Exam Based Questions - Current Affairs Questions Quiz Set 5

  • 1. The Lok Sabha recently passed the Muslim Women (Protection of Rights on Marriage) Bill 2017. This bill criminalises which form of Islamic divorce?
   A.) Instant Triple Talaq
   B.) triple talaq essay
   C.) triple talaq essay upsc
   D.) triple talaq iasbaba

Answer: Option 'A'

Instant Triple Talaq

  • 2. Vice President Venkaiah Naidu released a book titled “Yuga Purush Bharata Ratna Atal Ji” about India's former and 10th Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. This book was written by?
   A.) Dr. Ramesh Srivastava
   B.) Dr. Ramesh Pokhriyal
   C.) ​Dr. Naresh Pokhriyal
   D.) ​Dr. Rajesh Pokhriyal

Answer: Option 'B'

Dr. Ramesh Pokhriyal

  • 3. The World Health Organisation (WHO) has recently announced that it is going to classify which disorder as a mental health condition in its forthcoming 11th International Classification of Diseases (ICD) which is to be published in the year 2018?
   A.) Gaming Disorder
   B.) Bipolar disorder
   C.) Anxiety Disorder
   D.) Schizoaffective disorder

Answer: Option 'A'

Gaming Disorder

  • 4. Name the Haryana shooter, who has won the women's 25m pistol gold with a new finals national record at the 61st National Shooting Championship Competitions?
   A.) Geetika Jakhar
   B.) Anisa Sayyed
   C.) Heena Sidhu
   D.) Apurvi Chandela

Answer: Option 'B'

Anisa Sayyed

  • 5. The government recently cut the interest rate on small savings schemes, such as Public Provident Fund (PPF) and National Savings Certificate (NSC), by _______ percentage points for the January-March quarter.
   A.) 0.3 per cent
   B.) 0.2 per cent
   C.) 0.4 per cent
   D.) 0.5 per cent

Answer: Option 'B'

0.2 per cent

  • 6. The 25th edition of National Children Science Congress (NCSC-2017) was recently held with the theme ‘Science and Innovation for Sustainable Development’ at which city?
   A.) Gandhinagar (Uttar Pradesh)
   B.) Gandhinagar (Gujarat)
   C.) Gandhinagar (Maharashtra)
   D.) Gandhinagar (Madhya Pradesh)

Answer: Option 'B'

Gandhinagar (Gujarat)

  • 7. Name the 1st Indian city to have its own logo?
   A.) Chennai
   B.) Bengaluru
   C.) Hyderabad
   D.) Kolkata

Answer: Option 'B'

Bengaluru

  • 8. Who has been named Person of the Year 2017 by animal rights organisation People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)?
   A.) Alia Bhatt
   B.) Shraddha Kapoor
   C.) Anushka Sharma
   D.) Katrina Kaif

Answer: Option 'C'

Anushka Sharma

  • 9. A report by UK's Centre for Economics and Business Research (CEBR) has revealed that which country is going to overtake France and UK to become world's fifth-largest economy in 2018?
   A.) Spain
   B.) Afghanistan
   C.) India
   D.) Grenada

Answer: Option 'C'

India

  • 10. Name the first country to follow US' recognition of Jerusalem as Israel's capital by moving its embassy in Israel to Jerusalem?
   A.) Nicaragua
   B.) Guatemala
   C.) Honduras
   D.) Costa Rica

Answer: Option 'B'

Guatemala