Current Affairs Quiz 15th July 2018

  • 1. To which foreign bank has the RBI recently issued a licence to operate in India?
   A.) Bank of America
   B.) Bank of China
   C.) Royal Bank of Scotland
   D.) Bank of Canada

Answer: Option 'B'

Bank of China

  • 2. The Union Cabinet has approved extension of scheme of recapitalization of Regional Rural Banks (RRBs) for next three years (upto 2019-20). Currently how many RRBs are there in India?
   A.) 57
   B.) 56
   C.) 58
   D.) 60

Answer: Option 'B'

56

  • 3. On July 12,2018, The First Meeting of Sub-Group of Chief Ministers on coordination between Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) and Agriculture was held at NITI Aayog. Name the convener of the sub-group?
   A.) Devendra Fadnavis
   B.) Shivraj Singh Chouhan
   C.) Kamal Nath
   D.) Kailash Vijayvargiya

Answer: Option 'B'

Shivraj Singh Chouhan
Discussions on 5 critical areas of:
• reducing the cost of cultivation,
• enhancing the production through efficient use of water or other inputs,
• providing remunerative price to farmers by incentivizing aggregation and market infrastructure,
• rehabilitation of agricultural land and assets after natural hazards or re-plantation using MGNREGA fund ,
• bringing diversity in agriculture to help occupational diversification and maximizing profit.

  • 4. The country’s first ‘Khadi Mall’ is set to open in which Indian state?
   A.) Jharkhand
   B.) Chhattisgarh
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'A'

Jharkhand
Technological aid will be provided to khadi artisans, which will give their products more value, while rural, urban and tourism ‘haats’ will provide khadi artisans with the markets to sell their goods

  • 5. On a special request from Election Commission of Bhutan, India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) organized a 5 -day Capacity Development programme for Media Officials from Bhutan from July 9-13, 2018 at ______?
   A.) New Delhi
   B.) Bengaluru
   C.) Mumbai
   D.) Chennai

Answer: Option 'A'

New Delhi

  • 6. Russia is going to build two Nuclear Power Units in which country which are expected to be operational by 2026 and 2027 respectively?
   A.) Turkey
   B.) North Korea
   C.) China
   D.) Russia

Answer: Option 'C'

China

  • 7. Where was the 4th National Conclave on Mines & Minerals held on July 13, 2018?
   A.) Indore, Madhya Pradesh
   B.) Nagpur, Maharashtra
   C.) Pune, Maharashtra
   D.) Bhopal, Maharashtra

Answer: Option 'A'

Indore, Madhya Pradesh
The agencies concerned with preauction preparations such as Exploration agencies (GSI & MECL), transaction advisors (SBICAP, CRISIL, KPMG), DGPS survey agency (MECON), etc would also put up their Stalls. Federation of Indian Mineral Industries (FIMI) will be the partner of the event. PSUs responsible for organizing the conclave are HCL, NALCO, & MECL under the Ministry of Mines and the companies in which the government stake is under the administrative control of the Ministry of Mines, viz. HZL & BALCO. The metal and the allied sector would also participate in the conclave.

  • 8. Days after Maharashtra announced a plastic ban from June 23, Uttar Pradesh has also announced a ban on plastic in the state effective July 15. Who is the Chief Minister of Uttar Pradesh?
   A.) Arvind Kejriwal
   B.) Yogi Adityanath
   C.) Amit Shah
   D.) Arun Jaitley

Answer: Option 'B'

Yogi Adityanath

  • 9. Justice AK Goel has been appointed chairperson of which special tribunal?
   A.) National Green Tribunal
   B.) Debt Recovery Tribunal
   C.) Motor Accident Claims Tribunal
   D.) Consumer Court

Answer: Option 'A'

National Green Tribunal
The post of NGT chairperson had been lying vacant for over 6 months since the retirement of Justice Swatanter Kumar on December 20, 2017.

  • 10. On 13th July 2018, the Archaeological Survey of India (ASI) issued an order allowing photography within the premises of all centrally protected monuments/sites except at Ajanta Caves, Taj Mahal and _____?
   A.) Konark Sun Temple
   B.) Qutub Minar
   C.) Leh Palace
   D.) Golden Temple

Answer: Option 'C'

Leh Palace

  • 11. Which country’s President has been invited as chief guest in the 2019 Republic Day of India?
   A.) Japan
   B.) United States
   C.) Maldivies
   D.) Portugal

Answer: Option 'B'

United States

  • 12. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) has come into an agreement with the Andhra Pradesh government to set up a 'Design University for Gaming' which city?
   A.) Vijayawada
   B.) Visakhapatnam
   C.) Guntur
   D.) Tirupati

Answer: Option 'B'

Visakhapatnam

  • 13. Which cricketer recently became only the fifth Indian to be inducted into ICC’s Hall of Fame?
   A.) Rahul Dravid
   B.) Sachin Tendulkar
   C.) Sunil Gavaskar
   D.) Saurav Ganguly

Answer: Option 'A'

Rahul Dravid

  • 14. Which city hosted the 4th National Conclave on Mines and Minerals to strengthen mineral auction regime?
   A.) Chandigarh
   B.) New Delhi
   C.) Indore
   D.) Bhopal

Answer: Option 'C'

Indore

  • 15. The World Zoonosis Day is observed on?
   A.) 9th July
   B.) 8th July
   C.) 6th July
   D.) 7th July

Answer: Option 'C'

6th July

  • 16. On July 13, 2018, Odisha government announced the constitution of a ‘_____ Cabinet,’ headed by Chief Minister Naveen Patnaik?
   A.) Monument
   B.) Heritage
   C.) Culture
   D.) Conservation

Answer: Option 'B'

Heritage

  • 17. Homegrown e-commerce startup Flipkart is set to enter financial services business and has applied for an NBFC license to focus on consumer lending. What is NBFC?
   A.) Non-Banking Financial Company
   B.) Banking Financial Company
   C.) Financial Company
   D.) None of these

Answer: Option 'A'

Non-Banking Financial Company

  • 18. Which state government has constituted Heritage Cabinet to preserve the history and culture of state?
   A.) Bihar
   B.) Chhattisgarh
   C.) West Bengal
   D.) Odisha 

Answer: Option 'D'

Odisha 

  • 19. Bhitarkanika National Park is the largest habitat of which endangered species?
   A.) The Estuarine Crocodile
   B.) The King Cobra
   C.) The Python Molurus
   D.) The Red-naped Ibis

Answer: Option 'A'

The Estuarine Crocodile

  • 20. On 11th July 2018, which state has topped other states in per capita revenue collection under GST?
   A.) Haryana
   B.) Punjab
   C.) Chandigarh
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'A'

Haryana

  • 21. Which country has overtaken India as home to the world’s largest number of poor?
   A.) Nigeria
   B.) Congo
   C.) China
   D.) Ethiopia

Answer: Option 'A'

Nigeria

  • 22. On 13th July 2018, the Botanical Garden in Kothaguda reserve forest was re-launched after renovation in which state?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Tamil Nadu
   C.) Karnataka
   D.) Telengana

Answer: Option 'D'

The Telangana State Forest Development Corporation (TSFDC) made improvements in the park at a cost of Rs 5 crore, as per the directions of Telangana Chief Minister K. Chandrasekhar Rao. Total area of the reserve forest is 274 acres. Development activities were carried out in 12 acres of the visitors’ zone. The improvements were done in Nakshatra Vanam, Rasi Vanam and Navagraha Vanam, herbal and medicinal garden with 60 species, butterfly park, rose garden and cactus garden. An interpretation centre, an environmental education centre, and audio visual room have been developed for creating environmental awareness among students, employees, and children.

  • 23. Who has won the 2018 women singles’ Wimbledon tennis tournament?
   A.) Angelique Kerber
   B.) Simona Halep
   C.) Serena Williams
   D.) Maria Sharapova

Answer: Option 'A'

Maria Sharapova

  • 24. ISRO recently successfully carried out flight tests for which space system?
   A.) Crew Lavitorial System
   B.) Crew Hibernation System
   C.) Crew Escape System
   D.) Space Acclimatization System

Answer: Option 'C'

Crew Escape System
The Crew Escape System is aimed at saving the lives of astronauts in an emergency. It is designed to quickly pull away the crew module, which carries the astronauts, to a safe distance from the launch vehicle in case something goes wrong with the launch.

  • 25. Union Minister Nitin Gadkari recently flagged off India's first taxi ambulance services at which Indian city?
   A.) Kolkata
   B.) Delhi
   C.) Mumbai
   D.) Noida

Answer: Option 'B'

Delhi