
   D.) Marine Lizard

Answer: Option 'D'

Marine Lizard

  • 6. India successfully test fired its 1st indigenously made long-range sub-sonic cruise missile 'Nirbhay', which has a strike range of _________ kilometers.
   A.) 1,000
   B.) 750
   C.) 1,200
   D.) 1,500

Answer: Option 'A'

​1,000

  • 7. India's squad for 2019 Cricket World Cup announced. Which of the following player was left out of the squad?
   A.) Hardik Pandya
   B.) Yuzvendra Chahal
   C.) Ambati Rayudu
   D.) Ravindra Jadeja

Answer: Option 'C'

​Ambati Rayudu

  • 8. Which financial company launched a unique proposition to pay electricity bill on EMIs?
   A.) Aditya Birla Financial Services Private Ltd. 
   B.) Blueshift Strategic Consultants Private Limited
   C.) Bajaj Finserv
   D.) Kotak Mahindra Financial Services Ltd.

Answer: Option 'C'

Bajaj Finserv

  • 9. Who won the ‘World Press Photo of the Year 2019’ Award?
   A.) Chris McGrath
   B.) Pieter Ten Hoopen
   C.) Bence Mate
   D.) John Moore

Answer: Option 'D'

John Moore

  • 10. In which of the following State did the Bamboo rice show up after 4 decades?
   A.) Telangana
   B.) Odisha
   C.) Tamil Nadu
   D.) Gujarat

Answer: Option 'B'

​Odisha

  • 11. The World Haemophilia Day is observed on _________.
   A.) April 19
   B.) April 18
   C.) April 16
   D.) April 17

Answer: Option 'D'

April 17

  • 12. Which of the following Naval Ship was decommissioned after three decades of service?
   A.) INS Arihant
   B.) INS Sindhurashtra
   C.) INS Kozhikode
   D.) INS Chakra

Answer: Option 'C'

​INS Kozhikode

  • 13. Which of the following initiation of the Rotary Club of Madras North provides sanitary napkins to the students?
   A.) Project Suvidha
   B.) Project Kannamma
   C.) Project Sangini
   D.) Project Puthuyugam

Answer: Option 'B'

​Project Kannamma

  • 14. Who were recently inducted as MCC Honorary Life Members?
   A.) Inzamam-ul-Haq, Mark Boucher
   B.) Younis Khan, AB de Villiers
   C.) Zaheer Abbas, Brian McMillan
   D.) Syed Aaley Haider, Wayne Parnell

Answer: Option 'A'

​Inzamam-ul-Haq, Mark Boucher

  • 15. Who was sworn in as the New Prime Minister of Palestine?
   A.) Rami Hamdallah
   B.) Mahmoud Abbas
   C.) Mohammed Ishtaye
   D.) Reuven Rivlin

Answer: Option 'C'

​Mohammed Ishtaye

  • 16. Who initiated the UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize 2019?
   A.) WHO's Executive Board
   B.) UN's Executive Board
   C.) UNESCO's Executive Board
   D.) EU's Executive Board

Answer: Option 'C'

​UNESCO's Executive Board

  • 17. Who has been honoured with Lifetime Achievement Award 2019 during 4th APJ Abdul Kalam Innovation Conclave?
   A.) Dr. A K Singh
   B.) Nambi Narayanan
   C.) A S Kiran Kumar
   D.) Tapam Misra

Answer: Option 'A'

​Dr. A K Singh

  • 18. Who won gold in the 54 kg category at the Boxing World Cup at Cologne in Germany?
   A.) Meena Kumari Maisnam
   B.) Sonia Chahal
   C.) Pwilao Basumatary
   D.) Mary Kom

Answer: Option 'A'

Meena Kumari Maisnam

  • 19. ________ Government to place bill for ratification of BBIN initiative at its upper senate
   A.) Bhutan
   B.) Kerala
   C.) TamilNadu
   D.) West Bengal

Answer: Option 'A'

Bhutan

  • 20. Who is appointed as Secretary of Defence Finance?
   A.) Gargi Kaul
   B.) Naresh Kumar
   C.) Suresh Varma
   D.) Rajesh Khanna

Answer: Option 'A'

Gargi Kaul

  • 21. Which of the following Israeli lunar Mission crashed on the Moon?
   A.) LADEE
   B.) Beresheet
   C.) Juno-1A
   D.) Ofek-11

Answer: Option 'B'

Beresheet

  • 22. Who was named as the brand ambassador of a fantasy sports platform, Funtasy11?
   A.) Murali Kartik
   B.) Suresh Raina
   C.) Gautam Gambhir
   D.) Hardik Pandya

Answer: Option 'A'

​Murali Kartik

  • 23. Rio Paralympics silver medallist Deepa Malik honoured with New Zealand Prime Minister’s Sir Edmund Hillary Fellowship for 2019. She is associated with _______.
   A.) Archery
   B.) Para-Badminton
   C.) Shot put
   D.) Wheelchair Tennis

Answer: Option 'C'

​Shot put

  • 24. Which of the following Schemes of West Bengal government won the prestigious World Summit on the Information Society (WSIS) awards of the United Nations?
   A.) Lokprasar Prakalpa and Krishak Bandhu Scheme
   B.) Utkarsh Bangla and Sabooj Sathi
   C.) Nijo Griha Nijo Bhumi and Gatidhara Scheme
   D.) Sufal Bangla and Sabujshree

Answer: Option 'B'

​Utkarsh Bangla and Sabooj Sathi

  • 25. Which of the following scheme of West Bengal is to distribute bicycles to students?
   A.) Lokprasar Prakalpa Scheme
   B.) Sabooj Sathi Scheme
   C.) Utkarsh Bangla Scheme
   D.) Krishak Bandhu Scheme

Answer: Option 'B'

​Sabooj Sathi Scheme

Current Affairs for RRB NTPC Quiz Test - 8 Download Pdf