Current Affairs Quiz 18th July 2018

  • 1. NASA’s Juno spacecraft using its Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) instrument has discovered a volcano close to the south pole of Jupiter’s moon ____?
   A.) Tuarax
   B.) Io
   C.) Leo
   D.) Mo

Answer: Option 'B'

Mo
Data collected by NASA’s Juno spacecraft using its Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) instrument point to a new heat source close to the south pole of Io that could indicate a previously undiscovered volcano on the small moon of Jupiter. The infrared data were collected on Dec. 16, 2017, when Juno was about 290,000 miles (470,000 kilometers) away from the moon.

  • 2. Former world number one Angelique Kerber defeated Serena Williams in the women's singles final to clinch her first-ever Wimbledon title. Angelique Kerber hails from ______________. 
   A.) Serbia
   B.) Germany
   C.) Sweden
   D.) Europe

Answer: Option 'B'

Germany

  • 3. Which committee has been constituted by the Union Government to synergise National Cadet Corps (NCC) and National Service Scheme (NSS)?
   A.) Jagrati Ray committee
   B.) Anil Swarup committee
   C.) Parag Motwani committee
   D.) Milind Zaidi committee

Answer: Option 'B'

Anil Swarup committee
The Union Government has constituted a committee under the Chairmanship of Anil Swarup ( former Secretary of School Education) to suggest measures to strengthen National Cadet Corps (NCC) and National Service Scheme (NSS). The Committee will deal with on issues like expansion, strengthening training infrastructure, rationalizing resources, reducing manpower deficiency affecting NCC and NSS. The Committee will also submit recommend for building synergies between these two institutions viz. NCC and NSS and further strengthen them for empowering the youth. At present, there are 13.5 lakh cadets in NCC in the age group of 12 to 26 years with pan India presence in about 703 out of 716 districts.

  • 4. Who is the first Indian track athlete to win gold medal in a world championship across all age groups, by bagging gold medal in the women’s 400 metre event at the IAAF World U20 Championships, in Tampere, Finland?
   A.) Ankita Agrawal
   B.) Priyanka Deshpande
   C.) Aruna Budda Reddy
   D.) Hima Das

Answer: Option 'D'

Hima Das
On 12th July 2018, India’s Hima Das bagged gold medal in the women’s 400 metre event at the IAAF World U20 Championships. Hima Das has become the first Indian track athlete to win gold medal in a world championship across all age groups. She registered a time of 51.46 seconds in the finals. Romania’s Andrea Miklos won silver medal with a personal best time of 52.07 seconds. United States’ Taylor Manson registered a timing of 52.28 and finish in third position. Earlier, javelin thrower Neeraj Chopra had won gold medal in Poland in the 2016 edition with a world record.

  • 5. The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has constituted a 10 Member Committee for review of the penal provisions in the Companies Act, 2013. The committee will be headed by ____________.
   A.) Minister of Corporate Affairs, Piyush Goyal
   B.) Secretary of Ministry of Corporate Affairs, Injeti Srinivas
   C.) Minister of State in the Ministry of Corporate Affairs, P.P. Chaudhary
   D.) None of the given options is true

Answer: Option 'B'

Secretary of Ministry of Corporate Affairs, Injeti Srinivas

  • 6. India’s first greenfield skill training centre is proposed to come up in which state?
   A.) Odisha
   B.) Manipur
   C.) Assam
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

Odisha

  • 7. On 16th July 2018, which institute launched a remotely operable microscope worth Rs. 40 crore, claimed to be the world’s first remotely operable Local Electrode Atom Probe (LEAP) microscope, which will allow precise view of atoms of a material?
   A.) Indian Institute of Sciences (IISc)
   B.) Raman Research Institute
   C.) Birla Institute of Technology
   D.) Indian Institute of Technology-Madras (IIT-M)

Answer: Option 'D'

Indian Institute of Technology-Madras (IIT-M)

  • 8. The Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid done the foundation stone of important projects, cumulatively worth over _____________ in Varanasi. 
   A.) Rs. 600 crore
   B.) Rs. 900 crore
   C.) Rs. 700 crore
   D.) Rs. 1000 crore

Answer: Option 'B'

The Prime Minister Narendra Modi inaugurated or laid the foundation stone of important projects, cumulatively worth over Rs. 900 crore in Varanasi. Among the projects inaugurated are the Varanasi City Gas Distribution Project and the Varanasi-Ballia MEMU train.

  • 9. The scientists from which IIT institute has created mini-organs that mimic hair growth?
   A.) IIT Delhi 
   B.) IIT Kolkata
   C.) IIT Bombay
   D.) IIT Indore

Answer: Option 'A'

The scientists from IIT Delhi have developed a silk-based hydrogel that emulates the process of hair growth, an advance that may help screen novel drugs for treating hair loss without using animal tests. The hydrogel is developed by combining a mixture of silk proteins, isolated from silkworm cocoons, and gelatin. Tyrosinase enzyme was used to develop a stable hydrogel system. The system provided an ideal environment to develop a complete 3D model of hair follicle regeneration. Hair loss is a common ailment, and can be stressful for the people experiencing it. A number of factors including genes, illness, trauma and surgeries can lead to temporary or permanent hair loss. However, as per researchers, alopecia – condition that occurs due to abnormal growth cycle or reduction in the size of hair follicles – is the major reason contributing to permanent hair loss. The study is published in the Journal of Cellular Physiology, which shows how the 3-dimensional mini organs can mimic the different stages of hair growth in humans.

  • 10. On 16th July 2018, _____ said that, it has acquired Zopper Retail, in a move to increase its offline business?
   A.) Paytm
   B.) CitrusPay
   C.) PhonePe
   D.) PayPal

Answer: Option 'C'

PhonePe

  • 11. Name the country that has recently become the Vice-Chair (Regional Head) of the Asia Pacific Region of World Customs Organisation (WCO) for a period of two years. 
   A.) Sri Lanka
   B.) Pakistan
   C.) India
   D.) Australia

Answer: Option 'C'

India has become the Vice-Chair (Regional Head) of the Asia Pacific Region of  World Customs Organisation (WCO) for a period of two years (from July 2018 to June 2020). The underlying Theme of the Inaugural Ceremony is “Customs – Fostering Trade Facilitation”.

  • 12. As per the ‘Global Status of Commercialized Biotech/ GM Crops in 2017’ report, what is India’s rank among countries with world’s largest area under Genetically Modified Crops?
   A.) Third 
   B.) Fifth
   C.) Sixth
   D.) tenth

Answer: Option 'B'

According to the Global Status of Commercialized Biotech/ GM Crops in 2017 by International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA), India has the world’s fifth largest cultivated area under genetically modified (GM) crops. However, this entire area is under single crop – cotton. Currently, the country with highest area under transgenic crops, at 75 mh, is the United States. US grows GM soyabean, maize (corn), cotton, alfalfa, canola, sugar-beet, potato, apples, squash and papaya.

  • 13. Which software firm has announced that, it had signed a partnership with French energy company Total to develop a digital innovation centre in India?
   A.) Wipro
   B.) Accenture
   C.) Tata Consultancy Services (TCS)
   D.) Infosys

Answer: Option 'C'

Tata Consultancy Services (TCS)

  • 14. Name the country with which India signed a revised travel agreement to ease visa restrictions for citizens from the neighboring country. 
   A.) Bhutan
   B.) Bangladesh
   C.) Myanmar
   D.) Sri Lanka

Answer: Option 'B'

Bangladesh

  • 15. The UNEP has partnered with which technological giant for monitoring impact of human activity on global ecosystem?
   A.) Microsoft
   B.) Infosys
   C.) Google
   D.) Facebook

Answer: Option 'C'

Google

  • 16. On July 17, 2018, According to the World Economic Outlook (WEO) update, The International Monetary Fund (IMF) has cut India’s growth projection by 0.1 percentage point for 2018-19. It now predicts India’s GDP growth to be ____ %?
   A.) 7.3
   B.) 6.4
   C.) 7.6
   D.) 7.9

Answer: Option 'A'

7.3

  • 17. In which of the following city, the Prime Minister Narendra Modi dedicated the Bansagar Canal Project to the Nation?
   A.) Alwar
   B.) Mirzapur
   C.) Kolkata
   D.) Gandhinagar

Answer: Option 'B'

Mirzapur

  • 18. The Madhya Pradesh government has recently inaugurated the 250MW NTPC Solar Power Plant in which district?
   A.) Jabalpur
   B.) Mandsaur
   C.) Panna
   D.) Indore

Answer: Option 'B'

Mandsaur

  • 19. On July 14, 2018, Union Home minister Rajnath Singh inaugurated the largest Indian visa centre in the world in _____?
   A.) Dhaka, Bangladesh
   B.) Kathmandu, Nepal
   C.) Kuala Lampur, Malaysia
   D.) Colombo, Sri Lanka

Answer: Option 'A'

Dhaka, Bangladesh

  • 20. In the Wimbledon Championships 2018, Novak Djokovic of Serbia won the men's singles Title for the fourth time. He defeated _____________ in the finals. 
   A.) Stan Wawrinka
   B.) Kevin Anderson
   C.) Andy Murray
   D.) Novak Djokovic

Answer: Option 'B'

Kevin Anderson

  • 21. Who received the Golden Ball award for best player at the 2018 FIFA World Cup?
   A.) Thibaut Courtois
   B.) Luka Modric
   C.) Kylian Mbappe
   D.) Harry Kane

Answer: Option 'B'

Luka Modric

  • 22. Who has been selected for the 2018 Sangita Kalanidhi award of the Music Academy?
   A.) Aruna Sairam
   B.) Premeela Gurumurthy
   C.) S R G Rajanna
   D.) K Oman Kutty

Answer: Option 'A'

Aruna Sairam

  • 23. Under which Article of the Constitution, the President has recently nominated Classical dancer Sonal Mansingh to the Rajya Sabha?
   A.) Article 81
   B.) Article 80
   C.) Article 82
   D.) Article 83

Answer: Option 'B'

Article 80

  • 24. The 21st edition of the FIFA World Cup concluded in Luzhniki Stadium in the Russian capital of Moscow. France emerged as the champion team of the FIFA World Cup 2018. It has defeated ____________. 
   A.) Brazil
   B.) Croatia
   C.) Zagreb
   D.) Spain

Answer: Option 'B'

Croatia

  • 25. In which of the following country, the External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the second joint commission meeting with her counterpart Shaikh Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed Al Khalifa? 
   A.) Bahrain
   B.) Qatar
   C.) Egypt
   D.) Yemen

Answer: Option 'A'

Bahrain

Current Affairs Quiz 18th July 2018 Download Pdf