Current Affairs Quiz 17th September 2018

  • 1. Who is the present Chief Minister of Uttar Pradesh?
   A.) Shri Yogi Adityanath
   B.) Shri Ram Vilas Paswan
   C.) Shri Arun Jaitley
   D.) Shri Suresh Prabhu

Answer: Option 'A'

​Shri Yogi Adityanath

  • 2. The Reserve Bank of India (RBI) will purchase government securities (G-secs) worth Rs _______ crore on September 19, 2018.
   A.) 15,000
   B.) 30,650
   C.) 10,000
   D.) 25,700

Answer: Option 'C'

10,000

  • 3. Test Practice Centres is set to aid students for the exams conducted by ___________.
   A.) National Testing Agency
   B.) Union Public Service Commission
   C.) Defence Research and Development Organisation
   D.) Indian Space Research Organisation

Answer: Option 'A'

National Testing Agency

  • 4. Who set a new Marathon world record in Berlin?
   A.) Dennis Kimetto
   B.) Eliud Kipchoge
   C.) Derek Clayton
   D.) Wilson Kipsang

Answer: Option 'B'

​Eliud Kipchoge

  • 5. Which bank bagged Hindi implementation award “Rajbhasha Kirti” ?
   A.) Canara Bank 
   B.) State Bank of India
   C.) Punjab National Bank
   D.) Dena Bank

Answer: Option 'C'

Punjab National Bank

  • 6. Which company signed 2 agreements with NITI, BSNL for innovation and technology?
   A.) CISCO 
   B.) Bharat Sanchar Nigam Limited
   C.) Ashok Leyland
   D.) Indian Oil Corporation Limited

Answer: Option 'A'

CISCO 

  • 7. The _____ edition of the Asia Cup is currently being held in the United Arab Emirates.
   A.) 13th
   B.) 12th
   C.) 14th
   D.) 15th

Answer: Option 'C'

14th

  • 8. Satya Prakash Malaviya who passed away recently is a __________.
   A.) Writer
   B.) Social Activist
   C.) Entrepreneur
   D.) Politician

Answer: Option 'D'

​Politician

  • 9. Who won gold in the 48 kg youth category of the Silesian Open boxing tournament for women in Gliwice, Poland?
   A.) M.C.Mary Kom
   B.) L.Sarita Devi
   C.) Jyoti Gulia
   D.) Sandeep Kaur

Answer: Option 'A'

M.C.Mary Kom

  • 10. Which of the following branch did Union Bank of India recently close?
   A.) Sydney, Australia
   B.) Hong Kong, China
   C.) Dubai International Financial Centre
   D.) Antwerp, Belgium

Answer: Option 'B'

Hong Kong, China

  • 11. Which country retained its number 1 ranking in the United Nation’s latest Human Development Index (HDI)?
   A.) Norway
   B.) Australia
   C.) Germany
   D.) Switzerland

Answer: Option 'A'

Norway

  • 12. What is the position of India in the latest Human Development Index (HDI) released by the United Nations Development Programme (UNDP)?
   A.) 131
   B.) 132
   C.) 130
   D.) 133

Answer: Option 'C'

130

  • 13. Which of the following Organization recently tested an indigenously developed Man Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM)?
   A.) Department of Defence (DoD)
   B.) Defence Research Development Organization (DRDO)
   C.) Integrated Defence Staff (IDS)
   D.) Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

Answer: Option 'B'

Defence Research Development Organization (DRDO)

  • 14. In which state, panchayat polls to be held in 9 phases from November 17 to December 11?
   A.) Jharkhand
   B.) Bihar
   C.) Jammu & Kashmir
   D.) West Bengal

Answer: Option 'C'

​Jammu & Kashmir

  • 15. Which country ranked third in family-owned businesses according to Credit Suisse Research Institute (CSRI)?
   A.) India
   B.) Saudi Arabia
   C.) Pakistan
   D.) China

Answer: Option 'A'

India

  • 16. Super Typhoon Mangkhut, the world's strongest storm this year, recently hit
   A.) Philippines
   B.) Japan
   C.) Indonesia
   D.) Maldives

Answer: Option 'A'

​Philippines

  • 17. First ever dedicated dog park was constructed in _______ ?
   A.) Chennai 
   B.) New Delhi
   C.) Hyderabad
   D.) Mumbai

Answer: Option 'C'

​Hyderabad

  • 18. September 16 was designated by the United Nations General Assembly as
   A.) World Cancer Day
   B.) World Ozone Day
   C.) World Water Day
   D.) World Refugee Day

Answer: Option 'B'

​World Ozone Day

  • 19. What are the 2 U.K. commercial satellites did ISRO launch recently?
   A.) Prospero X-3 and HAMSAT
   B.) Soyuz TMA-19M and STS-112
   C.) NovaSAR and S1-4
   D.) CARTOSAT-2 and Aura

Answer: Option 'C'

​NovaSAR and S1-4

Current Affairs Quiz 17th September 2018 Download Pdf