Current Affairs Quiz 16th July 2018

  • 1. On July 14, 2018, Secretary, Ministry of Drinking Water and Sanitation _____, launched ‘Swachh Survekshan Grameen’ 2018, a survey of rural cleanliness programme, to rank all districts and states on the basis of qualitative and quantitative evaluation?
   A.) Parameswaran Iyer
   B.) Sharath Prabhu
   C.) Ravi Kumar
   D.) Sanjith Doomra

Answer: Option 'A'

Parameswaran Iyer
On July 14, 2018, Secretary, Ministry of Drinking Water and Sanitation, Shri Parameswaran Iyer, launched ‘Swachh Survekshan Grameen’ 2018, a survey of rural cleanliness programme, to rank all districts and states on the basis of qualitative and quantitative evaluation. Top performing states and districts will be awarded on October 2. An independent survey agency will conduct the survey in all districts from 1st to 31st August 2018.

  • 2. External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked on a two-day visit to Manama, to co-chair the second High Joint Commission meeting. Manama is the capital city of ___________. 
   A.) Qatar
   B.) Oman
   C.) Kuwait
   D.) Bahrain

Answer: Option 'D'

External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked on a two-day visit to Manama, to co-chair the second High Joint Commission meeting with her Bahraini counterpart. Manama is the capital city of Bahrain. Bahraini dinar is the currency of Bahrain.

  • 3. The Railways has launched its first consolidated BMS, a web-enabled IT application to store data on its one lakh 50 thousand bridges. BMS stands for ____________. 
   A.) Building Management System
   B.) Building Management System
   C.) Breaking Management System
   D.) Business Management System

Answer: Option 'B'

Building Management System

  • 4. Recently, Raghunath Mohapatra was nominated as a member of Rajya Sabha by President Ramnath Kovind. Mohapatra is related to which of the following fields?
   A.) Odia Literature
   B.) Sculpture
   C.) Agriculture Research
   D.) Bengali Cinema

Answer: Option 'B'

Sculpture
Recently, President Ram Nath Kovind has nominated 4 Rajya Sabha members viz. Farmer leader and former MP Ram Shakal, sculptor Raghunath Mohapatra, classical dancer Sonal Mansingh and Founder of Delhi-based “India Policy Foundation” Rakesh Sinha.  Raghunath Mohapatra is an internationally renowned sculptur famous for his stone carvings. Practicing since 1959, Mr. Mohapatra has trained over 2000 students. He has contributed to the preservation of traditional sculpture and ancient monuments, and has worked on the beautification of the Sri Jagannath Temple, Puri. Mr. Mohapatra’s famous works include a six-feet high statue of the Sun God carved in grey sandstone in the Central Hall of Parliament, the lotus carving at Vir Bhoomi memorial of Rajiv Gandhi in New Delhi, and the Wooden Buddha in Paris.

  • 5. Name the Indian runner who created history by becoming the first-ever Indian woman to win an athletics gold on the international stage in Tampere, Finland. 
   A.) Arunima Chinga
   B.) Anjali Bhagwat
   C.) Anisa Sayyed
   D.) Hima Das

Answer: Option 'D'

Hima Das

  • 6. The Ministry of Drinking Water and Sanitation launches the Swachh Survekshan Grameen 2018 (SSG 2018) in the Delhi. Who is the present Minister of Drinking Water and Sanitation? 
   A.) Niti Gadkari
   B.) Rajnath Singh
   C.) Piyush Goyal
   D.) Manohar Parrikar

Answer: Option 'A'

Niti Gadkari

  • 7. On July 14, 2018, Kalpesh Yagnik died after suffering a cardiac arrest at the age of 55 at Indore. What was his profession?
   A.) journalist
   B.) politician
   C.) doctor
   D.) cricketer

Answer: Option 'A'

journalist

  • 8. In which of the following city, the Ministry of Mines organized the 4th National Conclave on Mines & Minerals?  
   A.) Indore
   B.) Chennai
   C.) Kochi
   D.) Mumbai

Answer: Option 'A'

Indore
The Ministry of Mines organized the 4th National Conclave on Mines & Minerals at Indore, Madhya Pradesh. Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chauhan was the chief guest of the conclave.

  • 9. The Reserve Bank of India (RBI) has made it compulsory to incorporate purchaser’s name on the face of payment instrumentalities. The Payment  instruments include ___________.
   A.) demand draft
   B.) pay order
   C.) banker’s cheques
   D.) All (a) (b) and (c)

Answer: Option 'D'

All (a) (b) and (c)
The Reserve Bank of India (RBI) has made it compulsory to incorporate purchaser’s name on the face of payment instrumentalities like demand draft, pay order, banker’s cheques and other instruments to prevent money laundering. It has been done in order to address the concerns arising out of the anonymity and to prevent money laundering. 

  • 10. The Kutchi New Year is celebrated as which of the following?
   A.) Aashadhi Beej
   B.) Uttrayan
   C.) Bestu Varas
   D.) Bishuva Sankranti

Answer: Option 'A'

Aashadhi Beej

  • 11. On July 14, 2018, Kanu Gohain died after a brief illness at the age of 68 at Medanta Hospital in Gurugram. He was former _____?
   A.) Finance Minister of Haryana
   B.) Director General of Intelligence Bureau
   C.) Director General of Civil Aviation (DGCA)
   D.) Finance Secretary

Answer: Option 'C'

Director General of Civil Aviation (DGCA)
On July 14, 2018, Former Director General of Civil Aviation (DGCA) Kanu Gohain died after a brief illness at the age of 68 at Medanta Hospital in Gurugram. He is survived by two sons. He was the last technocrat to head the Director General of Civil Aviation (DGCA), retired from services in 2008. After retirement, he became a director on the board of Indamer, an MRO company.

  • 12. Name the Under-19 World Cup winning captain (in 2000) who has announced retirement from all forms of competitive cricket. 
   A.) Suresh Raina
   B.) Mohammad Kaif
   C.) Parthiv Patel
   D.) Yuvraj Singh

Answer: Option 'B'

Mohammad Kaif
Mohammad Kaif announced his retirement from all forms of competitive cricket, almost 12 years after he last played for the Indian team in which he stood out as much for his acrobatic fielding as for his effective lower-order batting. Kaif was the captain of Under 19 cricket team that won the U-19 World Cup in 2000 against Sri Lanka.

  • 13. The Vice President of India and the President of Indian Council of World Affairs (ICWA), M. Venkaiah Naidu has appointed ___________ as the Director General, ex officio Member-Secretary of the Council, ICWA. 
   A.) P K Shrivastava
   B.) Dr. T.C.A. Raghavan
   C.) Prof. Uttam Dhillon
   D.) K B Vijay Srinivas

Answer: Option 'A'

P K Shrivastava
The Vice President of India and the President of Indian Council of World Affairs (ICWA), M. Venkaiah Naidu has appointed Dr. T.C.A. Raghavan as the Director General, ex officio Member-Secretary of the Council, ICWA. 

  • 14. ‘I am not afraid of English’ initiative has been launched by which state recently?
   A.) Rajasthan
   B.) Haryana
   C.) Punjab
   D.) Uttarakhand

Answer: Option 'B'

Haryana has launched ‘I am not afraid of English’ initiative to make primary school students fluent in English.

  • 15. On July 11, 2018, international journal Ecological Engineering published that climate change is threatening the Nilgiri tahr. Nilgiri tahr is the state animal of ____?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Karnataka
   C.) Maharashtra
   D.) Gujarat

Answer: Option 'A'

Tamil Nadu
On July 11, 2018, international journal Ecological Engineering published that climate change is threatening the Nilgiri tahr. According to the study, 60% of the population of the goat could be lost from 2030. The population in Chinnar, Eravikulam and Parambikulam is still strong enough to withstand the climate change but those of Tamil Nadu’s Kalakkad tiger reserve and wildlife sanctuaries if Peppara, Neyyar etc could experience habitat loss. The study puts emphasis on conservation measure and management for the habitat.

  • 16. Which of the following state has topped other states in per capita revenue collection under GST and is also the fourth highest generator of e-way bills in the country?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Maharashtra
   C.) Uttar Pradesh
   D.) Haryana

Answer: Option 'D'

Haryana has topped other states in per capita revenue collection under GST and is also the fourth highest generator of e-way bills in the country. The Finance Minister of Haryana Capt. Abhimanyu claimed Haryana has widened the tax base by 82.22% and logged 19% hike in revenue collections.

  • 17. What is the capital city of South Korea? 
   A.) Seoul
   B.) Busan
   C.) Daegu
   D.) Hong Kong

Answer: Option 'A'

Seoul

  • 18. Under which of the following international organizations, the “Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” has been finalized recently?
   A.) United Nations
   B.) International Refugee Organization
   C.) Refugees International
   D.) None of the above

Answer: Option 'A'

United Nations
For the first time ever, United Nations Member States have agreed an all-encompassing “Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration” to better manage international migration, address its challenges, strengthen migrant rights and contribute to sustainable development.

  • 19. On July 13,2018, the first-ever 3-D, colour X-ray on a human was done by 2 New Zealand scientists named Phil and Anthony Butler (father and son). This was done using CERN’s imaging technology called _____ in its lab?
   A.) Colorpix
   B.) Medipix
   C.) Colorview
   D.) Realview

Answer: Option 'B'

This consisted of using a technique that improves the field of medical diagnostics. The new device, based on the traditional black-and-white X-ray, incorporates particle-tracking technology of CERN. It works like a camera detecting and counting individual sub-atomic particles as they collide with pixels while its shutter is open. This allows for high-resolution, high-contrast pictures. According to the CERN, the images very clearly show the difference between bone, muscle and cartilage and the position and size of cancerous tumours.

  • 20. The Archaeological Survey of India decided to allow photography within the premises of all centrally protected monuments/sites. But, it has restricted the photography in how many monuments/sites?
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'C'

The Archaeological Survey of India decided to allow photography within the premises of all centrally protected monuments/sites. However, the 3 monuments/sites in which the photography would not be permitted are Ajanta Caves and Leh Palace having paintings, and Mausoleum of Taj Mahal, Agra.

  • 21. The Telecom Commission has approved the Telecom Regulatory Authority of India's (TRAI) net neutrality recommendations that bar service providers from discriminating against internet content and services by blocking, throttling or granting them higher speed access. ______________ is the chairman of Telecom Commission.
   A.) Tushar Arothe
   B.) Aruna Sundararajan
   C.) Sandeep Sancheti
   D.) T Latha 

Answer: Option 'B'

Aruna Sundararajan
The Telecom Commission has approved the Telecom Regulatory Authority of India's (TRAI) net neutrality recommendations that bar service providers from discriminating against internet content and services by blocking, throttling or granting them higher speed access. The decision that aims to ensure open and free Internet in the country was taken at a meeting of the Commission, the highest decision-making body in the Department of Telecommunication in New Delhi. Aruna Sundararajan is the chairman of Telecom Commission.

  • 22. World’s largest visa centre has been opened in which of the following cities recently?
   A.) New Delhi
   B.) Dhaka
   C.) Islamabad
   D.) Bangkok

Answer: Option 'B'

India’s home minister Rajnath Singh has recently inaugurated the world’s largest state-of-the-art visa centre in Dhaka with modern facilities, promising shorter waiting times for applicants. This Integrated centre at Jamuna Future Park (JFP), Dhaka is the largest Indian visa centre in the world with 18,500 square feet commercial area.

  • 23. Chelsea football club has appointed _____ as their new manager on a three-year deal and replaces Antonio Conte?
   A.) Maurizio Sarri
   B.) Azurro Segal
   C.) Brian Clark
   D.) Philip Duke

Answer: Option 'A'

Maurizio Sarri
Chelsea has appointed Italian Maurizio Sarri as their new manager on a three-year deal and replaces Antonio Conte. The 59-year-old former Napoli head coach becomes Roman Abramovich’s ninth full-time manager in his 15 years as owner less than 24 hours after Conte parted company with the club he led to a league title and the FA Cup in his two years there.

  • 24. The Odisha Government constituted Heritage Cabinet to preserve the history and culture of Odisha. The cabinet comprised of eight members and is being headed by _____________. 
   A.) Naveen Patnaik
   B.) Baijayant Panda
   C.) Sudarsan Pattnaik
   D.) S. C. Jamir

Answer: Option 'A'

The Odisha Government constituted Heritage Cabinet headed by Chief Minister Naveen Patnaik to preserve the history and culture of Odisha. Its aim is to spread and preserve history and culture of Odisha and enrich Odia language further. The Cabinet comprises eight members, including the Chief Minister. The other members are Ministers of Finance, Odia Language, Literature and Culture and Tourism, Handlooms, Textiles and Handicrafts, SC/ST Development, Higher Education, School and Mass Education and Electronics and Information.

  • 25. In which of the following states, the state-run power giant National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) opened its 250 MW Solar Power Plant at an investment of about Rs 1,500 crore? 
   A.) Kerala
   B.) Rajasthan
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Odisha

Answer: Option 'C'

Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chauhan inaugurated state-run power giant National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) 250 MW Solar Power Plant in Mandsaur. According to NTPC, this project has been set up mainly on non-agricultural land and generation of electricity has been achieved without affecting the natural eco-system with zero carbon emission at an investment of about Rs 1,500 crore. 

Current Affairs Quiz 16th July 2018 Download Pdf