Current Affairs Quiz 21st July 2018

  • 1. On 19th July 2018, the Lok Sabha passed the Fugitive ______ Offenders Bill 2018?
   A.) Financial
   B.) Sexual
   C.) Economic
   D.) Social

Answer: Option 'C'

Economic

  • 2. Who has been recently appointed as the Managing Director & Chief Executive Officer (MD & CEO) of Dhanlaxmi Bank Limited?
   A.) T Geetha
   B.) T Latha
   C.) G Lalitha
   D.) T Hema

Answer: Option 'B'

T Latha

  • 3. On July 18, 2018, Government announced the launch of a new _____ Technology that would help check on vehicle thefts?
   A.) MicroTrack
   B.) MicroDot
   C.) MircoTek
   D.) SafeTrack

Answer: Option 'A'

MicroTrack

  • 4. Namew the first Indian personality to get a 'talking statue' at Madame Tussauds Singapore?
   A.) Anushka Sharma
   B.) Deepika Padukone
   C.) Alia Bhatt
   D.) Sonam Kapoor

Answer: Option 'A'

Anushka Sharma

  • 5. On 18th July 2018, activist Rajmata Satvashila Devi Bhosle died due to a long term illness. Which state did she belong to?
   A.) Kerala
   B.) Maharashtra
   C.) Andhra Pradesh
   D.) Karnataka

Answer: Option 'B'

Maharashtra

  • 6. On 20th July 2018, Punjab tourism and cultural affairs minister Navjot Singh Sidhu finalized a blue print to further develop ______, a museum of the Sikhs, at Anandpur Sahib, Punjab?
   A.) Amristar Museum
   B.) Virasat-e-Khalsa
   C.) Rani ki Vav
   D.) Guru Govind Museum

Answer: Option 'B'

Virasat-e-Khalsa

  • 7. According to a recently released World Bank report, India is the ________th largest economy in the world, with a GDP of $2.59 trillion in 2017.
   A.) 7th
   B.) 6th
   C.) 8th
   D.) 9th

Answer: Option 'B'

6th

  • 8. Which road suburban railway station in Mumbai has been rechristened as Prabhadevi station?
   A.) Boisar
   B.) Elphinstone
   C.) Churchgate
   D.) Andheri

Answer: Option 'B'

Elphinstone

  • 9. On 19th July 2018, Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu launched ‘_____ core platform’ at Undavalli, Andhra Pradesh?
   A.) e-surance
   B.) e-Pragati
   C.) e-Mytri
   D.) e-Prapti

Answer: Option 'B'

e-Pragati

  • 10. Who has became the youngest member in Forbes list of America's richest self-made women 2018 ?
   A.) Kendall Jenner
   B.) Khloé Kardashian
   C.) Kylie Jenner
   D.) Selena Gomez

Answer: Option 'C'

Kylie Jenner

  • 11. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has named which Indian Athlete as the first sports ambassador of Assam?
   A.) Hima Das
   B.) Manu Bhaker
   C.) Elavenil
   D.) Aruna Budda Reddy

Answer: Option 'A'

Hima Das

  • 12. On July 18, 2018, The Ministry of Defence announced that the Indian Air Force for the first time is participating with fighter aircraft in Exercise Pitch Black 2018 (PB-18). It will be held in which country from 24 Jul to 18 Aug, 2018?
   A.) Russia
   B.) United States
   C.) Australia
   D.) Germany

Answer: Option 'C'

Australia

  • 13. On July 17, 2018, BSE building Phiroze Jeejeebhoy Towers located on Dalal Street, in which city got trademark under Trade Marks Act, 1999 by the government?
   A.) New Delhi
   B.) Mumbai
   C.) Hyderabad
   D.) Pune

Answer: Option 'B'

Mumbai

  • 14. On July 20, 2018, According to The Australian Census and Migrants Integrated Dataset (ACMID), which country tops the list of skilled visa immigrants according to official figures?
   A.) Pakistan
   B.) Nigeria
   C.) India
   D.) China

Answer: Option 'C'

India

  • 15. On 20th July 2018, J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare, addressed the 8th BRICS Health Ministers’ Meeting held in ____?
   A.) Manilla, Philippines
   B.) Beijing, China
   C.) Durban, South Africa
   D.) New Delhi, India

Answer: Option 'C'

Durban, South Africa

  • 16. On 19th July 2018, CSIR- National Physical laboratory (NPL) has signed a MoU with Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) for indigenous development of petroleum certified reference materials (CRMs) under trade name of _____?
   A.) Hindustan CRM
   B.) Bhartiya Niredeshak Dravyas
   C.) Bhartiya Niketan Samaj
   D.) Indus CRM

Answer: Option 'B'

Bhartiya Niredeshak Dravyas

  • 17. On 19th July 2018, which entity signed a MoU with the Bangalore Metro Rail Corporation Limited (BMRCL) for the construction of a station at Konappana Agrahara in Electronics City, Bengaluru?
   A.) Infosys Foundation
   B.) Reliance Foundation
   C.) Bill Gates Foundation
   D.) Indira Gandhi Foundation

Answer: Option 'A'

Infosys Foundation

  • 18. Which organization has recognized Sex addiction as a mental health disorder in its International Classification of Diseases list?
   A.) Organisation for Economic Co-operation and Development
   B.) United Nations Development Programme
   C.) World Trade Organization
   D.) World Health Organisation (WHO)

Answer: Option 'D'

World Health Organisation (WHO)

  • 19. On 19th July 2018, FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) said that, India’s economic growth remains intact and India’s GDP is expected to grow at what percent in the current financial year?
   A.) 7.6
   B.) 7.5
   C.) 7.4
   D.) 7.3

Answer: Option 'B'

7.5

  • 20. On July 20, 2018, Digital lending platform StashFin has partnered with which non-banking finance company to raise Rs 30 crores for onward lending through their platform StashFin.com?
   A.) RIX Finance
   B.) DMI Finance
   C.) Finland Corp
   D.) Insta Finance

Answer: Option 'B'

DMI Finance

  • 21. On 18th July 2018, which firm’s stock market value reached $900 billion for the first time, posing a threat to replace Apple as Wall Street’s most valuable firm?
   A.) Samsung
   B.) Amazon.com
   C.) Google
   D.) Microsoft

Answer: Option 'B'

Amazon.com

  • 22. On July 17, 2018, ____ signed an agreement with All India Institute of Ayurveda (AIIA) to launch projects to give scientific validation to the ancient medical science of Ayurveda and integrate it with technology?
   A.) IIT Madras
   B.) IIT Kanpur
   C.) IIT Delhi
   D.) IIT Kharagpur

Answer: Option 'C'

IIT Delhi

  • 23. Which state has topped the ease of doing business 2016-17 rankings released by Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) for the second year in a row with a score of 98.42%?
   A.) Telangana
   B.) Madhya Pradesh
   C.) West Bengal
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'D'

Andhra Pradesh

  • 24. On July 19,2018, which Small Finance Bank formerly launched its commercial operations?
   A.) Dhana Small Finance Bank
   B.) Jana Small Finance Bank
   C.) Jio Small Finance Bank
   D.) AIPS Small Finance Bank

Answer: Option 'B'

Jana Small Finance Bank

  • 25. On July 20, 2018, Odisha government appointed ______ as the principal secretary to Governor Dr Ganeshi Lal?
   A.) Madhusudan Padhi
   B.) Ravinder Singh
   C.) Siddharth Malhotra
   D.) Pranav Bhatia

Answer: Option 'A'

Madhusudan Padhi



Current Affairs Quiz 21st July 2018 Download Pdf