Current Affairs for APPSC Groups Quiz Set - 1

  • 1. Which firm received the Letter of Intent (LoI) from the resolution professional of Bhushan Power & Steel Limited (BPSL)
   A.) Essar Steel
   B.) JSW Steel
   C.) TATA Steel
   D.) SAIL

Answer: Option 'B'

​JSW Steel

  • 2. Which of the following terrorist organization did the Jharkhand State government ban?
   A.) Popular Front of India (PFI)
   B.) Akhil Bharat Nepali Ekta Samaj (ABNES)
   C.) Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE)
   D.) Communist Party of India (Maoist)

Answer: Option 'A'

The Jharkhand government banned the Popular Front of India (PFI) in the State to curb its anti-national activities and for links with terror outfits like the IS. The PFI has been banned with immediate effect under the Criminal Law (Amendment) Act, 1908.

  • 3. With which Country did India sign for 72,400 SIG716 assault rifles?
   A.) Korea
   B.) USA
   C.) Russia
   D.) China

Answer: Option 'B'

USA

  • 4. Who won Israel’s prestigious Dan David Prize in the category ‘Past time dimension’ for his work in macro history?
   A.) Vivek Chopra
   B.) Narayana Swamy
   C.) Suresh Kumar
   D.) Sanjay Subrahmanyam

Answer: Option 'D'

Sanjay Subrahmanyam

  • 5. Who signed Pact With SBI For Rs 5000 crore Term Loan?
   A.) Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)
   B.) National Thermal Power Corporation (NTPC)
   C.) Ashok Leyland
   D.) Reliance Commumications

Answer: Option 'B'

​National Thermal Power Corporation (NTPC)

  • 6. Which ministry to organize first annual conference of Media Units?
   A.) Information and Broadcasting Ministry
   B.) Ministry of External Affairs
   C.) Finance Ministry
   D.) Ministry of Internal Affairs

Answer: Option 'A'

​Information and Broadcasting Ministry

  • 7. Who becomes the 1st woman to win MRF Challenge Championship Title?
   A.) Conor Daly
   B.) Jamie Chadwick
   C.) Toby Sowery
   D.) Felipe Drugovich

Answer: Option 'B'

Jamie Chadwick from Bath, England made history by becoming the fist female driver to win the MRF challenge title after scoring a triple win in the final round in Chennai.

  • 8. Under which Ministry does the Drugs Technical Advisory Board (DTAB) function?
   A.) Ministry of Chemicals and Fertilizers
   B.) Ministry of Home Affairs
   C.) Ministry of Health and Family Welfare
   D.) Ministry of Minority Affairs

Answer: Option 'C'

​Ministry of Health and Family Welfare

  • 9. Who Inaugurated 13th PETROTECH 2019 In Greater Noida?
   A.) Shri Arun Jaitley
   B.) Shri Dharmendra Pradhan
   C.) Shri Suresh Prabhu
   D.) Shri Dilip Misra

Answer: Option 'B'

Shri Dharmendra Pradhan

  • 10. Under which act did the Health Ministry notify the eight medical equipments as Drugs?
   A.) Drugs and Cosmetics Act, 1940
   B.) Indian Medical Council Act, 1956
   C.) Drugs and Psychotropic Substances Act, 1985
   D.) Indian Medical Council act 2016

Answer: Option 'A'

The government has notified eight medical equipments as Drugs under Section 3 of the Drugs and Cosmetics Act, 1940 with effect from April 1, 2020. The decision was made after consultation with the Drugs Technical Advisory Board.

  • 11. Which state government to rename Dikki Bandi stadium after P A Sangma?
   A.) Assam
   B.) Nagaland 
   C.) Meghalaya
   D.) Tripura

Answer: Option 'C'

Meghalaya government to rename Dikki Bandi stadium after P A Sangma.

  • 12. Who inaugurated Cremica Food Park the first Mega Food Park of Himachal Pradesh?
   A.) Smt Harsimrat Kaur Badal 
   B.) Shri Suresh Prabhu
   C.) Shri Arun jaitley
   D.) Shri Naresh Iyer

Answer: Option 'A'

​Smt Harsimrat Kaur Badal 

  • 13. What is the national aquatic animal of Thailand?
   A.) Algae eater
   B.) Siamese fighting fish
   C.) Green spotted puffer
   D.) Mackerel

Answer: Option 'B'

Siamese fighting fish

  • 14. In which of the following airport was the solar plant generating 3.5 MW of power was inaugurated?
   A.) Kempegowda International Airport
   B.) Jaipur International Airport
   C.) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport
   D.) Biju Patnaik International Airport

Answer: Option 'A'

​Kempegowda International Airport

  • 15. Where is Kempegowda International Airport (KIA) located?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) West Bengal
   C.) Karnataka
   D.) Maharashtra

Answer: Option 'C'

​Karnataka

  • 16. What is the name of the new white dwarf galaxy that was found by NASA/ESA Hubble Space Telescope?
   A.) 90377 Sedna
   B.) NGC 6752
   C.) 9048 Orcus
   D.) Triton

Answer: Option 'B'

​NGC 6752

  • 17. Which country ropes in space technology to track border management?
   A.) India
   B.) Pakistan
   C.) Saudi Arabia
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

India

  • 18. Fifth India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meet to be held in ______ .
   A.) Bhopal
   B.) Chennai
   C.) New Delhi
   D.) Pune

Answer: Option 'C'

Fifth India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meet to be held in New Delhi

  • 19. Which country dropped out of 100 and Belgium remains at the top?
   A.) India
   B.) Pakistan
   C.) Saudi Arabia
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

India dropped out of 100 and Belgium remains at the top.

  • 20. _________ highest civilian honour is conferred to 92 years Old Bengal Priest Father Francois Laborde
   A.) France
   B.) North America
   C.) Australia
   D.) New Zealand

Answer: Option 'A'

France highest civilian honour is conferred to 92 years Old Bengal Priest Father Francois Laborde.

  • 21. Which Police Commissioner launches mobile app Digicop?
   A.) Chennai 
   B.) Bihar
   C.) Kerala
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

​Chennai 

  • 22. __________ chooses the Go Green option; inaugurates 2MW solar power plant in military station?
   A.) Indian Police
   B.) Indian Airways
   C.) Indian Navy
   D.) Indian Army

Answer: Option 'D'

Indian Army chooses the Go Green option; inaugurates 2MW solar power plant in military station.

  • 23. What are the 2 bills that are to be lapsed once the 16th Lok Sabha’s term ends?
   A.) The Citizenship Amendment Bill and the triple talaq Bill
   B.) Prevention of Atrocities Amendment Act and The Goods and Services Tax bill
   C.) Regulation Amendment Bill and Indian Trusts Bill
   D.) The Negotiable Instruments Bill and The High Court and the Supreme Court Judges (Salaries and Conditions of Service) Bill

Answer: Option 'A'

The Citizenship Amendment Bill and the triple talaq Bill are the 2 bills that are to lapsed once the 16th Lok Sabha’s term ends.

  • 24. Who is appointed as the new Director General of Police of Bihar?
   A.) Neelamani.N.Raju
   B.) K.S.Dwivedi
   C.) Gupteshwar Pandey
   D.) Virendra

Answer: Option 'C'

Gupteshwar Pandey, the Senior IPS officer, took over as the new Director General of Police of Bihar. He succeeds K.S.Dwivedi. Mr.Dwivedi has been holding the position since March 1, 2018.

  • 25. Who is the Chairman of Rajya Sabha?
   A.) Narendra Modi
   B.) M.Venkaiah Naidu
   C.) Arun Jaitley
   D.) Ram Nath Kovind

Answer: Option 'B'

​M.Venkaiah Naidu

Current Affairs for APPSC Groups Quiz Set - 1 Download Pdf