Exam Based Questions - Current Affairs Questions Quiz Set 2

  • 1. Who is Vettoor Purushan? 
   A.) Journalist
   B.) Actor
   C.) Dancer
   D.) Singer

Answer: Option 'B'

Actor

  • 2. Who won his first Asian Tour title in India, bagging the Panasonic Open title 2017 at the Delhi Golf Club? 
   A.) Shiv Kapur
   B.) Druv Shoran
   C.) Haus Khan
   D.) Zakir Hussain

Answer: Option 'A'

​Shiv Kapur

  • 3. In which State of India, the first ever youth film festival of the European nations is organised? 
   A.) Madhya Pradesh
   B.) New Delhi
   C.) Gujarat
   D.) Bihar

Answer: Option 'B'

​New Delhi
The Nordic-Baltic embassies are set to host the first ever youth film festival of the European nations at India Habitat Centre in New Delhi from 13 – 18 November 2017. The Nordic-Baltic youth film festival is organized by Nordic-Baltic embassies in collaboration with the India Habitat Centre. The Nordic-Baltic countries are Denmark, Estonia, Finland, Iceland, Latvia, Lithuania, Norway and Sweden.

  • 4. Which Indian city has been included in United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO’s) Creative Cities Network for its rich musical tradition? 
   A.) Hyderabad
   B.) Chennai
   C.) Bangalore
   D.) Ahmadabad

Answer: Option 'B'

​Chennai

  • 5. Which country becomes World’s Top City for International Visits according to a report published by Euromonitor International? 
   A.) Japan
   B.) Polland
   C.) Hong Kong
   D.) Finland

Answer: Option 'C'

​Hong Kong

  • 6. Which country has announced a grant of nearly USD 500,000 for organisations who can come up with ideas and projects to promote religious freedom in India and Sri Lanka? 
   A.) Australia
   B.) USA
   C.) China
   D.) Russia

Answer: Option 'B'

USA

  • 7. Linking of __________ with insurance policies were made mandatory by Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDA) under Prevention of Money-laundering (Maintenance of Records) Second Amendment Rules, 2017? 
   A.) Salary certificate
   B.) Ration Card
   C.) ​Aadhaar Card
   D.) Income certificate

Answer: Option 'C'

​Aadhaar Card

  • 8. Which country has decided either to shut down or reduce operations at several steel plants for the next 5 months to reduce pollution? 
   A.) Japan
   B.) China
   C.) India
   D.) Canada

Answer: Option 'B'

A report by non-governmental environmental organisation Greenpeace has stated that, China will either shut down or reduce operations at several steel plants for the next 5 months to reduce pollution in Beijing. A number of steel plants in northern China, which usually faces heavy to severe winter pollution every year, will be shut down before Christmas as part of the green strategy. The new measures will come to effect in mid-November 2017, and will continue through the winter. This move aims to cut wintertime particulate pollution by 15%.

  • 9. Adani Power (Jharkhand) has inked long-term pact with which country’s Power Development Board, to supply electricity from its upcoming 1,600 MW plant at Godda in Jharkhand? 
   A.) Afghanistan
   B.) Myanmar
   C.) Bhutan
   D.) Bangladesh

Answer: Option 'D'

Bangladesh

  • 10. Who was awarded Israel’s 2018 Genesis Prize in recognition of her commitment to social causes and deep connection to her Jewish and Israeli roots? 
   A.) Michael Bloomberg
   B.) Michael Douglas
   C.) Natalie Portman
   D.) Itzhak Perlman

Answer: Option 'C'

Natalie Portman