Shine India Online Education Hub Current Affairs Quiz for Groups - November Monthly Magazine

  • 1. State Bank of India (SBI) with which organisation signed an agreement for Rs 2317 crore credit facilities to seven companies to finance grid connected rooftop solar projects? 
   A.) UNESCO
   B.) World Bank
   C.) IMF
   D.) BIS ( Bank for International Settlement)

Answer: Option 'B'

World Bank

  • 2. Who was appointed as the Director General of Bureau of Police Research and Development? 
   A.) Piyush Goyal
   B.) Radha Mohan Singh
   C.) AP Maheshwari
   D.) Prakash Javadekar

Answer: Option 'C'

AP Maheshwari

  • 3. Who was re-elected as President of the Indian Weightlifting Federation (IWLF) in the Annual General Body Meeting? 
   A.) Tara Singh
   B.) Sahdev Yadav
   C.) Birendra Prasad Baishya
   D.) Pal Singh Sandhu

Answer: Option 'C'

Birendra Prasad Baishya
Birendra Prasad Baishya was re-elected as President of the Indian Weightlifting Federation (IWLF) in the Annual General Body Meeting. The newly formed Executive Committee of IWLF consists of seven vice-presidents, and Sahdev Yadav has become the secretary general. The elections of IWLF was conducted under guidelines issued by the sports ministry.

  • 4. Which company announced the acquisition of the wholly-owned subsidiaries of Tata Capital Limited, Tata Capital Forex Limited(foreign exchange) and TC Travel and Services Limited (travel services)? 
   A.) Ezeego 1
   B.) Thomas Cook India
   C.) Expedia
   D.) Travelocity India

Answer: Option 'B'

Thomas Cook India

  • 5. Gurbax SIngh Sandhu is associated with which sports?
   A.) Boxing
   B.) Hockey
   C.) Kabaddi
   D.) Wresting

Answer: Option 'A'

Boxing
 

  • 6. India has become the 2nd largest smartphone market in the world after overtaking the United States. Which country topped the list?
   A.) Australia
   B.) China
   C.) Indonesia
   D.) Americas

Answer: Option 'B'

China

  • 7. A survivor of the atomic bombing of Hiroshima, will jointly accept the 2017 Nobel Peace Prize with this year's laureate, the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Who is she?
   A.) Hideko Takamine
   B.) Setsuko Thurlow
   C.) Yoko Tsukasa
   D.) Kinuyo Tanaka

Answer: Option 'B'

Setsuko Thurlow

  • 8. Which country is going to host the 13th session of United Nations' global wildlife summit on migratory species (CMS COP13) in 2020?
   A.) India
   B.) Belarus
   C.) Venezuela
   D.) Zimbabwe

Answer: Option 'A'

India

  • 9. The 14th South Asian Association for Regional Co-operation in Law (SAARCLAW) Conference was recently held at __________
   A.) France - Paris
   B.) Colombo, Sri Lanka
   C.) Afghanistan - Kabul
   D.) Qatar - Doha

Answer: Option 'B'

Colombo, Sri Lanka

  • 10. N Chandrababu Naidu has received the ‘Golden Peacock Award’ under the Global Leadership in Public Service and Economic Transformation category at a convention in London. He is the Chief Minister of which state ?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'B'

Andhra Pradesh