Shine India Online Education Hub Current Affairs Quiz 12 October 2017

  • 1. __________ has clinched the World Open Under - 16 Snooker Championship - 2017.
   A.) Keerthana Pandian
   B.) Arantxa Sanchis
   C.) Anupama Ramachandran
   D.) Anuja Thakur

Answer: Option 'C'

Anupama Ramachandran

  • 2. Who has won the Nobel Prize in Economic Scinces 2017?
   A.) Richard H. Thaler
   B.) Daniel Kahneman
   C.) Nicholas Barberis
   D.) Herbert A. Simon

Answer: Option 'A'

Richard H. Thaler

  • 3. The Mata Amritanandamayi Math Project 'Jeevamritham' was launched for which state?
   A.) Mizoram
   B.) Kerala
   C.) Maharastra
   D.) Assam

Answer: Option 'B'

Kerala

  • 4. Who has been chosen for the 2017 Vayalar Ramavarma Literacy award?
   A.) T D Ramakrishna
   B.) K.R. Meera
   C.) U.K. Kumaran
   D.) Subhash CHandran

Answer: Option 'A'

T D Ramakrishna

  • 5. Goods and Services Tax (GST) Council, chaired by Finance Minister Arun Jaitley constituted a group of ministers (GoM) to make the ‘composition scheme’ more attractive and also revisit GST rates on restaurants. Under whom the GoM has been setup? 
   A.) Sarbananda Sonowal
   B.) Sushil Kumar Modi
   C.) Himanta Biswa Sarma
   D.) Keshab Mahanta

Answer: Option 'C'

Himanta Biswa Sarma

  • 6. Why did UGC panel recommend to remove words such as ‘Hindu’ and ‘Muslim’ in names of Banaras Hindu University (BHU) and Aligarh Muslim University (AMU) ? 
   A.) Everybody were not treated equally
   B.) They were given more Prefernces
   C.) They donot reflect secularity
   D.) Due to caste problem

Answer: Option 'C'

They donot reflect secularity

  • 7. The Melkote Temple Wildlife Sanctuary (MTWS) is located in which state?
   A.) Maharastra
   B.) Karnataka
   C.) Kerala
   D.) Odisha

Answer: Option 'B'

Karnataka

  • 8. Who has been appointed as the new chairman of Film and Television Institute of India (FTII)?
   A.) Smita Patil
   B.) Parul Joshi
   C.) Anupam Kher
   D.) Satrughan Sinha

Answer: Option 'C'

Anupam Kher

  • 9. What is the position of India in the survey of “most valuable nation brand” as per Brand Finance’s Nation Brands 2017 report ? 
   A.) 10th
   B.) 9th
   C.) 8th
   D.) 7th

Answer: Option 'C'

8th

  • 10. Which two armed forces began their participation in the Pacific Resilience Disaster Response Exercise and Exchange (DREE)? 
   A.) Pakistan and China
   B.) Bangladesh and Pakistan
   C.) Bangladesh and U.S
   D.) U.S and Myanmar

Answer: Option 'C'

Bangladesh and U.S

  • 11. Which Indian state’s Cooperative Milk Marketing Federation was awarded as the best FMCG in the food sector, at the 5th International Advertising Associations (IAA) Leadership Awards, in Mumbai ? 
   A.) Jharkhamd
   B.) Uttarakhand
   C.) Gujarat
   D.) Bihar

Answer: Option 'C'

Gujarat

  • 12. What is the India's GDP forecast for FY18 by the World Bank (WB) in its South Asia Economic Focus (Fall 2017) report?
   A.) 6.9%
   B.) 7.0%
   C.) 7.2%
   D.) 7.4%

Answer: Option 'B'

7.0%

  • 13. Which bollywood star will be the first ever brand ambassador of Lenskart Online eyewear firm? 
   A.) Amitab Bachan
   B.) Priyanka Chopra
   C.) Katrina Kaif
   D.) Amir Khan

Answer: Option 'C'

Katrina Kaif

  • 14. What was the profession of Bismoy Kumar Mohanty who recently passes away? 
   A.) Violinist
   B.) Journalist
   C.) Physicist
   D.) Economist

Answer: Option 'B'

Journalist

  • 15. Which date has been marked as the International Day of the Girl Child?
   A.) October 09
   B.) October 11
   C.) October 10
   D.) October 08

Answer: Option 'B'

October 11

  • 16. Who has inaugurated first ever conference ‘Implementation of Policies, Schemes and Programmes for Women and Children: Challenges and Way Forward’ of Partner NGOs in New Delhi? 
   A.) Ms.Anupriya Patel
   B.) Ms.Maneka Sanjay Gandhi
   C.) Ms.Smriti Zubin Irani
   D.) Ms.Uma Bharati

Answer: Option 'B'

Ms.Maneka Sanjay Gandhi