October 2017 Current Affairs Quiz - Set 4

  • 1. Which State Government approved a new Information Technology (IT) Policy related to Business Process Outsourcing (BPO)? 
   A.) Tripura
   B.) Manipur
   C.) Assam
   D.) Bihar

Answer: Option 'C'

Assam

  • 2. ___________ has tied up with Union Ministry of Textile to promote handloom industry.
   A.) Amazon
   B.) Flipkart
   C.) Myntra
   D.) e bay

Answer: Option 'C'

Myntra

  • 3. The International Day for the Eradication of Poverty (IDEP) is observed on which date?
   A.) October 15
   B.) October 16
   C.) October 17
   D.) October 19

Answer: Option 'C'

October 17

  • 4. The RBI has issued guidelines to banks will provide funds to women self help grounds, SHGs, in rural areas at what percent under the Deendayal Antyodaya Yojana?
   A.) 4%
   B.) 6%
   C.) 7%
   D.) 9%

Answer: Option 'C'

7%

  • 5. Which State Government has reduced the rate of interest on loan given to women and their self help groups (SHGs) under ‘Saksham Yojna’ from 6.5 per cent to 5 per cent? 
   A.) Mizoram
   B.) Chhattisgarh
   C.) Uttarakhand
   D.) Tripura

Answer: Option 'B'

Chhattisgarh

  • 6. Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan visited Tokyo, Japan and met Hiroshige Seko, the Minister of Economy, Trade, and Industry of Japan to discuss the issues of bilateral engagement related to which sector? 
   A.) IT Sector
   B.) Hydrocarbon Sector
   C.) Banking Sector
   D.) Satellites

Answer: Option 'B'

Hydrocarbon Sector

  • 7. Name the US author who won 2017 Man Booker Prize. 
   A.) Emily Fridlund
   B.) George Saunders
   C.) Fiona Mozley
   D.) Ali Smith

Answer: Option 'B'

George Saunders

  • 8. Which ministry was awarded Swachh Bharat Inter-Ministerial Award in Swachh Bharat National Award ceremony on Gandhi Jayanti, in New Delhi? 
   A.) Ministry of Fertilizers & Chemicals
   B.) Ministry of Civil Aviation
   C.) Ministry of Petroleum & Natural Gas (MoPNG)
   D.) Ministry of AYUSH

Answer: Option 'C'

Ministry of Petroleum & Natural Gas (MoPNG)

  • 9. Which International Airport (RGIA) has ranked No. 1 in the Airports Council International’s (ACI) service quality survey in the category of 5 to 15 million passengers per annum? 
   A.) Hyderabad’s Rajiv Gandhi International Airport
   B.) New Delhi’s Indira Gandhi International Airport
   C.) Manglore’s Manglore International Airport
   D.) Banglore’s Kempegowda International Airport

Answer: Option 'A'

Hyderabad’s Rajiv Gandhi International Airport

  • 10. Who has promised India to provide the Electromagnetic Aircraft Launch System(EMALS) technology for aircraft carriers? 
   A.) Japan
   B.) USA
   C.) Russia
   D.) China

Answer: Option 'B'

Trump Government has promised to provide the Electromagnetic Aircraft Launch System(EMALS) technology to India for aircraft carriers.When Obama was the President, India had earlier expressed its interest to acquire EMALS. EMALS also weighs less, is expected to cost less and require less maintenance, and can launch aircraft that are heavier or lighter.