State - Latest Current Affairs Questions and Answers

  • 1. This state launches 181 helpline for distressed women recently.
   A.) Kerala
   B.) Telangana
   C.) Karnataka
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'B'

Telangana

  • 2. The new internet based software 'Eronet' is going to be launched in __________.
   A.) Assam
   B.) Uttar Pradesh
   C.) Odisha
   D.) Bihar

Answer: Option 'A'

Assam

  • 3. Which state set up the First Eco-Park recently?
   A.) Rajasthan
   B.) Maharasthra
   C.) Jammu & Kashmir
   D.) Kerala

Answer: Option 'C'

Jammu & Kashmir

  • 4. Which state started E-waste Disposal from Schools recently?
   A.) Madhya Pradesh
   B.) Goa
   C.) Kerala
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'C'

Kerala

  • 5. This state unveiled a statue of Sanjukta Panigrahi on her 74th Birth anniversary.
   A.) Punjab
   B.) Odisha
   C.) Kerala
   D.) Karnataka

Answer: Option 'B'

  • 6. This state unveiled a statue of Sanjukta Panigrahi on her 74th Birth anniversary.
   A.) Punjab
   B.) Odisha
   C.) Kerala
   D.) Karnataka

Answer: Option 'B'

Odisha

  • 7. The Ministry of Health and Family Welfare has signed a MoU with this state to strengthen the blood transfusion services in the State.
   A.) Jharkand
   B.) Assam
   C.) West Bengal
   D.) Manipur

Answer: Option 'C'

West Bengal

  • 8. Which of the following is the first state to launch the online RTI platform?
   A.) Rajasthan
   B.) Maharashtra
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Bihar

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 9. Which state launches the free injectable contraceptive for women?
   A.) Tamilnadu
   B.) Maharashtra
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Uttar Pradeh

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 10. Which state becomes first State to fix minimum education qualification for cooperative body poll?
   A.) Meghalaya
   B.) Gujarat
   C.) Assam
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'D'

Rajasthan

  • 11. India's first Technology and Innovation Support Center (TISC) will be set up in which state?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Punjab
   C.) Goa
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'B'

Punjab

  • 12. Which state decided to introduce the free medical insurance scheme for legislators and their families?
   A.) Haryana
   B.) Maharasthra
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Assam

Answer: Option 'B'

Maharasthra

  • 13. This state has become the first Indian state to make social boycott a crime?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Kerala
   C.) Maharashtra
   D.) Punjab

Answer: Option 'C'

Maharashtra

  • 14. According to NITI Aayog, how many states are conferred as the best-performing states in "ease of doing business"?
   A.) Two
   B.) Three
   C.) Four
   D.) Five

Answer: Option 'B'

Three

  • 15. Which state to get India's first high-speed rail training centre?
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Goa
   C.) Kerala
   D.) Gujarat

Answer: Option 'D'

Gujarat

  • 16. This state government has decided to merge all the branches of (DCCBs) with the state cooperative banks.
   A.) Chhattisgarh
   B.) Rajasthan
   C.) Chandigarh
   D.) Uttarkhand

Answer: Option 'A'

Chhattisgarh

  • 17. This state CM dedicated to the nation the state's longest bridge and named it after Netaji Subhas Chandra Bose.
   A.) Maharashtra
   B.) Odisha
   C.) Bihar
   D.) Assam

Answer: Option 'B'

Odisha

  • 18. Which state approved revised policy of scheme to improve girl child ratio?
   A.) Gujarat
   B.) Haryana
   C.) Maharashtra
   D.) Uttar Pradesh

Answer: Option 'C'

Maharashtra

  • 19. Which state's education department has launched the Shala Siddhi Karyakram and Shala Siddhi Prohatsan Puraskar Yojana to provide qualitative education to 25000 students of government school?
   A.) Telangana
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Madhya Pradesh
   D.) Goa

Answer: Option 'C'

Madhya Pradesh

  • 20. Which state has received the award in the category of 'Best Adventure Tourism Destination and Eco-Tourism Destination' at a 3-Day event organised by Indian International Travel Mart?
   A.) Kerala
   B.) Jammu & Kashmir
   C.) Punjab
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'B'

Jammu & Kashmir

  • 21. Program "Janahitha" to receive complaints from public through a special portal is launched in which of the following state?
   A.) Andra Pradesh
   B.) Tamilnadu
   C.) Telangana
   D.) Kerala

Answer: Option 'C'

Telangana

  • 22. Which state approved setting up of the maiden Law Commission in the state?
   A.) Jammu & Kashmir
   B.) Himachal Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) Punjab

Answer: Option 'A'

Jammu & Kashmir

  • 23. Which government has informed the legislative assembly that the state's sex ratio has dropped to 899 in 2016 from 960 in the previous year?
   A.) Bihar
   B.) Maharashtra
   C.) Goa
   D.) Uttarakhand

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 24. Which state has announced Rs 50 lakh award for the Indian women's cricket team, which finished as runners-up in the Women's Cricket World Cup?
   A.) Maharashtra
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Assam
   D.) Kerala

Answer: Option 'B'

Madhya Pradesh

  • 25. This state records second highest tiger count in India.
   A.) Uttarkhand
   B.) Maharashtra
   C.) Bihar
   D.) Karnataka

Answer: Option 'A'

Uttarkhand

State - Latest Current Affairs Download Pdf