Current Affairs Quiz 15th September 2018

  • 1. Which of the following is the world's largest programme to annihilate leprosy?
   A.) National Leprosy Effacing Programme (NLEP)
   B.) National Leprosy Eradication Programme (NLEP)
   C.) National Leprosy Elimination Programme (NLEP)
   D.) National Leprosy Extermination Programme (NLEP)

Answer: Option 'B'

​National Leprosy Eradication Programme (NLEP)

  • 2. In which state does Majerhat bridge, which is recently in news, located?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) West Bengal
   C.) Uttarakhand
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'B'

​West Bengal

  • 3. Has India been declared a leprosy-free nation?
   A.) Yes
   B.) No
   C.) Yet to be declared
   D.) India was never in the list

Answer: Option 'A'

​Yes

  • 4. Twenty Third Meeting Of India-Russia Intergovernmental Commission Held In _______?
   A.) Switzerland 
   B.) Singapore
   C.) Malaysia
   D.) Moscow

Answer: Option 'C'

​Malaysia

  • 5. Whom did Rahul Gandhi appoint as the Chairman of Kisan Khet Mazdoor Congress?
   A.) Bhakt Charan Dass
   B.) Nana Patole
   C.) Jothimani Sennimalai
   D.) Sharmistha Mukherjee

Answer: Option 'B'

​Nana Patole

  • 6. Which country to come together with India for strengthening cooperation in Tourism MoU to boost economy for both countries?
   A.) Indonesia
   B.) Iran
   C.) Sri Lanka
   D.) Malta 

Answer: Option 'D'

Malta 

  • 7. Recently, Senior BJP leader L K Advani has been renominated as the chairman of the
   A.) Committee on Absence of Members from the Sittings of Lok Sabha
   B.) Lok Sabha Government Assurances Committee
   C.) Lok Sabha Ethics Committee
   D.) Committee on Papers Laid on the Table

Answer: Option 'C'

​Lok Sabha Ethics Committee

  • 8. G-20 Trade And Investment Ministerial Meeting Held in _______
   A.) Singapore
   B.) Malaysia
   C.) Denmark
   D.) Argentina

Answer: Option 'D'

Argentina

  • 9. In order to expand its territory in Nordics, Infosys is to acquire _______.
   A.) Opera Software
   B.) Fluido
   C.) AVG Technologies
   D.) Criteo

Answer: Option 'B'

Fluido

  • 10. India's first tribal circuit tourism project under ‘Swadesh Darshan scheme’ recently inaugurated at
   A.) Chhattisgarh
   B.) Nagaland
   C.) Mizoram
   D.) Telangana

Answer: Option 'A'

Chhattisgarh

  • 11. Which country approves MOU On Joint Blockchain Research With BRICS Members?
   A.) India
   B.) Saudi Arabia
   C.) Indonesia
   D.) Pakistan

Answer: Option 'A'

India

  • 12. Which of the following airport is to be enhanced with advanced air navigation aids and advanced security system by the Airport Authority of India?
   A.) Mangaluru International Airport
   B.) Belgaum Airport
   C.) Bengaluru International Airport
   D.) Mysore Airport

Answer: Option 'A'

Mangaluru International Airport

  • 13. Justice Ranjan Gogoi has been appointed as the ______th Chief Justice of India (CJI) by President Ram Nath Kovind.
   A.) 42nd
   B.) 44th
   C.) 46th
   D.) 48th

Answer: Option 'C'

​46th

  • 14. How many states joined at Global Climate Action Summit?
   A.) 13 
   B.) 25
   C.) 18
   D.) 38

Answer: Option 'A'

13 

  • 15. Vice President Venkaiah Naidu embarked on a three-nation tour to Serbia, Malta and _______ from September 14 to 20.
   A.) Poland
   B.) Romania
   C.) Croatia
   D.) Hungary

Answer: Option 'B'

​Romania

  • 16. ________ releases HIV Estimations 2017 Indian Institute of Science, Bangalore.
   A.) All India Institute of Medical Sciences, New Delhi.
   B.) National AIDS Control Organization (NACO)
   C.) Post Graduate Institute of Medical Education and Research
   D.) Indian Institute of Science, Bangalore

Answer: Option 'B'

National AIDS Control Organization (NACO)

  • 17. Who is the present President of Serbia?
   A.) Aleksandar Vučić
   B.) Marie-Louise Coleiro Preca
   C.) Klaus Iohannis
   D.) Viorica Dăncilă

Answer: Option 'A'

​Aleksandar Vučić

  • 18. Every year Hindi Diwas is celebrated on 14 September. In which year, Hindi became the official language of India under the Article 343?
   A.) 1948
   B.) 1949
   C.) 1950
   D.) 1951

Answer: Option 'B'

​1949

Current Affairs Quiz 15th September 2018 Download Pdf