Current Affairs Quiz 16th September 2018

  • 1. Which company recently launched India's first 205T Electric powered Generate Rear Dump Truck (Product BH205-E)?
   A.) Bharat Earth Movers Limited
   B.) Mahindra & Mahindra Ltd.
   C.) Larsen & Toubro Ltd.
   D.) Heavy Engineering Corporation Ltd.

Answer: Option 'A'

​Bharat Earth Movers Limited

  • 2. How many districts National Conference of District Disability Rehabilitation Centres’ for Divyangans?
   A.) 154 
   B.) 365
   C.) 263
   D.) 456

Answer: Option 'C'

263

  • 3. Which poet and writer to be honoured with ‘Meera Puruskar’ for the year 2018-19?
   A.) Amish Tripathi
   B.) Vikram Seth
   C.) Sawai Singh Shekhawat
   D.) Ravinder Singh

Answer: Option 'C'

​Sawai Singh Shekhawat

  • 4. Cabinet recently approved 4 New National Institutes of Design (NID), one of which will come up in Assam’s ______ city.
   A.) Guwahati
   B.) Jorhat
   C.) Silchar
   D.) Dibrugarh

Answer: Option 'B'

Jorhat

  • 5. Which state and central government sign MoU on implementing Ayushman-Bharat with state run CMCHIS?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Karnataka
   C.) Kerala
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

Tamil Nadu

  • 6. How many crores fund of Dairy Processing & Infrastructure Development Fund was launched by Agriculture Minister?
   A.) 10881 crores 
   B.) 6500 crores
   C.) 5000 crores
   D.) 7200 crores

Answer: Option 'A'

10881 crores 

  • 7. Which country became top oil supplier to India in August 2018?
   A.) Iran
   B.) Iraq
   C.) Saudi Arabia
   D.) Kuwait

Answer: Option 'B'

​Iraq

  • 8. Festival of Nuakhai being celebrated in
   A.) Meghalaya
   B.) Tripura
   C.) Odisha
   D.) Assam

Answer: Option 'C'

​Odisha

  • 9. Who is the Deputy Prime Minister of Russia?
   A.) Dmitry Peskov
   B.) Igor Sechin
   C.) Yuri Borisov
   D.) Sergey Naryshkin

Answer: Option 'C'

​Yuri Borisov

  • 10. Which of the following airlines is to recruit Saudi women as co-pilots, for the first time, after lifting the ban against women motorists?
   A.) Saudia airlines
   B.) Flynas
   C.) Air Arabia
   D.) Nesma Airlines

Answer: Option 'B'

​Flynas