Current Affairs Quiz 17th July 2018

  • 1. On 16th July 2018, which auto components manufacturer, announced that, it is acquiring Germany-based iSYS RTS GmbH?
   A.) Minda Industries Ltd
   B.) Tata Auto Parts Limited
   C.) Maruti Automobiles Limited
   D.) Ford Automotive Limited

Answer: Option 'A'

Minda Industries Ltd
Auto components manufacturer, Minda Industries Ltd (MIL), a flagship company of the Uno Minda Group, on Monday said it is acquiring Germany-based iSYS RTS GmbH, a leading developer of embedded systems and software for global vehicle manufacturers. The agreement, which is subject to the customary closing conditions and regulatory approvals, is expected to be completed by the second quarter of fiscal year 2018-19, the company said in a statement. Headquartered in Munich, Germany, iSYS RTS develops embedded systems as well as hardware and software components for global original equipment manufacturers. The company offers engineering services and also manufacturers automotive electronic control units (ECUs).

  • 2. India's 2nd largest credit card issuer,  SBI Card recently announced the launch of a virtual assistant for customer support and services. Name it?
   A.) ​ELA (Electronic Live Assistant)
   B.) ELE (Electronic Live Excute)
   C.) ELE (Electronic Live Electro)
   D.) ELA (Electronic Live Axera)

Answer: Option 'A'

ELA (Electronic Live Assistant)

  • 3. A PIL (public interest litigation) by BJP leader and advocate Ashwini Upadhyay has sought doing away with the law allowing candidates contesting more than one seat in elections in Lok Sabha and Vidhan Sabhas. As per existing laws, on how many maximum seats an MP / MLA candidate is allowed to contest?
   A.) One
   B.) Two
   C.) Three
   D.) Four

Answer: Option 'B'

Under the existing legal regime, a candidate is allowed to contest from up to a maximum of two constituencies in Lok Sabha and Legislative Assembly polls. The PIL filed seeks to limit this to one seat because it leads to wastage of public money in getting the election conducted once again for the constituency which is left vacant by the winning candidate.

  • 4. Who of the following has been conferred for the '2018 Sangita Kalanidhi award' of the Music Academy?
   A.) Bombay Jayashri
   B.) S. Sowmya
   C.) Sudha Ragunathan
   D.) Aruna Sairam

Answer: Option 'D'

Aruna Sairam

  • 5. Who has been appointed the interim coach of Indian women’s cricket team?
   A.) Rahul Dravid
   B.) Munaf Patel
   C.) Dinesh Karthik
   D.) Ramesh Powar

Answer: Option 'D'

Ramesh Powar

  • 6. Global Forgiveness Day is observed on?
   A.) 4th July
   B.) 5th July
   C.) 6th July
   D.) 7th July

Answer: Option 'D'

7th July

  • 7. Which of the following missiles of India is a “supersonic cruise missile”?
   A.) Aakash
   B.) Prithvi-III
   C.) BrahMos
   D.) Agni-V

Answer: Option 'C'

On 16 July, India’s supersonic cruise missile BrahMos was test fired from the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur, Odisha under extreme conditions. Brahmos is India’s only supersonic cruise missile and it can cruise at speeds of up to Mach 3.0, or three times the speed of sound.

  • 8. Which of the following will host Country's 1st Defence Incubator?
   A.) COAI
   B.) Nixi
   C.) T-Hub
   D.) TiE

Answer: Option 'C'

One of the country's first Defence incubators will come up in Hyderabad, which is India's missile development centre and fast emerging the hub for aerospace industries. The incubator will be housed at T-Hub. The Telangana State government proposes to accommodate the Defence incubator in the upcoming Phase-2 of the T-Hub.

  • 9. On July 16, 2018, according to Women’s Tennis Association (WTA), which tennis player ranked 28th in the list with a jump of 153 places?
   A.) Serena Williams
   B.) Venus Williams
   C.) Angelique Kerber
   D.) Caroline Wozniacki

Answer: Option 'A'

Other players and their ranks :

Player Rank
Simona Halep (Romania) 1
Caroline Wozniacki (Denmark) 2
Sloane Stephens 3
Angelique Kerber (Germany) 4
Elina Svitolina (Ukraine) 5

Men’s Rankings (TOP 5):
Player Rank
Rafael Nadal (Spain) 1
Roger Federer (Switzerland) 2
Alexander Zverev (Germany) 3
Juan Martin de Potro (Argentina) 4
Kevin Anderson (South Africa) 5

  • 10. Prime Minister of Bhutan was on a three-day visit to India. Name him?
   A.) Jigme Khesar Namgyel
   B.) Jigme Singye Wangchuck
   C.) Tshering Tobgay
   D.) Jigme Thinley

Answer: Option 'C'

Tshering Tobgay

  • 11. Which of the following IITs of India has unveiled “world’s first” remotely operable Local Electrode Atom Probe (LEAP) microscope?
   A.) IIT Kharagpur
   B.) IIT Bombay
   C.) IIT Delhi
   D.) IIT Madras

Answer: Option 'D'

IIT Madras

  • 12. The Education Department of which state launched 'I am not afraid of English' initiative from Class 1 in the state's primary schools?
   A.) Chandigarh
   B.) Haryana
   C.) Karnataka
   D.) Uttarakhand

Answer: Option 'B'

Haryana

  • 13. How many medals did India win in the 36th Golden Glove of Vojvodina Youth Men & Women Boxing Tournament, was held in Vojvodina, Serbia?
   A.) 15
   B.) 17
   C.) 21
   D.) 24

Answer: Option 'B'

17

  • 14. Who has been recently appointed as the Chairman of the Central Administrative Tribunal (CAT)?
   A.) M. Kodandaram
   B.) Naini Narshimha Reddy
   C.) L. Narasimha Reddy
   D.) Subhash Bhamre

Answer: Option 'C'

L. Narasimha Reddy

  • 15. What term has been used for medical professionals assisting patients seeking treatment under the Ayushman Bharat-National Health Protection Mission (AB-NHPM)?
   A.) Ayushman Mitra
   B.) Ayushman Sahkari
   C.) Ayushman Saathi
   D.) Ayushman Sahayak

Answer: Option 'A'

Ayushman Mitra

  • 16. Pakistan PM launched first land based communication link with this country, recently.
   A.) Russia
   B.) China
   C.) Hong Kong
   D.) Japan

Answer: Option 'B'

China

  • 17. Which country has topped the 2018 'Soft Power 30' index?
   A.) United Kingdom
   B.) United States
   C.) Singapore
   D.) Italy

Answer: Option 'A'

UK has topped an annual global ranking of nations' soft power. The 2018 'Soft Power 30' index is published by UK-based strategic communications consultancy firm Portland and the University of Southern California Center on Public Diplomacy. This index has listed 30 countries in which France gets second place, Germany third and United States fourth. India does not feature in this list.

  • 18. Which country secured the top position in the 36th Golden Glove of Vojvodina Youth Men & Women Boxing Tournament, held in Vojvodina, Serbia, from 9th to 16th July 2018?
   A.) Russsia
   B.) India
   C.) Kazhakstan
   D.) China

Answer: Option 'B'

India

  • 19. Which Japanese city has unveiled the world’s first all-digital art museum ?
   A.) Japan
   B.) Tokyo
   C.) Kyoto
   D.) Osaka

Answer: Option 'B'

Tokyo

  • 20. Which state's high court has recently declared the entire Animal Kingdom, including birds and aquatic animals, as a legal entity having rights of a “living person” ?
   A.) Haryana
   B.) Himachal Pradesh
   C.) Uttarakhand
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

Uttarakhand

  • 21. Which country plans to launch 300 low-orbit satellites to provide worldwide communication services?
   A.) India
   B.) China
   C.) USA
   D.) France

Answer: Option 'B'

China
China plans to launch 300 low-orbit satellites to provide worldwide communication services, with the first in the series to be launched later this year. The first in the 300-satellite array - known as the Hongyan constellation - is set to be launched by the end of this year. China is already developing BeiDou Navigation Satellite System (BDS) to rival America's Global Positioning System.

  • 22. On July 16, 2018, India has become the Asia Pacific vice-chair at World Customs Organisation. In which city, the headquarters of World Customs Organisation are located?
   A.) Brussels
   B.) Belgium
   C.) Bruges
   D.) European Union

Answer: Option 'A'

Brussels

  • 23. Who won the prestigious post in the Federation's Executive Committee elections held in Kathmandu?
   A.) Ding Xuedong
   B.) Ray Dalio
   C.) Gautam Kaul
   D.) Christine Lagarde

Answer: Option 'C'

Gautam Kaul

  • 24. Which country won the title in FIFA World Cup 2018?
   A.) Croatia
   B.) France
   C.) Portugal
   D.) Argentina

Answer: Option 'B'

France

  • 25. Who is going to lead the 18-member Indian women’s hockey team at the Asian Games 2018 to be held in Indonesia from August 18 to September 2 ?
   A.) Rani Rampal
   B.) Sushila Chanu
   C.) Ritu Rani
   D.) Sunita Lakra

Answer: Option 'A'

Rani Rampal



Current Affairs Quiz 17th July 2018 Download Pdf