October 2017 Current Affairs Quiz - Set 1

  • 1. Bangladesh recently signed a $4.5-billion, third line of credit agreement with which country for its infrastructure and social sector development?
   A.) India
   B.) Bhutan
   C.) Nepal
   D.) Pakistan

Answer: Option 'A'

India

  • 2. The Government has constituted a high-level committee for proper management of water resources in North Eastern Region (NER). Who is the head of this committee ?
   A.) Raj Kumar
   B.) Rajiv Kumar
   C.) Ramesh
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

Rajiv Kumar

  • 3. Who has been recently sworn in as the 35th Governor of Bihar?
   A.) Jana Krishnamurthi
   B.) Satya Pal Malik
   C.) Shyam Jaju
   D.) Avinash Rai Khanna

Answer: Option 'B'

Satya Pal Malik

  • 4. The Union Cabinet recently gave its approval to rename which port of Gujarat as Deendayal Port after BJP ideologue Pandit Deendayal Upadhyaya?
   A.) Kandla Port
   B.) Gandhidham
   C.) Rajkot
   D.) Fun World  

Answer: Option 'A'

Kandla Port

  • 5. Which country is hosting the International Conference on Dialogue of Civilizations - IV? 
   A.) India
   B.) China
   C.) Srilanka
   D.) Japan

Answer: Option 'A'

India

  • 6. Which IIT institute has signed a MoU with Samsung for digital academy?
   A.) IIT - Bombay
   B.) IIT - Indore
   C.) IIT-Kharagpur
   D.) IIT-Madras

Answer: Option 'C'

IIT-Kharagpur

  • 7. __________ has launched 'Solar Briefcase' to provide electricity in remote areas.
   A.) Odisha
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Punjab
   D.) Uttarakhand

Answer: Option 'D'

Uttarakhand

  • 8. National Teachers Day in India is observed on?
   A.) 4th September
   B.) 5th September
   C.) 7th September
   D.) 9th September

Answer: Option 'B'

5th September

  • 9. Prime Minister Narendra Modi is the 3rd most followed world leader on Twitter with over 34 million followers. Who is the top most followed world leader on Twitter?
   A.) Donald Trump (US President)
   B.) Barack Obama
   C.) Hillary Clinton
   D.) Ann Dunham

Answer: Option 'A'

Donald Trump (US President)

  • 10. The 2017 Nobel Prize in Chemistry has been awarded to three scientists Jacques Dubochet, Joachim Frank, and Richard Henderson for developing _________
   A.) electron microscope definition
   B.) cryo-electron microscopy
   C.) microscopy
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

cryo-electron microscopy