Current Affairs for APPSC Groups Quiz Set - 2

  • 1. Union Cabinet approved the introduction of _________________bill, to confer the status of Institutions of National Importance to NIFTEM,Kundli,Haryana and IIFPT, Thanjavur, Tamil Nadu?
   A.) National Institutes of Food Technology, Entrepreneurship and Management Bill, 2019
   B.) National Commission for Indian System of Medicine Bill, 2019
   C.) Integrated Goods and Services Tax (Amendment) Bill, 2018
   D.) Micro, Small and Medium Enterprises Development (Amendment) Bill, 2018

Answer: Option 'A'

National Institutes of Food Technology, Entrepreneurship and Management Bill, 2019

  • 2. In which City does Prime Minister Narendra Modi launched laid foundation stone of Defence Corridor during his visit to Uttarpradesh?
   A.) Prayagraj
   B.) Varanasi
   C.) Jhansi
   D.) Lucknow

Answer: Option 'C'

PM Modi on his visit to Jhansi laid foundation stone of Defence Corridor which will create a lot of direct and indirect employment to the youth in the region. Government decided to establish 2 defence corridors in the country, one at Tamil Nadu and the other in Uttar Pradesh. Jhansi is one among six nodal points of the UP defence corridors.The Defence Corridor will make India independent in defence production. The project will also attract many foreign and domestic Defence related companies to invest in the region.

  • 3. Which of the following animal is named as the National Aquatic animal of Thailand?
   A.) Wels Catfish
   B.) Zander
   C.) Siamese fighting fish
   D.) Rainbow Trout

Answer: Option 'C'

On February 5,2019, Thailand named the tiny,eye-catching ,colourful fin plumaged Siamese fighting fishas its aquatic animal with a aim to boost the conservation and breeding of the same.Siamese fighting fish is the native of Mekong basin of Thailand and is mostly found in the Chao Phraya river in Thailand.The Siamese fighting fish was registered as intangible cultural heritage in 2013.

  • 4. During the visit to UttarPradesh Prime Minister Narendra Modi inaugurated Pahari Dam Modernization Project.The Dam is located on which River?
   A.) Yamuna River
   B.) Dhasan River
   C.) Ghaghara River
   D.) Gomti River

Answer: Option 'B'

PM Modi on his Jhansi visit inaugurated Pahari Dam Modernization Project. The dam is on Dhasan River which is a right bank tributary of Betwa River.The modernization will reduce the leakage of water from the dam and make more water available for the farmers which will be helpful to those farmers depending on water from the river.Pahari Dam was constructed in 1912 on Dhasan river in Jhansi district. The water is mainly used for irrigation purposes.

  • 5. Which Country had signed the accord to join NATO to become its 30th member of of the NATO military alliance?
   A.) Bulgaria
   B.) Macedonia
   C.) Slovakia
   D.) France

Answer: Option 'B'

On February 6,2019,Macedonia signed an accord to join NATO to become the 30th member of the NATO military alliance. The historic agreement was signed between Macedonia’s Foreign Minister Nikola Dimitrov and NATO Secretary General Jens Stoltenberg.

  • 6. Where did Prime Minister,Shri Narendra Modi laid foundation stone of Road Project worth Rs 500 crore?
   A.) Nashik,Maharashtra
   B.) Aurangabad,Maharashtra
   C.) Yavatmal,Maharashtra
   D.) Pune,Maharashtra

Answer: Option 'C'

Prime Minister, Shri Narendra Modi laid foundation stone of Road Project worth Rs 500 crore funded by Central Road Fund in Yavatmal, Maharashtra.The project includes 10 road construction projects under which 176 km of roads will be constructed in Yavatmal at a cost of Rs. 456 crore.

  • 7. What is the repo rate in India,which is recently revised by RBI in 6th Bi-Monthly Monetary Policy?
   A.) 6.50%
   B.) 6.75%
   C.) 6.25%
   D.) 6.00%

Answer: Option 'C'

6.25%

  • 8. Name the School inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi to improve the quality of education amongst tribal people?
   A.) Kendriya Vidyalaya Sangathan
   B.) Ekalavya Model Residential School
   C.) Navodaya Vidyalaya Samiti
   D.) National Institute of Open Schooling

Answer: Option 'B'

Prime Minister inaugurated the Ekalavya Model Residential School which has a capacity of 420 students in Nanded, in order to improve the quality of education amongst tribal people.The School is spread in 16 acres and equipped with modern facilities including provision for food, residential facility, playground and IT facilities.

  • 9. According to the Agriculture Census 2015-16 released by Ministry of Agriculture and Farmers Welfare,Farmers are Categorized as _______________ if which he holds below 1 hectare of land?
   A.) Marginal
   B.) Small
   C.) Medium
   D.) Large

Answer: Option 'A'

Marginal

  • 10. Prime Minister Narendra Modi flagged off Humsafar Express in which of the following Route?
   A.) Yavatmal to Darjeeling
   B.) Aurangabad to Shimla
   C.) Ajni (Nagpur) to Pune
   D.) Pune- Newmal

Answer: Option 'C'

In order to boost connectivity in the Yavatmal and nearby areas, Prime Minister flagged off Humsafar Express which will run between Ajni (Nagpur) and Pune.Narendra Modi announced that around 14500 houses are built at Yavatmal under Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) which aims at provide housing to all by 2022.Certificates and cheques were distributed to Self Help Groups (SHGs) under Maharashtra State Rural Livelihoods Mission by Prime Minister.A research centre is being built at Chandrapur to tackle with the Sickle cell disease.

  • 11. What is the theme of 2nd ASEAN – India Youth Summit,which was recently held in Guwahati,Assam?
   A.) Micro Irrigation and Modern Agriculture
   B.) Shaping a New India
   C.) Connectivity : Pathway to Shared Prosperity
   D.) Hindi Excellence on this Era of Innovation

Answer: Option 'C'

On 7th February 2019, 2nd ASEAN – India Youth Summit concluded in Guwahati which was conducted to strengthen the mutual cooperation among ASEAN countries. It was inaugurated by Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal and Union Minister of State for Tourism K J Alphons. The theme of the summit was ‘Connectivity : Pathway to Shared Prosperity’.

  • 12. Prime Minister, Narendra Modi inaugurated Lower Panazara Medium Project under PMKSY provide irrigation facility to 21 villages in Dhule,Maharashtra.S stands for_____ in PMKSY?
   A.) S- Sinchayee (Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY))
   B.) S- Suraksha (Pradhan Mantri Krishi Suraksha Yojana (PMKSY))
   C.) S- Sadak (Pradhan Mantri Krishi Sadak Yojana (PMKSY))
   D.) S- Swasthya (Pradhan Mantri Krishi Swasthya Yojana (PMKSY))

Answer: Option 'A'

Prime Minister, Narendra Modi inaugurated Lower Panazara Medium Project which has a total water storage capacity of 109.31 Mcum and irrigation potential of 7585 hectares, under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY).This Project will provide irrigation facility to 21 villages of Dhule District in Maharashtra.

  • 13. Name the tribe residing in Arunachal Pradesh,celebrates Boori Boot Yollo festival?
   A.) Nyishi
   B.) Monpa
   C.) Khamti
   D.) Khamyang

Answer: Option 'A'

Nyishi tribe celebrated ‘Boori Boot Yollo festival’ with great enthusiasm to welcome spring and a successful harvest.Nyishi is the largest community in Arunachal Pradesh,found in Daporijo, Upper Subansiri Locale and Raga and Dollungmukh ranges of Lower Subansiri Region of Arunachal Pradesh.

  • 14. Which Organisation/Ministry Organised the Second National Conference on “Sustainable and Environment-friendly Industrial Production” held in New Delhi?
   A.) Minister Of Health and Family Welfare
   B.) Minister of Social Justice and Empowerment
   C.) Ministry of Environment, Forest and Climate Change(MoEFCC)
   D.) Minister of Micro, Small and Medium Enterprises

Answer: Option 'C'

Second National Conference was organised on 15th February in New Delhi on “Sustainable and Environment-friendly Industrial Production (SEIP) Project”. It was organised by Ministry of Environment, Forest and Climate Change(MoEFCC) under Indo-German Development Cooperation.
There were 70 participants including representatives from 18 State Pollution Control Boards and 8 State Industrial Departments-including representation from J&K, Tripura, Jharkhand, Goa, Gujarat, Rajasthan, etc.

  • 15. Which City will host the 13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) in the year 2020?
   A.) Gandhinagar,Gujarat,India
   B.) Washington, D.C.,U.S
   C.) Beijing,China
   D.) London,U.K

Answer: Option 'A'

13th Conference of Parties (COP) of the UN Convention on the Conservation of Migratory Species (CMS) to be held in Gujarat in 2020.The Government also launched a website for the COP-13. CMS-COP 13 is a global platform for the conservation and sustainable use of migratory species and their habitats. It has over 120 participating countries.So far, 12 COPs (Conference of Parties) have been convened.COP-13 will be held in Gandhinagar, Gujarat from 15 – 22 February, 2020.

  • 16. India’s first district cooling system is to be set up in which of the following city by United Arab Emirates (UAE) based Tabreed?
   A.) Mumbai,Maharashtra
   B.) East Delhi,New Delhi
   C.) Amaravati, Hyderabad
   D.) Chennai,TamilNadu

Answer: Option 'C'

United Arab Emirates (UAE) based international cooling provider,National Central Cooling Company PJSC (Tabreed) entered into a 30-year concession with Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) to build India’s first district cooling system in Amaravati, Hyderabad.The agreement is for a contracted cooling capacity of 20,000 Refrigeration Tons (RTs) and will cater to the State’s Assembly, High Court, Secretariat and other Government buildings currently being constructed, for which cooling services will start in early 2021. The district cooling system will help save 40% of the energy currently being used and reduce CO2 emissions, as it uses only 50% of the primary energy consumption for cooling urban buildings, thus, improving the air quality and reducing general noise levels when compared to other traditional air conditioning systems.

  • 17. Name the 6th edition of 5-day multinational maritime exercise that was held in Karachi,Pakistan in which 46 Countries Participated?
   A.) Shakti
   B.) Sampriti
   C.) AMAN-19
   D.) Mitra Shakti

Answer: Option 'C'

The 5-day multinational maritime exercise ‘AMAN-19’ in which 46 nations participated from all over the world was formally commenced at Pakistan Navy Dockyard, with a colorful flag hosting ceremony. Principal aim to conduct this exercise is to facilitate a forum of understanding of each other’s maritime concepts and operation cultures and to produce ways and means to confront common threat at sea. The exercise will have 2 phases- Harbour phase and sea phase.

  • 18. According to World Health Organization report, Measles cases nearly ______in 2018 from its previous year?
   A.) Tripled
   B.) Doubled
   C.) Halfed
   D.) Quartered

Answer: Option 'B'

On 16th February 2019, World Health Organization says the number of Measles cases reported in 2018 is nearly double the infections contracted in the previous year.The number of Measles cases reported in 2018 is 2,29,068. It was 1,10,000 for 2017 who died from this highly infections diseases. In Europe itself there were 82,596 infections in 2018 as per WHO.WHO recommended to the Member States to close gaps in vaccination coverage. WHO won’t commit to a compulsory vaccination recommendation although it is working in affected areas.Measles is a viral infection caused by rubeola virus. It is a highly infectious disease but easily preventable by vaccination.Vaccination for measles was introduced in 1963 when there was an estimated 2.6 million deaths occurred every year due to the outbreak of the disease.

  • 19. How much is the new limit decided by RBI for Bulk Deposits inorder to enhance operational freedom of Banks?
   A.) 2 Crore
   B.) 1 Crore
   C.) 50000
   D.) 1 Lakh

Answer: Option 'A'

On 7th February 2019, Reserve Bank of India decided to treat deposits to over Rs.2 crore as ‘bulk’ as they doubled the limit for the same from the earlier Rs.1crore. This move will enhance operational freedom of Banks. RBI also proposed banks would maintain their bulk deposits interest rate cards in the core banking system for supervisory review. National Federation of Urban Cooperative Banks and Credit Societies Limited (NAFCUB) has suggested this proposal. The decision in proposal for setting up an Umbrella Organization (UO) for urban cooperative banks in pending with RBI.

  • 20. Which Bank had became the first US bank with Cryptocurrency?
   A.) JP Morgan Chase
   B.) Bank of America
   C.) Goldman Sachs
   D.) Wells Fargo

Answer: Option 'A'

On 14th February 2019, JP Morgan Chase rolled out as the first US bank with cryptocurrency. The change in opinion of JP Morgan is the first step in the program of making it more competitive. The currency is designed to be decentralized so that no one has control over transactions being sent over the network. JP Morgan Chase will be using the cryptocurrency to see its potential in using digital coins to reduce risk and enable instant transfers. JPM Coin is not for retail customers . It will be used internally by the bank to enable instant transfers of payments between institutional accounts.

  • 21. Where did Prime Minister Narendra Modi,laid down the foundation stone of Greenfield airport recently?
   A.) Hollongi
   B.) Changlang
   C.) Kurung Kumey
   D.) Papum Pare

Answer: Option 'A'

Narendra Modi laid foundation stone for Greenfield airport at Hollongi during his Arunachal Pradesh visit which will improve connectivity.The total cost of the airport will be Rs.1042 crore in which centre will provide Rs.955 crore and State’s share will be Rs.87 crore.The airport will have a capacity of 200 passengers in peak hour handling with 5 check-in counters and 2 parking bays.

  • 22. Reserve Bank of India (RBI) withdrew how much percent limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments?
   A.) 10 Percent
   B.) 20 Percent
   C.) 30 Percent
   D.) 25 Percent

Answer: Option 'B'

On 15th February 2019, Reserve Bank of India lifted the limit on Corporate bonds. They withdrew 20% limit on investment by Foreign Portfolio Investors (FPIs) in corporate bonds of an entity.The move will encourage more foreign investors to invest in corporate bonds in the country. It aims at incentivizing FPIs to maintain a portfolio of assets. In April 2018, it was stipulated that no FPI should have an exposure of more than 20% of its corporate bond portfolio to a single corporate as per the review of the FPI investment in corporate debt.The directions in connection have been issued in the Foreign Exchange Management Act (FEMA). It is an Act in India to consolidate and change the laws related to foreign exchange with an objective to facilitate external trade and payments.FEMA will also promote the orderly development and maintenance of foreign exchange market in India.

  • 23. Which region is declared as the third administrative division of Jammu and Kashmir?
   A.) Udhampur
   B.) Bandipora
   C.) Ladakh
   D.) Srinagar

Answer: Option 'C'

The Jammu & Kashmir Government on Friday declared Ladakh as the third administrative division of the state.The Government has approved the creation of a separated administrative/revenue division of Ladakh.The division will comprise Leh and Kargil districts, with Leh as the division’s headquarters.The creation of two posts of Divisional Commissioner and Inspector General of Police (IGP) has been sanctioned for the new division.

  • 24. First Indian Wealth management company, Edelweiss signed MoU with which of the following bank to access each other product platforms?
   A.) Asian Development Bank
   B.) Bank of Singapore
   C.) Bank of America
   D.) World Bank

Answer: Option 'B'

On 14th February 2019, a memorandum of understanding (MoU) has been signed between Edelweiss and Bank of Singapore in order to form a strategic partnership. The MoU will provide an opportunity to clients of both entities to access each other product platforms.Edelweiss became the first Indian Wealth management company to sign an MoU with offshore private bank (Bank of Singapore).Bank of Singapore has signed similar MoU with financial companies from Switzerland and Japan.

  • 25. Which City had included Hindi as its third official language in the High Court?
   A.) Pretoria
   B.) Amsterdam
   C.) Stockholm
   D.) Abu Dhabi

Answer: Option 'D'

Hindi is included as the third official language in the Abu Dhabi court system with a motive to improve access to justice for foreign workers.Authorities have created bilingual language guides to explain complex legal terms in an effort to help people understand court process.The other two official languages are Arabic and English.

Current Affairs for APPSC Groups Quiz Set - 2 Download Pdf