October 2017 Current Affairs Quiz - Set 5

  • 1. Name the renowned writer, who was chosen for Mathrubhumi Literary Award for the year 2016?
   A.) M K Sanu
   B.) Attoor Ravi Varma
   C.) N. V. Krishna Warrier
   D.) Anand

Answer: Option 'A'

M K Sanu

  • 2. The 5th India-Sri Lanka joint training exercise “Mitra Shakti 2017” was held at which city?
   A.) Mumbai, Maharshtra
   B.) Pune, Maharshtra
   C.) Chennai, Pune
   D.) Kolkata, Maharshtra

Answer: Option 'B'

Pune, Maharshtra

  • 3. India’s High Commissioner to Pakistan, Gautam H. Bambawale was recently appointed as next Ambassador to which country?
   A.) China
   B.) Russia
   C.) North Korea
   D.) Japan

Answer: Option 'A'

China

  • 4. Challenges and opportunities in climate-resilient agriculture for gender equality and the empowerment of rural women and girls” is the theme of which International Day of the year 2017?
   A.) National Day of Rural Women
   B.) International Day of Rural Women
   C.) Rural Women
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

International Day of Rural Women

  • 5. International Day of Rural Women is observed on?
   A.) 16th October
   B.) 15th October
   C.) 17th October
   D.) 18th October

Answer: Option 'B'

15th October

  • 6. Who has been recently appointed as the new Director General of the UNESCO?
   A.) Juliette Méadel
   B.) Fleur Pellerin
   C.) Barbara Pompili
   D.) Audrey Azoulay

Answer: Option 'D'

Audrey Azoulay

  • 7. Which public sector oil company has recently became first Indian oil company to trade lubricants in Myanmar?
   A.) Bharat gas
   B.) LPG (HP Gas)
   C.) Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL)
   D.) None of these

Answer: Option 'C'

Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL)

  • 8. India's first All India Institute of Ayurveda (AIIA) was recently inaugurated by PM Narendra Modi at which Indian city?
   A.) Hyderabad
   B.) New Delhi
   C.) Mumbai
   D.) Kolkata

Answer: Option 'B'

New Delhi

  • 9. Who has recently won the Shanghai Masters title by defeating world number one Rafael Nadal?
   A.) Rafael Nadal
   B.) Roger Federer
   C.) Neymar
   D.) Alexander Zverev

Answer: Option 'B'

Roger Federer

  • 10. Global Hand-washing Day is observed on?
   A.) 15th October
   B.) 16th October
   C.) 17th October
   D.) 18th October

Answer: Option 'A'

15th October