Computer Knowledge Quiz - 2 | 17 - 04 - 2019

  • 1. Ctrl, Shift and Alt are called .......... keys.
   A.) modifier
   B.) alphanumeric 
   C.) function
   D.) adjustment

Answer: Option 'A'

​modifier

  • 2. A computer cannot "boot" if it does not have the _____
   A.) Compiler 
   B.) Operating system
   C.) Loader
   D.) Assembler

Answer: Option 'B'

​Operating system

  • 3. ________ are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity
   A.) Phishing trips
   B.) Phishing scams
   C.) Computer viruses
   D.) Spyware scams

Answer: Option 'B'

​Phishing scams

  • 4. Microsoft Office is an example of a
   A.) Closed source software
   B.) Open source software
   C.) Horizontal market software
   D.) vertical market software

Answer: Option 'C'

​Horizontal market software

  • 5. By default, your documents print in ________ mode
   A.) Landscape 
   B.) Page Setup
   C.) Portrait
   D.) Print View

Answer: Option 'C'

Portrait

  • 6. Which of the following is a popular programming language for developing multimedia webpages.
   A.) COBOL
   B.) BASIC
   C.) Java
   D.) Assembler

Answer: Option 'C'

​Java

  • 7. Junk e-mail is also called ______
   A.) Spam
   B.) Spoof
   C.) Sniffer script
   D.) Spool

Answer: Option 'A'

​Spam

  • 8. The computer's processor consists of the following parts
   A.) CPU and Main Memory
   B.) Operating System and Application
   C.) Control Unit and ALU
   D.) Hard Disk and Floppy Drive

Answer: Option 'C'

Control Unit and ALU

  • 9. The first computer was programmed using ________.
   A.) Assembly language
   B.) Spaghetti code
   C.) Machine language
   D.) Source code

Answer: Option 'C'

Machine language

  • 10. Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
   A.) Function
   B.) Arrow
   C.) Control
   D.) Spacebar

Answer: Option 'C'

​Control

  • 11. The box that contains the central electronic components of the computer is the ..............
   A.) Motherboard
   B.) Peripheral
   C.) System Unit
   D.) RAM

Answer: Option 'C'

System Unit

  • 12. A _______ is a software program used to view Web pages.
   A.) site
   B.) link
   C.) host
   D.) browser

Answer: Option 'D'

browser

  • 13. The smallest unit in a digital system is a _________.
   A.) Bit
   B.) Character
   C.) Byte
   D.) Kilobyte

Answer: Option 'A'

Bit

  • 14. Which of the following refers to a small, single-site network ?
   A.) LAN
   B.) DSL
   C.) RAM
   D.) USB

Answer: Option 'A'

LAN

  • 15. A typical modern computer uses
   A.) LSI chips
   B.) Vacuum tubes
   C.) Valves
   D.) All the above

Answer: Option 'A'

LSI chips

  • 16. ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) had huge advantage over Mark I because it used electronic valves in place of the electromagnetic switches. In the beginning, ENIAC was used for calculating the path of artillery shells. For which other was weapon design was it utilized?
   A.) hydrogen bomb
   B.) fighter aircraft
   C.) atom bomb
   D.) agnimissile

Answer: Option 'A'

hydrogen bomb

  • 17. Who was the father of Punched Card Processing?
   A.) J Presper Eckert
   B.) Charles Babbage
   C.) Dr. Herman Hollerith
   D.) Blaise Pascal

Answer: Option 'C'

Dr. Herman Hollerith

  • 18. When did Hewlett-Packard Inc. Introduce its first HP-110 laptop computer?
   A.) 1984
   B.) 1986
   C.) 1990
   D.) 1995

Answer: Option 'A'

1984

  • 19. The computer program language which is widely used in computer science and engineering and also in business is
   A.) COBOL
   B.) FORTRAN
   C.) PASCAL
   D.) LISP

Answer: Option 'C'

PASCAL

  • 20. A 'number crunching' computer is one that can handle
   A.) large spreadsheets
   B.) large alphanumeric data
   C.) large volume of numbers
   D.) only numbers

Answer: Option 'C'

large volume of numbers

  • 21. The barcode which is used on all types of items, is read by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning device?
   A.) Laser scanner
   B.) Wand
   C.) OCR
   D.) MICR

Answer: Option 'A'

Laser scanner

  • 22. A processing unit that coordinates networks and data communication is known as
   A.) Control unit
   B.) Communications processor
   C.) Register unit
   D.) CPU

Answer: Option 'B'

Communications processor

  • 23. A type of line printer that uses an embossed steel band to form the letters printed on the paper is
   A.) Golf ball printer
   B.) Dot-matrix printer
   C.) Laser printer
   D.) Band printer

Answer: Option 'D'

Band printer

  • 24. Which memory system is not as a mass memory medium?
   A.) semiconductor memory
   B.) magnetic tape
   C.) magnetic disk
   D.) magnetic drum

Answer: Option 'A'

semiconductor memory

  • 25. Different components on the motherboard of a PC processor unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
   A.) Conductors
   B.) Buses
   C.) Connectors
   D.) Connectively

Answer: Option 'B'

Buses

Computer Knowledge Quiz - 2 Download Pdf