Current Affairs January Shine India Education For Panchayat Secretary APPSC 21 - 01 - 2019

  • 1. India and _____ signed a MoU for the establishment of the Joint Task Force on Blue Economy, in order to promote multi-sectoral cooperation in various aspects of Blue Economy, on 8th January 2019?
   A.) Norway
   B.) Japan
   C.) China
   D.) Mexico

Answer: Option 'A'

On 7th January 2019, Norway Prime Minister Erna Solberg arrived in New Delhi for a three-day state visit to India at the invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi. This made her the first foreign leader and head of the government to visit New Delhi in 2019. On 8th January 2019, India and Norway signed a Memorandum of Understanding (MoU) for the establishment of the Joint Task Force on Blue Economy, in order to promote multi-sectoral cooperation in various aspects of Blue Economy. The two sides recognised the importance of sustainable use of the oceans, including for food security, energy sources, mineral exploration and climate friendly maritime transport. The decision assumes significance in view of the fact that at least 15 per cent of Indian population resides in the coastal areas while 70 per cent of the Norwegian economy is dependent on the maritime industry of the country. The blue economy is an emerging concept which encourages better management of ocean or ‘blue’ resources.

  • 2. The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded in ________.
   A.) Pune
   B.) Jalandhar
   C.) Lucknow
   D.) Dehradun

Answer: Option 'B'

The 106th session of Indian Science Congress (ISC), 2019 concluded in Lovely Professional University, Jalandhar, Punjab. The five-day session was inaugurated by PM Narendra Modi and attended by Union Science & Technology Minister Dr. Harsh Vardhan.

  • 3. Which state government launched the ‘One Family One Job’ scheme on 12th January 2019, under which for every family one government job has been allotted?
   A.) Assam
   B.) Telangana
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Sikkim

Answer: Option 'D'

On January 12, 2019, Sikkim Chief Minister Pawan Kumar Chamling launched the ‘One Family One Job’ scheme, under which for every family one government job has been allotted, in Gangtok. New recruits were taken for Group C and Group D posts in 12 departments. As part of the scheme, a “Rojgar Mela” (employment fair) was organised at the Paljor stadium in Gangtok, where over 12,000 unemployed youths, from 32 constituencies, were handed out appointment letters. Letters were given to families, by the Department of Personnel, which do not have a government job. He also announced that over 25,000 already employed but unregularised government employees would also be subsequently regularised within 2019. Thus, Sikkim became the first state in the country to carry out such a programme for the people entitling them to state government employee benefits.

  • 4. Who will head the seven-member committee formed by the GST (Goods and Services Tax) Council to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out, and suggest steps for augmenting collections?
   A.) Nitish Kumar
   B.) Sushil Modi
   C.) Suresh Kumar
   D.) Debashish Banerjee

Answer: Option 'B'

On January 13, 2019,Bihar Deputy Chief Minister Sushil Modi is to head the seven-member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out, and suggest steps for augmenting collections, a GST Council notification said.The GST Council, headed by Finance Minister Arun Jaitley and comprising state ministers, had on December 22, 2018, decided to set up a group of ministers (GoM) to analyse reasons for the shortfall in revenue collections by the states since July 2017.

  • 5. According to the Central Statistics Office (CSO), income earned by an average Indian per year doubled in 7 years. What is the income earned by an average Indian in 2018-19?
   A.) Rs 1.45 lakh
   B.) Rs 96,500
   C.) Rs 1.01 lakh
   D.) Rs 1.25 lakh

Answer: Option 'D'

The income earned by an average Indian doubled in 7 years, from Rs 63,642 per year in 2011-12 to Rs 1.25 lakh in 2018-19, the first advance estimates of national income released by the Central Statistics Office (CSO) show.

  • 6. President Ram Nath Kovind gave his assent to the Constitution (One Hundred and third Amendment) Act, 2019 which grants _____ % reservation in jobs and educational institutions to the economically weaker sections in the general category, on 12th January 2019?
   A.) 12 %
   B.) 5 %
   C.) 10 %
   D.) 7 %

Answer: Option 'C'

On 12th January 2019, The President of India, Shri Ram Nath Kovind has given his assent to the Constitution (One Hundred and third Amendment) Act, 2019 which grants 10 per cent reservation in jobs and educational institutions to the economically weaker sections in the general category. The Act amends Articles 15 and 16 of the Constitution to provide reservation to the economically weaker sections in the general category. The 10 per cent reservation will be in addition to the existing 50 per cent reservation for the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Other Backward Classes (OBC) making the total reservation quota 60%.

  • 7. Sheikh Hasina sworn-in as the Bangladesh Prime Minister. It is her ______consecutive term as PM.
   A.) 3rd
   B.) 4th
   C.) 5th
   D.) 2nd

Answer: Option 'A'

Sheikh Hasina sworn-in as the Bangladesh Prime Minister for the fourth term. It is her third consecutive term after her victory in the 11th Parliamentary elections.

  • 8. Where did Prime Minister of Norway Erna Solberg along with India’s Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu inaugurate the India-Norway Business Summit 2019 on 7th January 2019?
   A.) Mumbai
   B.) New Delhi
   C.) Kolkata
   D.) Chennai

Answer: Option 'B'

On 7th January 2019, the Prime Minister of Norway Erna Solberg along with Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu inaugurated India-Norway Business Summit 2019 in New Delhi. At the summit she assured that the Trade and Economic Partnership Agreement between European Free Trade Association (EFTA) countries (Switzerland, Norway, Iceland and Liechtenstein) and India will be finalised soon and it will contribute to increased trade and better environment for businesses from the two nations. She emphasised on the vitality of a stable global framework for trade and investment for both the countries, especially in times like today where there is increased protectionism in certain market. Union Commerce Minister Suresh Prabhu announced that the two country will be signing an agreement to facilitate a dialogue between India and Norway, to take business to a new level.

  • 9. Name the Malaysian King who has abdicated after two years on the throne, the first time a monarch has stepped down before completing their five-year tenure.
   A.) Abdul Halim V
   B.) M. Muhammad III
   C.) Muhammad V
   D.) Tengku Muhammad Faiz Petra

Answer: Option 'C'

Malaysia’s King Muhammad V abdicated after two years on the throne, the first time a monarch has stepped down before completing their five-year tenure.

  • 10. Norway Government Pension Fund Global has made a portfolio investment of ______ dollars in India?
   A.) $12 billion
   B.) $10 billion
   C.) $15 billion
   D.) $13 billion

Answer: Option 'A'

On 7th January 2019, Norway Prime Minister Erna Solberg arrived in New Delhi for a three-day state visit to India at the invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi. On 8th January 2019, India and Norway agreed to collaborate closely on the ocean economy and achieve the global Sustainable Development Goals (SDG), while also vowing to step up cooperation in combating terrorism. The two countries signed a Memorandum of Understanding (MoU) to conduct an India-Norway Ocean Dialogue which aims to give “new energy and direction” to bilateral relations. Leaders of both the country expressed desire to work together for realizing Sustainable Development Goals including poverty, health, education, women’s empowerment, clean energy and sustainable use of ocean resources. The Norway PM pointed that the world will not be able to reach the sustainable goals unless “India is on board” and stressed for the reforms at the United Nations Security Council. It was also announced that the Norway Government Pension Fund Global has made a portfolio investment of $12 billion in India. Besides India and Norway are also cooperating in the field of mother and child health under the Norway-India partnership Initiative and desired to expand its scope.

  • 11. How many MoUs were signed between India and Norway during Prime Minister of Norway Erna Solberg’s three-day state visit to India, from 7th to 9th January 2019?
   A.) 12
   B.) 15
   C.) 10
   D.) 11

Answer: Option 'B'

On 7th January 2019, Norway Prime Minister Erna Solberg arrived in New Delhi for a three-day state visit to India at the invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi. This made her the first foreign leader and head of the government to visit New Delhi in 2019. On 7th January 2019, the Prime Minister of Norway Erna Solberg along with Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu inaugurated India-Norway Business Summit 2019 in New Delhi. At the summit she assured that the Trade and Economic Partnership Agreement between European Free Trade Association (EFTA) countries (Switzerland, Norway, Iceland and Liechtenstein) and India will be finalised soon and it will contribute to increased trade and better environment for businesses from the two nations. She emphasised on the vitality of a stable global framework for trade and investment for both the countries, especially in times like today where there is increased protectionism in certain market. Union Commerce Minister Suresh Prabhu announced that the two country will be signing an agreement to facilitate a dialogue between India and Norway, to take business to a new level. During the summit, business entities from the two nations signed 15 MoUs across various sectors including finance, ICT, health-care, energy and aquaculture, among others.

  • 12. Who has been appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB)?
   A.) Kumar Rajesh Chandra
   B.) Kumar Roshan Chandra
   C.) Roshan Kumar
   D.) Alok Verma

Answer: Option 'A'

Civil Aviation Security head and senior IPS officer Kumar Rajesh Chandra was appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB).

  • 13. Private sector lender IDFC Bank changed its name to _____ with effect from 12th January 2019, owing to the merger of the bank with Non-Banking Finance Company (NBFC) Capital First?
   A.) IDFC First Bank Ltd
   B.) IDFC Capital Bank Ltd
   C.) ID First Bank Ltd
   D.) Capital IDFC Bank Ltd

Answer: Option 'A'

On January 13, 2019, private sector lender IDFC Bank changed its name to IDFC First Bank Ltd owing to the merge of the bank with Non-Banking Finance Company (NBFC) Capital First on December 2018. The change was effective from January 12, 2019 by virtue of ‘Certificate of Incorporation pursuant to change of name’ issued by the Registrar of Companies, Chennai. The board of IDFC Bank also approved the appointment of V Vaidyanathan, founder and chairman of Capital First Ltd, as managing director and chief executive officer of the merged entity.

  • 14. Who has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court?
   A.) Alok Asthana
   B.) Alok Verma
   C.) Rakesh Asthana
   D.) M Nageshwar Rao

Answer: Option 'B'

Alok Verma has been reinstated as the CBI chief by the Supreme Court, three months after the government divested him of his powers and sent him on forced leave. Alok Verma and his deputy Rakesh Asthana were both sent on leave in October amid a bitter feud between the CBI’s top two.

  • 15. Global Innovation Policy Center (GIPC) of which country launched a new innovation strategy named “Fair Value for Innovation” at Raisina Dialogue, on 11th January 2019 in New Delhi?
   A.) Switzerland
   B.) Germany
   C.) United States
   D.) Myanmar

Answer: Option 'C'

On 11th January 2019, the Global Innovation Policy Center (GIPC) of United States Chamber of Commerce launched a new innovation strategy at Raisina Dialogue, 2019 in New Delhi. The Initiative is titled as “Fair Value for Innovation”. The Initiative will examine economic underpinnings in order to enable breakthrough innovation and explore the opportunities to harness innovation capital in India and around the globe through research, advocacy, partnerships and programs. India is the first market where GIPC is launching this new innovation initiative. The Raisina Dialogue is most influential conference on geopolitics and geo-economics of India which is convened by the Observer Research Foundation and the Indian Ministry of External Affairs in New Delhi. The theme of this year’s Raisina Dialogue is “A World Reorder: New Geometries; Fluid Partnerships; Uncertain Outcomes”. The inaugural address was delivered by Prime Minister of Norway H E Ms Erna Solberg.

  • 16. Who won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind” in the ‘Best Book of Fiction Written by a Woman Author’ category at the Bhopalth January 2019?
   A.) Manju Kapur
   B.) Namita Gokhale
   C.) Gayathri Prabhu
   D.) Easterine Kire

Answer: Option 'B'

Literature and Art Festival (BLF). Gokhale won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind”. She was awarded in the ‘Best Book of Fiction Written by a Woman Author’ category at the inaugural edition of Bhopal On January 12, 2019, Writer Namita The literature festival was addressed by the Union Minister of State for Culture, and Tourism, KJ Alphons and Madhya Pradesh Culture Minister Vijaylaxmi Sadho on January 12, at Bharat Bhawan the multi-cultural hub in Bhopal.

  • 17. Name the filmmaker who was conferred with the Lifetime Achievement Award, in the name of late Satyajit Ray, by West Bengal Film Journalists Association (WBFJA) in Kolkata, on 13th January 2019?
   A.) Buddhadeb Dasgupta
   B.) Ram Gopal Varma
   C.) Sanjay Bansali
   D.) Yash Chopra

Answer: Option 'A'

On January 13, 2019, national award-winning filmmaker Buddhadeb Dasgupta was conferred with the Lifetime Achievement Award, in the name of late Satyajit Ray, by the West Bengal Film Journalists Association (WBFJA) in Kolkata. It was given in the third edition of the ‘Cinemar Samabartan’ ceremony. As a director, he has won the National Film Award for Best Direction twice, for Uttara (2000) and Swapner Din (2005). He is also a poet and an economics professor.

  • 18. Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at _______.
   A.) 7.4%
   B.) 6.9%
   C.) 7.2%
   D.) 7.5%

Answer: Option 'C'

Releasing the first advance estimates of National Income for 2018-19, Central Statistics Office (CSO) stated that the growth in GDP during 2018-19 is estimated at 7.2% as compared to the growth rate of 6.7% in 2017-18.

  • 19. ____ was appointed as an additional and independent director of Tata Consultancy Services (TCS) for 5 years, on 12th January 2019?
   A.) Daniel Houghes Callahan
   B.) Frank Gallagher
   C.) Dominic Collins
   D.) Samuel Ethan

Answer: Option 'A'

On January 12, 2019, Tata Consultancy Services (TCS) hired former Citi executive Daniel Houghes Callahan, 62, as an additional and independent director for 5 years. With this, TCS has 11 directors, including seven independents in the expanded board. Prior to this, Callahan was a member of Citi’s operating committee until November 2018 and handled Citigroup’s technology as chief administrative officer. Callahan held senior positions in AIBM Japan, Morgan Stanley, and Credit Suisse.

  • 20. What is the name of World Bank President who has resigned from the post?
   A.) Mariya Gabriel
   B.) Gita Gopinath
   C.) Jim Yong Kim
   D.) Kristalina Georgieva

Answer: Option 'C'

World Bank President, Jim Yong Kim has made the surprise announcement that he is stepping down after six years in the post. His resignation will take effect from 1 February.

  • 21. Who won Golden Globe Awards 2019 under Best Actor in Motion Picture-Drama Category?
   A.) Rami Malek
   B.) Christian Bale
   C.) Mahershala Ali
   D.) Nick Vallelonga

Answer: Option 'A'

Rami Malek won Golden Globe Awards 2019 under Best Actor in Motion Picture-Drama Category.

  • 22. Who won Golden Globe Awards 2019 under Best Director in Motion Picture-Drama Category?
   A.) Brian Currie
   B.) Olivia Colman
   C.) Glen Close
   D.) Alfonso Cuaron

Answer: Option 'D'

Alfonso Cuaron (Roma) won Golden Globe Awards 2019 under Best Director in Motion Picture-Drama Category.

  • 23. Name the rocket that launched Iridium Communications satellite comprising of 10 voice and data satellites, from the Vandenberg Air Force station in California, United States on 11th January 2019?
   A.) Pegasus II
   B.) SpaceX Falcon 9
   C.) Titan IV
   D.) Atlas-Able

Answer: Option 'B'

On January 11, 2019, The SpaceX Falcon 9 launched Iridium Communications satellite comprises of 10 voice and data satellites,which is an alternative for entire fleet with a new generation of orbiters from the Vandenberg Air Force station in California. The Iridium constellation was originally developed by Iridium SSC, with first-generation satellites deployed between 1997 to 2002. The constellation’s name comes from the chemical element Iridium, which has atomic number 77. This launch was one of the eight launches that are scheduled for the Virginia-based Iridium Communications to put a total of seventy-five Iridium-NEXT satellites into Earth’s lower orbit. The Iridium NEXT satellites also carry a system by Aireon LLC for space-based air traffic surveillance over 100 percent of the globe.The Aireon system collects data automatically and in real time, even from remote areas over the world’s oceans.

  • 24. Who has become the first woman chief economist of International Monetary Fund?
   A.) Kristalina Georgieva
   B.) Gita Gopinath
   C.) Jim Yong Kim
   D.) Geeta Gopikrishnan

Answer: Option 'B'

Mysore-born Gita Gopinath has joined International Monetary Fund as its chief economist, becoming the first woman to occupy the top IMF post.

  • 25. ____ was appointed as an additional and independent director of Tata Consultancy Services (TCS) for 5 years, on 12th January 2019?
   A.) Daniel Houghes Callahan
   B.) Frank Gallagher
   C.) Dominic Collins
   D.) Samuel Ethan

Answer: Option 'A'

On January 12, 2019, Tata Consultancy Services (TCS) hired former Citi executive Daniel Houghes Callahan, 62, as an additional and independent director for 5 years. With this, TCS has 11 directors, including seven independents in the expanded board. Prior to this, Callahan was a member of Citi’s operating committee until November 2018 and handled Citigroup’s technology as chief administrative officer. Callahan held senior positions in AIBM Japan, Morgan Stanley, and Credit Suisse.

Current Affairs January Shine India Education For Panchayat Secretary APPSC 21 - 01 - 2019 Download Pdf