Current Affairs Quiz 15th July 2018

  • 1. To which foreign bank has the RBI recently issued a licence to operate in India?
   A.) Bank of America
   B.) Bank of China
   C.) Royal Bank of Scotland
   D.) Bank of Canada

Answer: Option 'B'

Bank of China

  • 2. The Union Cabinet has approved extension of scheme of recapitalization of Regional Rural Banks (RRBs) for next three years (upto 2019-20). Currently how many RRBs are there in India?
   A.) 57
   B.) 56
   C.) 58
   D.) 60

Answer: Option 'B'

56

  • 3. On July 12,2018, The First Meeting of Sub-Group of Chief Ministers on coordination between Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) and Agriculture was held at NITI Aayog. Name the convener of the sub-group?
   A.) Devendra Fadnavis
   B.) Shivraj Singh Chouhan
   C.) Kamal Nath
   D.) Kailash Vijayvargiya

Answer: Option 'B'

Shivraj Singh Chouhan
Discussions on 5 critical areas of:
• reducing the cost of cultivation,
• enhancing the production through efficient use of water or other inputs,
• providing remunerative price to farmers by incentivizing aggregation and market infrastructure,
• rehabilitation of agricultural land and assets after natural hazards or re-plantation using MGNREGA fund ,
• bringing diversity in agriculture to help occupational diversification and maximizing profit.

  • 4. The country’s first ‘Khadi Mall’ is set to open in which Indian state?
   A.) Jharkhand
   B.) Chhattisgarh
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'A'

Jharkhand
Technological aid will be provided to khadi artisans, which will give their products more value, while rural, urban and tourism ‘haats’ will provide khadi artisans with the markets to sell their goods

  • 5. On a special request from Election Commission of Bhutan, India International Institute of Democracy and Election Management (IIIDEM) organized a 5 -day Capacity Development programme for Media Officials from Bhutan from July 9-13, 2018 at ______?
   A.) New Delhi
   B.) Bengaluru
   C.) Mumbai
   D.) Chennai

Answer: Option 'A'

New Delhi

  • 6. Russia is going to build two Nuclear Power Units in which country which are expected to be operational by 2026 and 2027 respectively?
   A.) Turkey
   B.) North Korea
   C.) China
   D.) Russia

Answer: Option 'C'

China

  • 7. Where was the 4th National Conclave on Mines & Minerals held on July 13, 2018?
   A.) Indore, Madhya Pradesh
   B.) Nagpur, Maharashtra
   C.) Pune, Maharashtra
   D.) Bhopal, Maharashtra

Answer: Option 'A'

Indore, Madhya Pradesh
The agencies concerned with preauction preparations such as Exploration agencies (GSI & MECL), transaction advisors (SBICAP, CRISIL, KPMG), DGPS survey agency (MECON), etc would also put up their Stalls. Federation of Indian Mineral Industries (FIMI) will be the partner of the event. PSUs responsible for organizing the conclave are HCL, NALCO, & MECL under the Ministry of Mines and the companies in which the government stake is under the administrative control of the Ministry of Mines, viz. HZL & BALCO. The metal and the allied sector would also participate in the conclave.

  • 8. Days after Maharashtra announced a plastic ban from June 23, Uttar Pradesh has also announced a ban on plastic in the state effective July 15. Who is the Chief Minister of Uttar Pradesh?
   A.) Arvind Kejriwal
   B.) Yogi Adityanath
   C.) Amit Shah
   D.) Arun Jaitley

Answer: Option 'B'

Yogi Adityanath

  • 9. Justice AK Goel has been appointed chairperson of which special tribunal?
   A.) National Green Tribunal
   B.) Debt Recovery Tribunal
   C.) Motor Accident Claims Tribunal
   D.) Consumer Court

Answer: Option 'A'

National Green Tribunal
The post of NGT chairperson had been lying vacant for over 6 months since the retirement of Justice Swatanter Kumar on December 20, 2017.

  • 10. On 13th July 2018, the Archaeological Survey of India (ASI) issued an order allowing photography within the premises of all centrally protected monuments/sites except at Ajanta Caves, Taj Mahal and _____?
   A.) Konark Sun Temple
   B.) Qutub Minar
   C.) Leh Palace
   D.) Golden Temple

Answer: Option 'C'

Leh Palace