Current Affairs Quiz 21st September 2018

  • 1. The government has hiked Interest rate on Public Provident Fund (PPF) for the October-December 2018 quarter, from existing 7.6% to ______%.
   A.) 7.9
   B.) 7.8
   C.) 8.2
   D.) 8

Answer: Option 'D'

The government has hiked Interest rate on small savings schemes including Public Provident Fund (PPF), which will now fetch 8% interest rate for the October-December quarter, up from existing 7.6%.

  • 2. India signed $______ mn loan pact with World Bank for Uttarakhand Workforce Development Project (UKWDP).
   A.) 58
   B.) 74
   C.) 89
   D.) 62

Answer: Option 'B'

India signed $74 mn loan pact with World Bank for Uttarakhand Workforce Development Project UKWDP), which has a 5-year grace period, and a maturity of 17 years. The closing date for the project is June, 2023.

  • 3. Which of the following players will jointly be conferred with Rajiv Gandhi Khel Ratna award 2018, India's highest sporting honour?
   A.) Virat Kohli and Manika Batra
   B.) Neeraj Chopra and Hima Das
   C.) Virat Kohli and Mirabai Chanu
   D.) Jinson Johnson and Smriti Mandhana

Answer: Option 'C'

Virat Kohli and Mirabai Chanu

  • 4. What are the two parties that recently made alliance in Chhattisgarh?
   A.) Aarakshan Virodhi Party and Chhattisgarh Mukti Morcha
   B.) Aarakshan Virodhi Party and Indian National Congress
   C.) Rashtriya Jantantrik Dal and Bharatiya Janata Party
   D.) Bahujan Samaj Party and Janta Congress Chhattisgarh

Answer: Option 'D'

Bahujan Samaj Party and Janta Congress Chhattisgarh

  • 5. Who is the present Minister of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)
   A.) Shri Suresh rajan
   B.) Shri Giriraj Singh 
   C.) Shri Naresh Kumar
   D.) Shri Prakash Javadekar

Answer: Option 'B'

Shri Giriraj Singh 

  • 6. Who laid the foundation stone of world class convention centre in Dwarka?
   A.) Shri Arun Jaitley 
   B.) Shri Vivek Chopra
   C.) Shri Narendra Modi
   D.) Shri Dinesh Kumar

Answer: Option 'C'

Shri Narendra Modi laid the foundation stone of world class convention centre in Dwarka.

  • 7. Seventh UNWTO Global Summit on Urban Tourism held in ________?
   A.) Pakistan
   B.) Indonesia 
   C.) Saudi Arabia
   D.) Seoul

Answer: Option 'D'

Seventh UNWTO Global Summit on Urban Tourism held in Seoul.

  • 8. Where is the Headquarter of ‘United Bank Of India’ located?
   A.) Kolkata
   B.) Mumbai
   C.) New Delhi
   D.) Hyderabad

Answer: Option 'A'

United Bank Of India (UBI)’s Headquarter is located in Kolkata. The tagline of the bank is ‘The Bank that begins with U’.

  • 9. Rahi Sarnobat, who has been chosen for Arjuna Award 2018, is associated with _______.
   A.) Table Tennis
   B.) Hockey
   C.) Shooting
   D.) Athletics

Answer: Option 'C'

​Shooting

  • 10. Which of the following state did introduce a special programme to curb oral cancer?
   A.) Gujarat
   B.) Haryana
   C.) Bihar
   D.) Punjab

Answer: Option 'D'

Punjab