Current Affairs Quiz 20th July 2018

  • 1. Rajmata Satvashila Devi Bhosle, who passed away recently, was related to which of the following organizations?
   A.) Kolhapur sansthan
   B.) Sangli sansthan
   C.)  Vishalgad sansthan
   D.) Sawantwadi sansthan

Answer: Option 'A'

Kolhapur sansthan

  • 2. Infosys signed an MoU with this Metro for constructing station.
   A.) Delhi Metro
   B.) Bangalore Metro
   C.) Kolkata Metro
   D.) Chennai Metro

Answer: Option 'B'

Bangalore Metro

  • 3. Which state houses the Tau Devi Lal Stadium?
   A.) Chandigarh
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Punjab
   D.) Haryana

Answer: Option 'D'

Haryana

  • 4. Name of the country which host the biennial multi-national large force employment warfare exercise "Pitch Black 2018 (PB-18)".
   A.) Australia
   B.) Canada
   C.) Italy
   D.) Swedan

Answer: Option 'A'

Australia

  • 5. What is the India’s GDP growth forecast for FY 20, as per Asian Development Bank (ADB)’s latest report “Asian Development Outlook (ADO)”?
   A.) 6.4%
   B.) 7.0%
   C.) 7.6%
   D.) 7.2%

Answer: Option 'C'

7.6%

  • 6. This bank launched DigiLocker facility recently.
   A.) Karnataka Bank
   B.) Canara Bank
   C.) Union Bank of India
   D.) Karur Vysya Bank

Answer: Option 'A'

Karnataka Bank

  • 7. The 2018 Nelson Mandela International Day (NMID) is observed on which date?
   A.) July 18
   B.) July 17
   C.) July 16
   D.) July 15

Answer: Option 'A'

July 18

  • 8. Which Indian city ranked 3rd in the best cities in the world by Travel?
   A.) Jaisalmer
   B.) Ajmer 
   C.) Jaipur
   D.) Udaipur

Answer: Option 'D'

Udaipur

  • 9. Scientists from which country have developed the world's first blood test capable of detecting melanoma in its early stages?
   A.) United Kingdom
   B.) Austria
   C.) Australia
   D.) Canada

Answer: Option 'C'

Australia

  • 10. Where is Govind Pashu Vihar National Park and Sanctuary located?
   A.) Jharkhand
   B.) Haryana
   C.) Uttarakhand
   D.) Himachal Pradesh

Answer: Option 'C'

Uttarakhand

  • 11. Rita Bhaduri, who passed away recently, was the veteran personality of which field?
   A.) Journalism
   B.) Film Industry
   C.) Sports
   D.) Painting

Answer: Option 'B'

Film Industry

  • 12. Who of the following signs agreement to source 100 MW wind power?
   A.) BYPL
   B.) JSW Energy Ltd
   C.) NTPC Ltd
   D.) Tata Power Company Ltd

Answer: Option 'A'

BYPL

  • 13. Who will organize the Vriksharopan Abhiyan in five Ganga Basin states?
   A.) NCPSSM
   B.) NCRP
   C.) NMCG
   D.) NCAFP

Answer: Option 'C'

NMCG

  • 14. How many new moons are discovered in the Jupiter planet, recently?
   A.) 12
   B.) 8
   C.) 10
   D.) 14

Answer: Option 'A'

12

  • 15. Who is the author of the book “The House of Islam: A Global History”?
   A.) Ed Husain
   B.) Abdullah Quilliam
   C.) Maajid Nawaz
   D.) Ayaan Hirsi Ali

Answer: Option 'A'

Ed Husain

  • 16. Which state introduced the Online Pension Management System?
   A.) Odisha
   B.) Jammu & Kashmir
   C.) Telangana
   D.) Chhattisgarh

Answer: Option 'D'

Chhattisgarh

  • 17. Recently, the Supreme Court has stated that women have the constitutional right to enter the famous Sabarimala temple. The temple is located in which state?
   A.) Kerala
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Tamil Nadu
   D.) Karnataka

Answer: Option 'A'

Kerala

  • 18. Hima Das was declared as the first sports ambassador of __________.
   A.) Maharashtra
   B.) Bihar
   C.) Assam
   D.) Gujarat

Answer: Option 'C'

Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has named Indian Athlete Hima Das as the first sports ambassador of Assam. This announcement has been made after Hima Das became the first Indian woman to win gold medal in the women's 400 m final race at IAAF World U-20 Athletics Championships held in France, recently.

  • 19. Which country to host the biennial multi-national large force employment warfare exercise “Pitch Black 2018 (PB-18)”?
   A.) Japan
   B.) India
   C.) Australia
   D.) Canada

Answer: Option 'C'

Australia

  • 20. Anil Kaul has been appointed as the Managing Director of __________.
   A.) Reliance Capital Ltd
   B.) Shriram Transport Finance
   C.) Tata Capital Housing Finance
   D.) LIC Housing Finance

Answer: Option 'C'

Tata Capital Housing Finance



Current Affairs Quiz 20th July 2018 Download Pdf