Current Affairs Quiz 22th July 2018

  • 1. On 19th July 2018, which drug firm said that, it has received tentative approval from United States Food and Drug Administration (USFDA) for its Tadalafil tablets, meant for treating erectile dysfunction and prostate gland enlargement?
   A.) Lupin
   B.) Cipla
   C.) Zydus
   D.) Novartis

Answer: Option 'A'

Lupin

  • 2. Which city is hosting the 8th BRICS Health Ministers’ Meeting 2018?
   A.) Beijing
   B.) Durban
   C.) New Delhi
   D.) Moscow

Answer: Option 'B'

Durban

  • 3. ‘K-Tech Innovation Hub’ (K-TI Hub), the first of its kind in Karnataka was inaugurated by K J George, Karnataka Minister for IT/BT & ST, Large and Medium Scale Industries in which city?
   A.) Belagavi
   B.) Bengaluru
   C.) Mysore
   D.) Mangalore

Answer: Option 'B'

Bengaluru
Minister for IT/BT and ST, Large and Medium Scale Industries, including Sugar, K.J. George inaugurated K-Tech Innovation Hub (K-TI Hubs) at Hanuman Nagar here. He went around the laboratories in the hub and interacted with resource persons. He said that the government decided to establish these facilities in tier II cities to leverage the existing manufacturing clusters and the local human resource available in the academic and industrial bodies.

  • 4. On 18th July 2018, where was the fourth round of Maritime Affairs Dialogue between India and Japan held?
   A.) Osaka, Japan
   B.) New Delhi, India
   C.) Hyderabad, India
   D.) Tokyo, Japan

Answer: Option 'B'

New Delhi, India

  • 5. On July 19, 2018, the International Cricket Council (ICC) released the latest ODI rankings and which Indian cricketer has topped with a score of 911 points a career high for him?
   A.) MS Dhoni
   B.) Rohit Sharma
   C.) Virat Kohli
   D.) Shikhar Dawan

Answer: Option 'C'

Virat Kohli

  • 6. On 16th and 17th July 2018, a 2 day International conference on “Empowering Women: Fostering Entrepreneurship, Innovation and Sustainability” was organized by NITI Aayog’s Women Entrepreneurship Platform (WEP) and Shri Ram College of Commerce (SRCC), Office of International Programmes (OIP) University of Delhi. _____, Lieutenant Governor of Puducherry was the Guest of Honor?
   A.) N N Vohra
   B.) Dr Kiran Bedi
   C.) Narayanan K
   D.) Vidhyasagar Rao

Answer: Option 'B'

Dr Kiran Bedi

  • 7. On July 19, 2018, according to Landsat satellites data from NASA and the US Geological Survey taken between 1984 and 2016 (30 years), the world’s sandy shorelines are declining in protected marine areas. Nearly ____ % of sandy beaches worldwide are eroding?
   A.) 23
   B.) 24
   C.) 75
   D.) 76

Answer: Option 'B'

24
This could threaten plant and animal species and cultural heritage sites. About 24 per cent of sandy beaches worldwide are eroding, while 27 per cent are growing. A third (31 per cent) of all ice-free shorelines are sandy or gravelly and Africa has the highest proportion of sandy beaches (66 per cent) and Europe has the lowest (22 per cent). Beaches in Australia and Africa are experiencing more erosion than growth while Asia is experiencing the highest rate of overall growth.

  • 8. _____ was awarded the NABARD 2018 award for its service to self-help group (SHG) linkage in Tamil Nadu for the fiscal year 2017-18?
   A.) Repco Micro Finance Ltd
   B.) Muthoot Finance Limited
   C.) Mangalam Finance Limited
   D.) Shriram Chit Funds Limited

Answer: Option 'A'

Repco Micro Finance Ltd

  • 9. A world class exhibition on 4 eminent personalities: Gurudev Rabindranath Tagore, Netaji Subha Chandra Bose, Rishi Bankim Chandra Chattopadhyay and Dr. Syama Prasad Mukherjee will be organized soon at National Library in which city?
   A.) New Delhi
   B.) Mumbai
   C.) Pune
   D.) Kolkata

Answer: Option 'D'

Kolkata

  • 10. Who topped the above list with $4.9 billion?
   A.) Stephen McEveety
   B.) Richard Uihlein
   C.) Diane Hendricks
   D.) Ken Hendricks

Answer: Option 'C'

Diane Hendricks

  • 11. In June 2017, Indian Government gave administrative approval and financial sanction to establish how many indigenous Pressurised Heavy Water Reactors (PHWRs) of 700 MW each in fleet mode?
   A.) 5
   B.) 10
   C.) 15
   D.) 20

Answer: Option 'B'

10

  • 12. Which state government has launched an online portal ‘Aabhaar Aapki Sewa Ka’ for pensioners?
   A.) Uttar Pradesh
   B.) Madhya Pradesh
   C.) Chhattisgarh 
   D.) Rajasthan

Answer: Option 'C'

Chhattisgarh 

  • 13. On July 20, 2018, With Rajya Sabha clearing the bill of ____, Parliament officially approved of the bill to merge SBI with its subsidiaries?
   A.) State Banks (Repeal and Amendment) Bill, 2017
   B.) State Bank Merger Bill, 2016
   C.) State Bank Negotiable Bill, 2018
   D.) State Bank Redevelopment Bill 2018

Answer: Option 'A'

State Banks (Repeal and Amendment) Bill, 2017
On July 20, 2018, With Rajya Sabha clearing the bill of State Banks (Repeal and Amendment) Bill, 2017, Parliament officially approved of the bill to merge SBI with its subsidiaries. The bill repealed the State Bank of India (Subsidiary Banks) Act, 1959, and State Bank of Hyderabad Act, 1956 and amended the State Bank of India (SBI) Act, 1955. This was done for rationalisation of resources, reduction of costs, better profitability, lower cost of funds leading to better rate of interest for public at large, improved productivity and customer service.

  • 14. Which organization has celebrated it's 36th Foundation Day on 12th July 2018?
   A.) IDFC 
   B.) NABARD
   C.) IDBI 
   D.) Reserve Bank of India

Answer: Option 'B'

NABARD

  • 15. World Population Day is observed on?
   A.) 11th July
   B.) 12th July
   C.) 13th July
   D.) 14th July

Answer: Option 'A'

11th July

  • 16. On July 18, 2018, Indian Bank raised MCLR (Marginal Cost of Lending Rate) by up to _____ %?
   A.) 0.15
   B.) 0.10
   C.) 0.20
   D.) 0.25

Answer: Option 'B'

0.10

  • 17. On 20th July 2018, who won the 9th leg of Hero Women’s Pro Golf Tour at the Eagleton golf resort, in Bengaluru?
   A.) Savitha Murali
   B.) Apoorva Krish
   C.) Pranavi Urs
   D.) Spoorthi Ravi

Answer: Option 'C'

Pranavi Urs

  • 18. On July 19, 2018, as per Asian Development Bank (ADB)’s Asian Development Outlook report India continues to be the fastest growing economy in Asia with projected GDP growth of _____ per cent?
   A.) 7.4
   B.) 7.3
   C.) 7.2
   D.) 7.0

Answer: Option 'A'

7.4

  • 19. On July 19, 2018, The 26th edition of Excellence in Sports Performance Yearly Award (ESPY) 2018 was held in the Microsoft Theatre in Los Angeles. Who won the Best Male Tennis Player award?
   A.) Rafael Nadal
   B.) Roger Federer
   C.) Dominic Thiem
   D.) Novac Djokovic

Answer: Option 'B'

Roger Federer

  • 20. On 18th July 2018, India and Ghana signed how many agreements to improve the bilateral cooperation between India and Ghana?
   A.) 1
   B.) 2
   C.) 3
   D.) 4

Answer: Option 'B'

2

  • 21. The Global Innovation Index (GII) 2018 has ranked India as the _______th most innovative nation in the world.
   A.) 57th
   B.) 58th
   C.) 59th
   D.) 60th

Answer: Option 'A'

57th

  • 22. Which country topped the Global Innovation Index (GII) 2018?
   A.) Brazil
   B.) Austria
   C.) Switzerland
   D.) Sweden

Answer: Option 'C'

Switzerland

  • 23. On July 20, 2018, 88 year old Ramchandra Singhdeo passed away. He was the former and first finance minister of which state?
   A.) Haryana
   B.) Chattisgarh
   C.) Jharkhand
   D.) Telengana

Answer: Option 'B'

Chattisgarh

  • 24. On July 20, 2018, Gopal Das Niraj passed away in Kolkata. He was a ____?
   A.) Scientist
   B.) Film maker
   C.) Poet
   D.) Dancer

Answer: Option 'C'

Poet

  • 25. On 18th July 2018, the Supreme Court observed that banning the entry of women in _____ by the temple authorities is unconstitutional? 
   A.) Meenakshi Temple
   B.) Sabarimala Temple
   C.) Amritsar Golden Temple
   D.) Kamyakha Temple

Answer: Option 'B'

Sabarimala Temple



Current Affairs Quiz 22th July 2018 Download Pdf