Exam Based Questions - Current Affairs Questions Quiz Set 1

  • 1. Which department has launched the main arch of the world’s highest bridge on the river Chenab in Jammu and Kashmir’s Reasi district which will provide direct connectivity to the Kashmir valley? 
   A.) Indian Airforce
   B.) Indian Railways
   C.) Indian Roadways
   D.) Indian Navy

Answer: Option 'B'

Indian Railways

  • 2. Based on what, Railways has planned to introduce the biometric attendance system for rail employees by 2018? 
   A.) PAN card
   B.) Aadhaar card
   C.) Ration Card
   D.) ID card

Answer: Option 'B'

​Aadhaar card

  • 3. In which city the “FIPSPHYSIOCON 2017”, Conference on Human Physiology was imaugrated ? 
   A.) Dispur
   B.) Pune
   C.) New Delhi
   D.) Mumbai

Answer: Option 'C'

New Delhi
“FIPSPHYSIOCON 2017”, Conference on Human Physiology – VII Congress of Federation of Indian Physiological Societies (FIPS) along with XXIX Annual Conference of the Physiological Society of India (PSI) was inaugurated at Vallabhbhai Patel Chest Institute (VPCI), University of Delhi on November 5, 2017. This event was organised by Defence Institute of Physiology and Allied Science (DIPAS) of Defence Research and Development Organisation (DRDO).

  • 4. India signed MoU with which country to step up cooperation in sports, youth affairs during world Youth Forum? 
   A.) Egypt
   B.) Canada
   C.) Finland
   D.) Chile

Answer: Option 'A'

Egypt

  • 5. On which river near china border India helped Nepal to build a bridge? 
   A.) Kangai River
   B.) Kaligandaki River
   C.) Barun River
   D.) Rauta Khola River

Answer: Option 'B'

​Kaligandaki River

  • 6. Which State Government signed a trilateral Memorandum of Understanding (MoU) with the Department of Bio-Technology under Union Ministry of Science and Technology and Nobel Media, Sweden to hold the ‘Nobel Prize Series India 2018’? 
   A.) Bihar
   B.) Goa
   C.) Meghalaya
   D.) Manipur

Answer: Option 'B'

Goa State Government signed a trilateral Memorandum of Understanding (MoU) with the Department of Bio-Technology under Union Ministry of Science and Technology and Nobel Media, Sweden to hold the ‘Nobel Prize Series — India 2018’ from 1st – 28th February, 2018. ’Nobel Prize Series – India 2018’ will consist of a month-long exhibition from the Nobel Museum and Nobel dialogues in which Nobel laureates will interact with school children and teachers.

  • 7. Which country developed the world’s first artificial intelligence robot named Shibuya Mirai, and granted a place on a real-life local registry? 
   A.) Canada
   B.) China
   C.) Japan
   D.) USA

Answer: Option 'C'

Having Microsoft as a joint developer, an AI character was made an official resident of a busy central Tokyo district in Japan. He doesn’t exist physically. He is a virtual chatty seven-year-old boy. The virtual boy was named “Shibuya Mirai”. Mirai, whose name means “future” in Japanese language. This makes him Japan’s first, and maybe the world’s first, artificial intelligence robot to be granted a place on a real-life local registry and he is supposed to be a first grader at an elementary school.

  • 8. Which country launched BeiDou-3 satellites, aiming to build its own global positioning network with more than 30 satellites? 
   A.) Japan
   B.) Afghanistan
   C.) China
   D.) Russia

Answer: Option 'C'

China

  • 9. Which country unveiled ‘Tiankun’ a massive ship described as a “magic island maker” which was considered as the most powerful vessel of its type in Asia? 
   A.) Japan
   B.) Vietnam
   C.) China
   D.) Malaysia

Answer: Option 'C'

​China

  • 10. For what purpose the National Cycling Championship was organized in Delhi? 
   A.) To promote global warming
   B.) To promote fuel conservation
   C.) To promote awareness about AIDS
   D.) To promote reduced use of petrol diesel

Answer: Option 'B'

To promote fuel conservation