November 2017 Current Affairs Quiz - Set 1

  • 1. Who has been recently appointed as the first ever Artificial Intelligence Minister of United Arab Emirates (UAE)?
   A.) Samer Bisharat
   B.) Omar Sultan Al-Olama
   C.) Abdulkareem Al Olama
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Omar Sultan Al-Olama

  • 2. Prime Minister Narendra Modi inaugurated India's first roll on-roll off or 'Ro-Ro' ferry service between Ghogha and Dahej cities of which state?
   A.) Gujarat
   B.) Andhra Pradesh
   C.) West Bengal
   D.) Assam

Answer: Option 'A'

Gujarat

  • 3. Which state government released Rs 4000 crore in phae 1 of Loan Waiver Scheme?
   A.) Maharastra
   B.) Karnataka
   C.) Kerala
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'A'

Maharastra

  • 4. India defeated which country in final of the Hockey Asia Cup in Dhaka, to win the tournament for the 3rd time?
   A.) Indonesia
   B.) Malaysia
   C.) Jordan
   D.) Bhutan

Answer: Option 'B'

Malaysia

  • 5. Who has been appointed as new chairman of World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)?
   A.) KD Smith
   B.) Sunny Verghess
   C.) Roy Lathan
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Sunny Verghess

  • 6. External Affairs Minister of India was recently co-chaired the Indo-Bangla joint consultative commission meeting. Who is S/He?
   A.) Bansuri Swaraj
   B.) Smriti Irani
   C.) Sushma Swaraj
   D.) Vasundhara Raje

Answer: Option 'C'

Sushma Swaraj

   A.) Indu Gupta
   B.) Santosh Mohapatra
   C.) K Laxmidhar
   D.) Gitanjali Rao

Answer: Option 'D'

Gitanjali Rao

  • 8. Police Commemoration Day is observed every year on 21st October to remember the sacrifices of ten policemen who died in Chinese firing in which year?
   A.) 1958
   B.) 1959
   C.) 1960
   D.) 1965

Answer: Option 'B'

1959

  • 9. India will celebrate Rashtriya Ekta Diwas on which date of October?
   A.) 1st November
   B.) 31st October
   C.) 2nd November
   D.) 3rd November

Answer: Option 'B'

31st October

  • 10. Rashtriya Ekta Diwas is observed to celebrate the birth anniversary of the first Deputy Prime Minister of India. Who is he?
   A.) Subhas Chandra Bose
   B.) Bhagat Singh
   C.) Sardar Vallabhbhai Patel
   D.) Rajendra Prasad

Answer: Option 'C'

Sardar Vallabhbhai Patel