Current Affairs Shine India Education For Panchayat Secretary APPSC 19 - 01 - 2019

  • 1. Where did Prime Minister Narendra Modi inaugurate the “Development of Spiritual Circuit: Sree Padmanabha Swamy Temple – Aranmula-Sabarimala” project worth Rs. 92.22 crores under Swadesh Darshan Scheme of Tourism Ministry, on 15th January 2019?
   A.) Maharashtra
   B.) Kerala
   C.) Tamil Nadu
   D.) Karnataka

Answer: Option 'B'

On 15th January 2019, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the project “Development of Spiritual Circuit: Sree Padmanabha Swamy Temple – Aranmula-Sabarimala” at the cost of Rs. 92.22 crores under Swadesh Darshan Scheme of Tourism Ministry in Kerala. He also dedicated the 13-km Kollam bypass on NH 66 in Kerala to the nationThe Sree Padmanaaswamy Temple is one of the 108 Divyadesams of Lord Vishnu and majority of the work under this project has been carried out at this temple. Under the Project, the ministry of tourism has developed and rejuvenated the temple along with its surroundings keeping in mind the factors of heritage and socio-cultural aspects. Ministry of tourism has sanctioned 7 projects in Kerala under the Swadesh Darshan and PRASHAD schemes for an approximate amount of Rs 550 crores.

  • 2. Where was the 6th ‘Women of India Organic Festival’ held from 12th to 14th January 2019, to encourage women farmers and entrepreneurs in the organic sector from the remotest parts of India?
   A.) Ranchi
   B.) Varanasi
   C.) Cuttack
   D.) Chandigarh

Answer: Option 'D'

From 12th to 14th January 2019,The Ministry of Women and Child Development organised the three-day 6th ‘Women of India Organic Festival’ in Chandigarh, to encourage the women farmers and entrepreneurs in the organic sector from the remotest parts of India. This programme is conducted twice in a year with a motive to connect the Indian women entreprenurs with with other buyers and create awarness about the importance of adopting organic products for a healthy and a environmental friendly life-style. The Festival visualised over 1,000 varied organic products, including fabric, wellness, grains, seeds, jewellery, bakery items and a lot more.

  • 3. The bilateral army exercise named IMBEX 2018-19 between India and which country began at Chandimandir, in Chandigarh, on 14th January 2019?
   A.) Maldives
   B.) Mauritius
   C.) Myanmar
   D.) Malaysia

Answer: Option 'C'

On January 14, 2019, India-Myanmar bilateral army exercise, IMBEX begun at Chandimandir, headquarters of the Western Command in Chandigarh. It is the second edition of the IMBEX EXERCISE. The motive of IMBEX 2018-19 are:
• To train the Myanmar delegation for participation in United Nations peace keeping operations under the UN flag.
• It provided opportunities to the army personnel of both the nations to serve effectively in UN missions as also understand each other’s training, tactics, procedures and best practices.

  • 4. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis reaffirmed the state government’s commitment towards doubling farmers income by _____?
   A.) 2020
   B.) 2022
   C.) 2024
   D.) 2025

Answer: Option 'B'

On January 14, 2019, Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis reaffirmed the state government’s commitment towards doubling farmers income by 2022. According to his announcement,The government has approved Rs 24,000 crore worth loan waiver for the state’s 51 lakh farmers holding bank accounts. It had also made available more than Rs 10,000 crore fund through budget in the current fiscal for implementation of various schemes. Rs 15,240 crore worth compensation were distributed to farmers whose crops were damaged by natural calamity.He also mentioned about the government’s Jalyukta Shivar water conservation scheme. Rs 34,000 crore was given for upgrading the dams in the state.

  • 5. Name the convener of the 7-member Group of Ministers (GoM) under the title ‘GoM for boosting Real Estate Sector under the GST regime’ announced by Finance Ministry on 15th January 2019?
   A.) Naveen Karmakar
   B.) Dinesh Kumar
   C.) Nitin Patel
   D.) Manoj Sinha

Answer: Option 'C'

On January 15, 2019, the Finance Ministry announced constitution of a 7-member Group of Ministers (GoM) under the title ‘GoM for boosting Real Estate Sector under the GST regime’. This decision was taken under the suggestion of the 32nd Meeting of GST Council held on 10 January 2019 at New Delhi. Nitin Patel, Deputy Chief Minister, Government of Gujarat is convener of the GoM. 6 other members of the group include:
1.Sudhir Mungantiwar, Finance Minister, Government of Maharashtra,
2.Krishna Byre Gowda, Finance Minister, Government of Karnataka,
3.Dr. T.M. Thomas Isaac, Finance Minister, Government of Kerala,
4.Manpreet Singh Badal, Finance Minister, Government of Punjab,
5.Rajesh Agarwal, Finance Minister, Government of Uttar Pradesh and
6.Mauvin Godinho, Minister of Panchayat, Government of Goa.
Manish Sinha, Joint Secretary (TRU-II), CBIC, was made the Secretary for the GoM for boosting the Real Estate Sector under GST regime.

  • 6. A harvest festival named “Pongal” is celebrated in which state from January 15 to 18, 2019?
   A.) Karnataka
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Tamil Nadu
   D.) Gujarat

Answer: Option 'C'

On 15th January 2019, Pongal a harvest festival started in Tamil Nadu. It is a four-day festival according to the Tamil calendar and it is usually celebrated from January 15 to January 18.Pongal means to boil. Rice is boiled in milk and offered firstly to the sun and then cows and then to the family and friends. Pongal marks the beginning of the sun’s northward journey towards the equinox, known as Uttarayan. The first day of Pongal is celebrated in honour of Lord Indra and is called Bogi or Bhogi Pongal. The second day is dedicated to the Sun God and known as Surya Pongal. On third day Jallikattu festival starts and is dedicated to cattle and called Mattu Pongal. Fourth day marks the end of the festival for the year and is called Kaanum Pongal or Thiruvalluvar day.

  • 7. Where was the three-day long 9th International Micro irrigation conference inaugurated by Union Water Resources Minister Nitin Gadkari, on 16th January 2019?
   A.) Coimbatore, Tamil Nadu
   B.) Port Blair, Andaman & Nicobar Islands
   C.) Aurangabad, Maharashtra
   D.) Ghaziabad, Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

On January 16, 2019, Union Water Resources Minister Nitin Gadkari inaugurated the three-day long 9th International Micro irrigation conference at Aurangabad, Maharashtra. The conference would conclude on January 18, 2019. Aim of the conference was to share experiences in the use of new technologies and best management practices in drip, micro-sprinkler, and other localized irrigation systems. The Theme of the conference was: “Micro Irrigation and Modern Agriculture”. The conference was organized by Ministry of Water Resources and River Development. 740 delegates including 100 foreign delegates from 56 countries are participating in the conference.

  • 8. Where was the First Annual Disarmament and International Security Affairs Fellowship Programme organised by Ministry of External Affairs on 14th January 2019?
   A.) Chennai
   B.) New Delhi
   C.) Mumbai
   D.) Kolkata

Answer: Option 'B'

On 14th January 2019, the First Annual Disarmament and International Security Affairs Fellowship Programme was organised by Ministry of External Affairs in New Delhi. The event will be concluded on 1st February 2019. The event was inaugurated by the United Nations Under Secretary General and High Representative for Disarmament, Ms. Izumi Nakamitsu, and Foreign Secretary, Shri Vijay Keshav Gokhale. The Fellowship Programme, which is being held at the Foreign Services Institute, New Delhi will be attended by Young Diplomats from 27 countries. Multiple issues related to disarmament and international security such as global security environment, weapons of mass destruction, certain conventional weapons, space security, maritime cooperation, security of cyberspace, export controls, emerging technologies etc. will be covered in the programme. The aim of the programme is to equip participants with knowledge and perspectives on various issues related to disarmament, non-proliferation, arms control and international security.

  • 9. One out of every _____ Class 8 students in rural India is unable to read simple texts as per the Annual Status of Education Report (ASER) 2018 by NGO Pratham?
   A.) 4
   B.) 5
   C.) 7
   D.) 9

Answer: Option 'A'

On January 16, 2018, as per the Annual Status of Education Report (ASER) 2018, one out of every four Class 8 students in rural India is unable to read. The report was made after the survey conducted by an autonomous unit of education-NGO Pratham. The survey covered around 3.5 lakh households and 546,527 children between the ages of three and 16 across 596 rural districts.

  • 10. Multi-Modal Logistics Park (MMLP), spread over 28.3 acres and built at a cost of Rs 100 crore at Jharsuguda in ____ was dedicated to the nation by Prime Minister Narendra Modi, on 15th January 2019?
   A.) Bihar
   B.) Odisha
   C.) Uttar Pradesh
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'B'

On 15th January 2019, Prime Minister Shri Narendra Modi launched a slew of Central government projects worth over Rs.1,550 crore in Balangir district of Odisha for accelerating the state’s development. The prime minister dedicated to the nation the electrification of Jharsuguda-Vizianagaram and Sambalpur-Angul railway lines spanning 813 km and completed at a cost of Rs 1,085 crore. He also inaugurated the doubling of 14.2 km Barpali-Dungaripali and 17.3 km Balangir-Deogaon rail lines, completed at a cost of Rs 189.3 crore. Besides a Multi-Modal Logistics Park (MMLP), spread over 28.3 acres and built at a cost of Rs 100 crore at Jharsuguda was also dedicated to the nation. He also inaugurated the 15 km-long Balangir-Bichhupali ailway line laid at a cost of Rs 115 crore. It is part of the new 289-km Balangir-Khurda road line which connects to Howrah-Chennai main line on Khurda Road and Titlagarh-Sambalpur line at Balangir.

  • 11. Which state government launched “Jai Kisan Rin Mukti Yojana”, which is a Rs 50,000 crore farm loan waiver scheme for farmers, on 15th January 2019?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Telangana
   C.) Rajasthan
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

On 15th January 2019, “Jai Kisan Rin Mukti Yojana” scheme was launched by Madhya Pradesh Chief Minister Shri. Kamal Nath.It is Rs 50,000 crore farm loan waiver scheme for farmers. The loan waiver forms could be submitted till February 5 and farmers would start getting the benefits from February 22. On 5th January 2019, the state cabinet decided to waive crop loans of 55 lakh small and marginal farmers in the state.The eligibility cut-off date has been extended to December 12, 2018 from March 31, 2018. Only those farmers who have not registered themselves to pay GST and income tax can avail benefits under this schemes. Earlier former Chief Minister Shri. Shivraj Singh Chouhan also launched similar scheme named ‘Bhavantar Yojana’.

  • 12. Where did Minister for Women & Child Development Maneka Sanjay Gandhi inaugurate the Regional Centre of National Institute of Public Cooperation and Child Development (NIPCCD) on 14th January 2019?
   A.) Mangalore, Karnataka
   B.) Anantpur, Andhra Pradesh
   C.) Mohali, Punjab
   D.) Aizwl, Mizoram

Answer: Option 'C'

On January 14, 2019, Minister for Women & Child Development Maneka Sanjay Gandhi inaugurated Regional Centre of National Institute of Public Cooperation and Child Development (NIPCCD) at Mohali, Punjab. Addressing at the function,she stressed on the need for training and development of elected women representatives of Panchayati Raj Institutions (PRIs) to ensure that fruitful development would reach the top level through their active participation and actual empowerment. It is a premier organisation devoted to promotion of voluntary action research, training and documentation in the overall domain of women and child development.This organisation have already four such Regional Centres one each at Bangalore, Guwahati, Indore and Lucknow besides the Headquarters at New Delhi.

  • 13. Where was the 1st one day Turtle Festival celebrated on 12th January 2019?
   A.) Pune, Maharashtra
   B.) Puri, Odisha
   C.) Calicut, Kerala
   D.) Shimla, Himachal Pradesh

Answer: Option 'B'

On January 12, 2019, Odisha celebrated its 1st one day Turtle Festival in Puri, Odisha. The festival was organized by Cox & Kings Foundation in association with Humane Society International/India and Action for Protection of Wild Animals (APOWA). It was done to create awareness and promote ideas on conservation of olive ridley turtles. It was done in the interest of integrating conservation efforts with tourism and involving locals, tourists and others to be a part of the movement.

  • 14. Union Minister Dr. Harsh Vardhan inaugurated DD Science and India Science initiatives aimed to integrate science in everyday life and to make India reach in top 3 of countries propagating science and technology by _____?
   A.) 2022
   B.) 2024
   C.) 2028
   D.) 2030

Answer: Option 'D'

On January 15, 2019, Union Science & Technology Minister, Dr. Harsh Vardhan inaugurated 2 national level initiatives in the field of Science and Communications.These initiatives are the first step in creating a national science channel for the country. The initiatives were: DD Science andIndia Science. These were launched by: The Department of Science and Technology (DST) and Doordarshan(DD), Prasar Bharati. These were made official by singing of MOUs between: Vigyan Prasar and Doordarshan. These are aimed to integrate and elevate science in everyday life and to make India reach in top 3 of countries propagating science and technology by 2030. The channels have been conceived and supported by the DST and are being implemented and managed by Vigyan Prasar, an autonomous organisation of DST. India Science (www.indiascience.in) is already a 24×7 presence and DD Science may also be scaled up to a full-fledged channel in the future. As per content, people will have free access to science-based documentaries, studio-based discussions, and virtual walkthroughs of scientific institutions, interviews and short films.

  • 15. Supreme Court issued a notice to the Centre on a plea challenging the government’s notification authorising _____ central agencies to intercept, monitor and decrypt any computer system?
   A.) 5
   B.) 10
   C.) 7
   D.) 8

Answer: Option 'B'

On 14th January 2019, the Supreme Court issued a notice to the Centre on a plea challenging the government’s notification authorising 10 central agencies to intercept, monitor and decrypt any computer system. Chief Justice Ranjan Gogoi issued the notice after the central government on 20th December 2018 had issued a notification allowing 10 government agencies to intercept communication on all social platforms and electronic devices. The ‘cyber and information security’ division of the Union Home ministry under the authority of Home Secretary Rajiv Gauba had passed the government order under the section 69 of the IT Act. The 10 agencies include: Intelligence Bureau, Narcotics Control Bureau, Enforcement Directorate, the Central Board of Direct Taxes, Directorate of Revenue Intelligence, Central Bureau of Investigation, National Investigation Agency, the Research and Analysis Wing, Directorate of Signal Intelligence (in service areas of J-K, North East and Assam) and Delhi Police.

  • 16. Which was the first city to introduce ROADEO, the robot which will assist the pedestrians, especially children while crossing the roads, on 14th January 2019?
   A.) Kolkata
   B.) Pune
   C.) New Delhi
   D.) Agra

Answer: Option 'B'

On 14th January 2019, Pune became the first city to introduce ROADEO, the robot which will assist the pedestrians, especially children while crossing the roads. It will also ease the work of traffic police, as these robots can be integrated with the traffic signals, as well as can be operated manually, through a Bluetooth app. The robot has two hands to interact with the people and show traffic signs. It has highly expressive eyes to create a feel of a neighborhood helper and also a display to show important messages. Chennai became the second city after Pune to introduce ROADEO.

  • 17. Where was the Global Aviation Summit (GAS) 2019 organised by Ministry of Civil Aviation, Airport Authority of India (AAI) and Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), held on 15th and 16th January 2019?
   A.) Dehradun
   B.) Mumbai
   C.) New Delhi
   D.) Bengaluru

Answer: Option 'B'

On 15th January 2019, the Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Shri Suresh Prabhu inaugurated the 2 day Global Aviation Summit (GAS) 2019 with a theme:‘Flying for all-especially the next 6 Billion’.It is being organised by Ministry of Civil Aviation in association with Airport Authority of India (AAI) and Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) in Mumbai.The Summit Concluded on 16th January 2019.

  • 18. Ministry of Finance announced that a new series of sovereign gold bonds will be available at _____ rupees per gram from 14th to 18th January 2019?
   A.) Rs 3,214 per gram
   B.) Rs 2,456 per gram
   C.) Rs 1,260 per gram
   D.) Rs 4,382 per gram

Answer: Option 'A'

On 12th January 2019, ministry of finance announced that a new series of sovereign gold bonds will be available at Rs 3,214 per gram from 14th January to 18thJanuary 2019. A discount of Rs 50 per gram will be given to the Investors who apply online for the Sovereign Gold Bond Scheme 2018-19 – Series V. Interest rate of 2.50 percent per annum will be offered to the investors which is payable semi-annually. The interest earned is taxable. The issue price of gold bond will be Rs 3,164 per gram of gold with the settlement date of January 22, 2019.

  • 19. The domestic aviation market in India has been growing at ____ % annually for the last 4 years and this growth has been the highest in the world, as announced in the Global Aviation Summit (GAS) 2019?
   A.) 50 %
   B.) 35 %
   C.) 20 %
   D.) 75 %

Answer: Option 'C'

On 15th January 2019, the Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Shri Suresh Prabhu inaugurated the 2 day Global Aviation Summit (GAS) 2019 with a theme:‘Flying for all-especially the next 6 Billion’.It is being organised by Ministry of Civil Aviation in association with Airport Authority of India (AAI) and Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) in Mumbai.The Summit Concluded on 16th January 2019. The domestic aviation market in India has been growing at 20 percent annually for the last four years and this growth has been the highest in the world.

  • 20. India’s headline inflation rate based on the consumer price index (combined) reduced to an 18-month low of what percent in December 2018, as per an official release by Central Statistics Office (CSO)?
   A.) 3.22 %
   B.) 2.19 %
   C.) 4.12 %
   D.) 3.14 %

Answer: Option 'B'

On January 14, 2019, according to an official release by Central Statistics Office (CSO), citing cooling food and fuel prices as the reasons, it stated that wholesale and retail inflation reduced to a multi month low with CPI falling to an 18-month low in December,2018. India’s headline inflation rate based on the consumer price index (combined) reduced to an 18-month low of 2.19% in December, down from 2.33% in November, 2018. It was 5.21% in December 2017.

  • 21. Where did the 55-day long Kumbh Mela 2019 commence on 15th January 2019?
   A.) Haridwar, Uttarakhand
   B.) Prayagraj, Uttar Pradesh
   C.) Surat, Gujarat
   D.) Jaipur, Rajasthan

Answer: Option 'B'

On January 15, 2019, the 55-day long Kumbh Mela 2019 commenced with the Shahi Snan of Akharas at Sangam- the confluence of Ganga, Yamuna and the mystical Saraswati -at Prayagraj in Uttar Pradesh. “Chalo Kumbh Chale” was the slogan used by the devotees commencing the mela. An area of 20 lakh sq.ft area, was designated for the street art projects under an initiative by Kumbh Mela Authority called ”Paint my city.” The whole kumbh area is divided into 20 sectors and 9 zones for keen vigil by sector and zonal magistrates. For the first time at the Kumbh Mela, a transgender ashram, known as the Kinnar Akhara, led by rights activist Lakshmi Narayan Tripathi from Mumbai, joined the first bathing day. The Kumbh Mela is the largest human congregation in the world, with the participation of over 130 million pilgrims.

  • 22. Wholesale inflation (measured by Wholesale Price Index) softened to an eight-month low of ____% in December 2018, as per an official release by Central Statistics Office (CSO)?
   A.) 3.8 %
   B.) 2.7 %
   C.) 1.9 %
   D.) 4.1 %

Answer: Option 'A'

On January 14, 2019, according to an official release by Central Statistics Office (CSO), citing cooling food and fuel prices as the reasons, it stated that wholesale and retail inflation reduced to a multi month low with CPI falling to an 18-month low in December,2018. Wholesale inflation (measured by WPI) softened to an eight-month low of 3.8% in December from 4.64% in November, 2018.

  • 23. Who was awarded the Franco-German Prize for Human Rights and the Rule of Law for 2018 in Beijing, China, on 14th January 2019?
   A.) Xu Wen Lang
   B.) Yu Wensheng
   C.) Sia Cheng
   D.) Jin Lee

Answer: Option 'B'

On 14th January 2019, detained Chinese lawyer, Mr Yu Wensheng who is best known for suing the Beijing government over the city’s once chronic pollution, granted a human rights award by the French and German ambassadors to China at an event organised by the German embassy in Beijing. Yu Wensheng’s wife, Madam Xu Yan, received the Franco-German Prize for Human Rights and the Rule of Law for 2018, on his behalf. The awards which consisted of 15 winners were announced in November last year. Mr Yu was detained in January last year and charged with “inciting subversion of state power” after he had circulated an open letter calling for five reforms to China’s Constitution, including the institution of multi-candidate presidential elections. Since President Xi Jinping took power in 2012, Beijing has stepped up its crackdown on civil society by tightening restrictions on freedom of speech and detaining hundreds of activists and lawyers.

  • 24. Vision 2040 document released at the Global Aviation Summit (GAS) 2019, aims to have _____ air passengers in 2040 from 187 million air passengers in 2018?
   A.) 1.12 billion
   B.) 2.35 billion
   C.) 4.55 billion
   D.) 3.78 billion

Answer: Option 'A'

On 15th January 2019, Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Shri Suresh Prabhu unveiled the Vision 2040 document for aviation sector in the Global Aviation Summit (GAS) 2019, in Mumbai. The document is prepared by consultancy firm KPMG and industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) in consultation with the government. The Vision 2040 document aims to have 1.12 billion air passengers in 2040 from 187 million air passengers in 2018. This comprises around 821 million domestic passengers and around 303 million international passengers (to and from India).

  • 25. Name the chief executive officer (CEO) of Myntra and Jabong who quit the company on 14th January 2019?
   A.) Binny Bansal
   B.) Ananth Narayanan
   C.) Ajay Mehra
   D.) Sanket Bansali

Answer: Option 'B'

On 14th January 2019, Ananth Narayanan, the chief executive officer of Myntra and Jabong, a unit of Walmart-owned Flipkart, quit the company to pursue external opportunities. Ananth Narayanan is expected to join as the chief executive officer of video streaming service Hotstar.

Current Affairs Shine India Education For Panchayat Secretary APPSC 19 - 01 - 2019 Download Pdf