Current Affairs Quiz Questions october 2017

  • Newly Appointed Executive Directors of Public Sector Banks
    Ajay Kumar Srivastava - Executive Director of Indian Overseas Bank
    BS Shekhawat  - Executive Director of Central Bank of India
    Chaitanya Gayatri Chunthapalli  - Executive Director of Bank Of India
    Govind N Dongre - Executive Director of Punjab & Sindh Bank
    Krishnan S  - Executive Director of Syndicate Bank
    Kul Bhushan Jain  - Executive Director of Andhra Bank
    Lingam Venkata Prabhakar - Executive Director of Punjab National Bank
    Matam Venkata Rao - Executive Director of Canara Bank
    Rajesh Kumar Yadhuvanshi - Executive Director of Dena Bank
  • 1. Which Indian entrepreneur has won a prestigious business award in the UK for his efforts to bring innovative IT solutions to Africa?
   A.) Sumit Kumar
   B.) Priyanka Sabat
   C.) Birendra Sasmal
   D.) Raghavendra Chandan

Answer: Option 'C'

Birendra Sasmal

  • 2. Where did the Government approve development of Harohalli industrial park to build? 
   A.) Karnataka
   B.) Tamilnadu
   C.) Maharashtra
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Karnataka

  • 3. Which entity has bagged $ 100-mn Government contract for an initiative to use social media analytics to identify tax non-compliance? 
   A.) Infosys Technologies Limited
   B.) L&T Infotech
   C.) Tata Consultancy Service
   D.) Tech Mahindra

Answer: Option 'B'

L&T Infotech

  • 4. Which country has banned face veils such as burqa or niqab from October 1, 2017? 
   A.) Luxembourg
   B.) Austria
   C.) Switzerland
   D.) Belgium

Answer: Option 'B'

Austria

  • Here are the major highlights of RBI's 4th bi-monthly Monetary Policy Statement 2017-18

    • Key policy rate kept unchanged at 6 percent.
    • Reverse repo rate unchanged at 5.75 percent.
    • Cuts economic growth forecast to 6.7 percent from 7.3 percent for FY'18
    • Projects inflation at 4.2-4.6 percent in the second half.
    • GST implementation rendered prospects for the manufacturing sector uncertain in the short term.
    • Focus on keeping headline inflation close to 4 percent on a durable basis
    • RBI continues to work towards the resolution of stressed corporate exposures in bank balance sheets.
    • Recent structural reforms improving business environment, transparency and increasing formalisation of the economy.
    • Suggests concerted drive to restart stalled investment projects, enhance ease of doing business, including implification of the GST to boost growth.
    • Suggests rationalisation of "excessively high" stamp duties charged by states, faster rollout of affordable housing programme.
    • Next Monetary Policy Committee meeting on 5-6 December.
  • 5. Who has been appointed as new Governor of Tamil Nadu? 
   A.) Keshari Nath Tripathi
   B.) Jagdish Mukhi
   C.) Banwarilal Purohit
   D.) C. Vidyasagar Rao

Answer: Option 'C'

Banwarilal Purohit

  • 6. Name the country has started to collect ‘sin’ taxes on tobacco,soft and energy drinks. 
   A.) Kuwait
   B.) United Arab Emirates
   C.) Bahrain
   D.) Qatar

Answer: Option 'B'

United Arab Emirates

  • 7. The National Day of China is being observed on which date?
   A.) September 28
   B.) October 01
   C.) October 02
   D.) October 03

Answer: Option 'B'

October 01

  • 8. Who has been chosen for the prestigious Bharat Ratnaatna Pandit Bhimsen Joshi award for the year 2017-18?
   A.) Kishori Amonkar
   B.) Rashid Khan
   C.) K.J. Yesudas
   D.) Manik Bhide

Answer: Option 'D'

Manik Bhide

  • 9. SBI has lowered the minimum Average Monthly Balance required in a Saving Bank account to _________
   A.) 2000
   B.) 2500
   C.) 3000
   D.) 3500

Answer: Option 'C'

3000

  • 10. What is India's rank in "world Nuclear Industry status report"?
   A.) 1st
   B.) 2nd
   C.) 3rd
   D.) 4th

Answer: Option 'C'

3rd