Current Affairs Quiz 19th July 2018

  • 1. On 17th July 2018, NBCC said that, it has received in-principle approval from the commerce ministry to design and construct ‘India Pavilion’ at World Expo 2020 to be held in which country at a cost of Rs 400 crore?
   A.) Dubai
   B.) Oman
   C.) Qatar
   D.) Thailand

Answer: Option 'A'

Dubai

  • 2. Which South Korean company has recently opened the world's largest mobile phone manufacturing factory in Noida, Uttar Pradesh?
   A.) Apple
   B.) Nokia
   C.) Samsung
   D.) Motorola

Answer: Option 'C'

Motorola

  • 3. The Government of India (GoI) has given ‘In-Principle’ approval for construction and operation of LIGO-India Laboratory in which district of Maharashtra?
   A.) Aurangabad 
   B.) Kolhapur
   C.) Nagpur
   D.) Hingoli 

Answer: Option 'D'

Hingoli 

  • 4. Which country to host the biennial multi-national large force employment warfare exercise “Pitch Black 2018 (PB-18)”?
   A.) Japan
   B.) Australia
   C.) India
   D.) Canada

Answer: Option 'B'

Australia

  • 5. On July 18, 2018, The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given approval for the MoU between the Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO), India and National Agency for Drug and Food Control (BPOM) of which country for cooperation in the field of pharmaceutical products, pharmaceutical substances, biological product and cosmetics regulatory functions?
   A.) Saudi Arabia
   B.) Indonesia
   C.) Philippines
   D.) Thailand

Answer: Option 'B'

Indonesia

  • 6. Which bestselling novel was announced as the winner of the Golden Man Booker Prize?
   A.) The End of the Affair
   B.) The English Patient
   C.) Cold Mountain
   D.) Random Hearts

Answer: Option 'B'

The English Patient

  • 7. Recently, the Supreme Court has stated that women have the constitutional right to enter the famous Sabarimala temple. The temple is located in which state?
   A.) Kerala
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Tamil Nadu
   D.) Karnataka

Answer: Option 'A'

Kerala
The Supreme Court of India (SCI) has stated that women have the constitutional right to enter the famous Sabarimala temple in Kerala and pray like men without being discriminated against. The court was hearing a bunch of petitions that challenged the traditional ban on the entry of women between 10 and 50 years of age in the Sabarimala temple, which is dedicated to Lord Ayyappa. A 5-judge Constitution bench, headed by Chief Justice Dipak Misra, said that even if there was no law, women cannot be discriminated against with regard to offering prayer in a temple. As per the temple tradition, entry of women in the 10-50 age group is restricted in the shrine dedicated to Lord Ayyappa, who is considered a ‘Naishtika Brahmachari’ (perennial celibate).

  • 8. On July 18, 2018, the Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the Fair and Remunerative Price (FRP) of _____ for 2018-19. Its FRP is Rs. 275/- per quintal for a basic recovery rate of 
   A.) sugarcane
   B.) wheat
   C.) paddy
   D.) maize

Answer: Option 'A'

sugarcane
This has been done keeping in view the interest of sugarcane farmers. The FRP so approved shall be applicable for purchase of sugarcane from the farmers in the sugar season 2018-19 (starting w.e.f. 1st October, 2018) by the sugar mills. The FRP for sugarcane is Rs. 275/- per quintal for a basic recovery rate of 10%; providing a premium of Rs. 2.75/qtl for each 0.1 % increase in recovery over and above 10%.This would ensure a return of more than 50 % over the cost to the farmers. The total remittance to the sugarcane farmers will be more than Rs. 83,000 crore. In case of mills where recovery is below 9.5%. Such farmers will get Rs. 261.25 per quintal for sugarcane in place of Rs. 255/qtl in the current season.

  • 9. Who is the author of the book 'The English Patient'?
   A.) László Almásy
   B.) Anthony Minghella
   C.) Michael Ondaatje
   D.) Margaret Atwood

Answer: Option 'C'

Michael Ondaatje

  • 10. As part of Indo-US Bilateral Defence Cooperation, the 7th Defence Technology and Trade Initiative (DTTI) meeting was chaired by whom from Indian side?
   A.) Defence Production Secretary
   B.) Minister of State for Defence
   C.) Minister of Defence
   D.) Defence Secretary

Answer: Option 'A'

Defence Production Secretary

  • 11. Who won the Women’s Singles title in the 2018 Wimbledon Championships held in Wimbledon, London, United Kingdom from 2nd July to 15th July 2018?
   A.) Simona Halep
   B.) Martina Hingis
   C.) Angelique Kerber
   D.) Serena Williams

Answer: Option 'C'

Angelique Kerber

  • 12. Which state government has recently announced that it is going to provide ₹5 lakh to every village that turns free of drugs to purchase sports and gym equipment for the youth?
   A.) Amritsar 
   B.) Rajasthan
   C.) Chandigarh 
   D.) Punjab

Answer: Option 'D'

Punjab

  • 13. Who won the Men’s Singles title in the 2018 Wimbledon Championships held in Wimbledon, London, United Kingdom from 2nd July to 15th July 2018?
   A.) Rafeal Nadal
   B.) Dominic Thiem
   C.) Novak Djokovic
   D.) Roger Federer

Answer: Option 'C'

Novak Djokovic

  • 14. Name the Arjuna-awardee gymnast, who clinched the Gold medal in the vault event of Artistic Gymnastics World Challenge Cup 2018?
   A.) Dipa Karmakar
   B.) Sakshi Malik
   C.) Martin Schwenk
   D.) P. V. Sindhu

Answer: Option 'A'

Martin Schwenk

  • 15. Who is the author of the book “The House of Islam: A Global History”?
   A.) Ed Husain
   B.) Abdullah Quilliam
   C.) Ayaan Hirsi Ali
   D.) Maajid Nawaz

Answer: Option 'A'

The book “The House of Islam: A Global History” has been authored by Self-proclaimed former Islamist radical Ed Husain. It explores the intricacies of Islam and the inner psyche of the Muslim world. Through the book, he makes three suggestions to help heal the rancour in the Islamic world – create a Middle East union, implement a Muslim Marshall plan and expel extremists from within Islam. The author also feels that as long as the house of Islam provides shelter for Salafi-jihadis, the rest of the world will attack Islam and Muslims. Salafi-jihadis claim to be the truest of true Muslims and inject total certainty into the minds of their adherents, so that they would be prepared to kill if they could. He suggested that there needs to be a global declaration by all 50-plus Muslim governments and their Islamic leaders, disowning these theological brigands as disbelievers.

  • 16. On July 18, 2018, India won how many medals in the 7th World Junior Wushu championships held in Brasilia, Brazil from July 10-16,2018?
   A.) 4
   B.) 9
   C.) 7
   D.) 15

Answer: Option 'B'

9

  • 17. Rita Bhaduri, who passed away recently, was the veteran personality of which field?
   A.) Journalism
   B.) Film Industry
   C.) Sports
   D.) Painting

Answer: Option 'B'

Film Industry

  • 18. When was Nelson Mandela International Day 2018 celebrated throughout the world?
   A.) July 16
   B.) July 18
   C.) July 17
   D.) July 19

Answer: Option 'B'

July 18

  • 19. Recently, China successfully launched two remote sensing satellites PRSS-1 and PakTes-1A of which country?
   A.) China
   B.) Afghanistan
   C.) Bangladesh
   D.) Pakistan

Answer: Option 'D'

Pakistan

  • 20. On 18th July 2018, Australian scientists said that, they have developed the world’s first blood test capable of detecting ____ in its early stages?
   A.) Melanoma
   B.) Leukemia
   C.) Parkinsons Disease
   D.) Asthma

Answer: Option 'A'

Melanoma

Current Affairs Quiz 19th July 2018 Download Pdf