Computer Aptitude Questions for IBPS Clerk Mains - 20th January 2019

  • 1. Computer language COBOL is appropriate for _____
   A.) Graphic purpose
   B.) Scientific purpose
   C.) Commercial purpose 
   D.) All 

Answer: Option 'C'

COBOL (Common Business Oriented Language) is a programming language that reads like regular English and is often used for business and administrative purposes.

  • 2. Term referring to a person who uses his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage?
   A.) hacker
   B.) instant messenger
   C.) analyst
   D.) spammer

Answer: Option 'A'

Hacker is someone who seeks and exploits weaknesses in a computer system.

  • 3. What is the term that refers to an ad hidden inside software that you downloaded from an internet site?
   A.) Phish
   B.) Cookie
   C.) Adware
   D.) Spam

Answer: Option 'C'

Adware is software that automatically displays or downloads advertising material such as banners or pop-ups when a user is online.

  • 4. Decryption & Encryption of data are the responsibility of which layer.
   A.) Application
   B.) Presentation
   C.) Physical
   D.) Data Link

Answer: Option 'B'

Presentation layer is responsible for character-code translation, data conversion, data encryption and decryption, and data translation.

  • 5. Which of the following contains permanent data and gets updated during the processing of transactions?
   A.) Operating System File
   B.) Transaction file
   C.) Software File
   D.) Master file

Answer: Option 'A'

Operating System File is a type of file that contains permanent data and gets updated later after creation or even during the processing of transactions.

  • 6. A barcode is ________ code that represents data with bars of varying widths or heights.
   A.) optical
   B.) read/write
   C.) magnetic
   D.) laser

Answer: Option 'A'

optical

  • 7. Which of the following language defines commands GRANT and REVOKE?
   A.) DDL
   B.) DML
   C.) DCL
   D.) DQL

Answer: Option 'C'

DCL (Data Control Language) is used to control the user access to the database, tables, views, procedures, functions and packages. Using DCL command, it allows or restricts the user from accessing data in database schema. DCL use two commands to control access- GRANT and REVOKE.

  • 8. Which IEEE Standards is used for Wi-Fi system?
   A.) 802.11
   B.) 802.10
   C.) 802.2
   D.) 802.1

Answer: Option 'A'

Wi-Fi is based on the IEEE 802.11 family of standards and is primarily a local area network(LAN) technology designed to provide in-building broadband coverage.

  • 9. Which protocol is used to convert IP addresses to MAC addresses?
   A.) IP
   B.) RARP
   C.) In ARP
   D.) ARP

Answer: Option 'D'

The Address Resolution Protocol (ARP) feature performs a required function in IP routing. ARP finds the hardware address, also known as Media Access Control (MAC) address, of a host from its known IP address. ARP maintains a cache (table) in which MAC addresses are mapped to IP addresses.

  • 10. Which of the following key is a minimal super key?
   A.) Primary key
   B.) Alternate key
   C.) Candidate key
   D.) Secondary key

Answer: Option 'C'

A candidate key is a column, or set of columns, in a table that can uniquely identify any database record without referring to any other data. Each table may have one or more candidate keys, but one candidate key is unique, and it is called the primary key. Candidate key is a minimal super key.

  • 11. The abbreviation ISP stands for___
   A.) International spy project
   B.) Indian social planning
   C.) Internet solution provider
   D.) Internet service provider

Answer: Option 'D'

Internet service provider

  • 12. A barcode is ________ code that represents data with bars of varying widths or heights.
   A.) optical
   B.) magnetic
   C.) laser
   D.) read/write

Answer: Option 'A'

A barcode is an optical, machine-readable, representation of data; the data usually describes something about the object that carries the barcode.

  • 13. Virtual memory allocates hard disk space to supplement the immediate, functional memory capacity of what?
   A.) ROM
   B.) EPROM
   C.) RAM
   D.) Extended memory

Answer: Option 'C'

Most operating Systems support virtual memory, which allocates space on the hard disk to supplement the immediate, functional memory capacity of RAM.

  • 14. Which of the following is used to transfer data intended for a peripheral device into a disk so that it can be transmitted to the peripheral device at a more suitable time or in bulk?
   A.) Virtual programming
   B.) Spooling
   C.) Caching
   D.) Multi programming

Answer: Option 'B'

Spooling is a technique to hold data temporarily in the computer memory and provide to devices when they need it. The temporary holding area of the memory is sometimes referred to as the buffer. One common example of spooling is printing, where files are stored in the buffer and sent to the printer when it is ready.

  • 15. Which of the following is used to open file menu options in current program?
   A.) Ctrl+F
   B.) Shift+F
   C.) Alt+F
   D.) Alt+Ctrl+F

Answer: Option 'C'

​Alt+F

  • 16. Which of the following is the type of software that controls the internal operations in the computer and controls how the computer works with all its parts?
   A.) Shareware
   B.) Application software
   C.) Public domain software
   D.) Operating system software

Answer: Option 'D'

An operating system (OS) is a program or software that manages and coordinates the functions of all the components of a computer. It also acts as an interface between the user and the hardware of a computer.

  • 17. Which of the following topologies has the highest reliability?
   A.) Star topology
   B.) Bus topology
   C.) Ring topology
   D.) Mesh topology

Answer: Option 'D'

In the mesh topology, each computer is connected to the other with a separate physical link in a network. It is most reliable topology as the network does not get down in case one of the nodes is failed.

  • 18. Which among the following term is used for: Unauthorized copying of software to be used for personal gain instead of personal backups? 
   A.) program thievery
   B.) data snatching
   C.) software piracy
   D.) program looting

Answer: Option 'C'

Software piracy is the illegal copying, distribution, or use of software.

  • 19. EDBIC code can support how many different representation of characters?
   A.) 256
   B.) 149
   C.) 64
   D.) 1024

Answer: Option 'A'

EBCDIC stands for Extended Binary Coded Decimal Interchange Code. EBCDIC is a 8-Bit code with 256 different representations of characters. It is mainly used in mainframe computers.

  • 20. The main webpage of a website is also known as ­
   A.) Contents Page
   B.) Home Page
   C.) Introduction Page
   D.) First Page

Answer: Option 'B'

A home page is the main page or the introductory page of a website, typically serving as a table of contents for the site.

  • 21. What is a hyperlink?
   A.) It is a text or image that you can click on to jump to a new document/page.
   B.) It is an input type for multimedia files.
   C.) It is a collection or directory of web pages.
   D.) It is the home page of a site.

Answer: Option 'A'

A hyperlink, or simply a link, is a reference to data that the reader can directly follow either by clicking, tapping, or hovering. Hyperlinks are found in nearly all Web pages, allowing users to click their way from page to page.

  • 22. What is a technique used to gain unauthorized access to computers, whereby the intruder sends messages to a computer with an address indicating that the message is coming from a trusted host?
   A.) Identity Theft
   B.) Forging
   C.) IP Spoofing 
   D.) Pharming

Answer: Option 'C'

​IP Spoofing 

  • 23. Portrait and Landscape are:
   A.) Page Orientation
   B.) page layout
   C.) page size
   D.) page view

Answer: Option 'A'

Page orientation is the way in which a rectangular page is oriented for normal viewing.

  • 24. Internet access by transmitting digital data over the wires of a local telephone network is provided by: 
   A.) leased line
   B.) digital subscriber line
   C.) digital signal line
   D.) MODEM

Answer: Option 'B'

Digital subscriber line (DSL or digital subscriber loop) is a family of technologies that are used to transmit digital data over telephone lines.

  • 25. What type of web technology creates an online community where people can make statements and others can read and respond to those statements?
   A.) I-Journal
   B.) Blog
   C.) Podcast
   D.) ASP

Answer: Option 'B'

​Blog

Computer Questions for IBPS Clerk Mains Download Pdf