Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains

  • 1. Which of the following is the activity of purchasing items and products form different websites on the internet and using online modes, such as credit cards and debit cards, to make the payments?  
   A.) E-banking
   B.) Online shopping
   C.) M-reservation
   D.) Online reservation

Answer: Option 'B'

The activity of purchasing items from different websites on the internet is known as online shopping.

  • 2. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.
   A.) MIDI
   B.) OCR
   C.) USB
   D.) BUS

Answer: Option 'A'

MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

  • 3. Identify the volatile storage device amongst the following devices? 
   A.) RAM
   B.) ROM
   C.) Hard disc
   D.) Magnetic tape

Answer: Option 'A'

A volatile device is a device that stores data temporarily. An example of a volatile device is RAM.

  • 4. A commonly used graphic format for the Web is  ______.
   A.) TXT
   B.) GIF
   C.) BMP
   D.) TIF

Answer: Option 'B'

The Graphics Interchange Format (GIF) is used to save simple Web graphics having limited colours. This image format is usually used for Web buttons, charts and text headings.

  • 5. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information?
   A.) New Disk
   B.) Hard disk
   C.) Permanent disk
   D.) Optical disk

Answer: Option 'B'

A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material.

  • 6. Which type of device is used by banking websites to enter the password and prevent keystroke legging?  
   A.) Scanner
   B.) Reader
   C.) Virtual keyboard
   D.) Light Pen

Answer: Option 'C'

A virtual keyboard is used for entering characters in a computer like a regular keyboard. However, unlike a regular keyboard, it is a software component.

  • 7. Which among the following term is used for: Unauthorized copying of software to be used for personal gain instead of personal backups?
   A.) program thievery
   B.) data snatching
   C.) software piracy
   D.) program looting

Answer: Option 'C'

Software piracy is the illegal copying, distribution, or use of software.

  • 8. Artificial intelligence is used in which of the following generations of computers?
   A.) Second
   B.) Third
   C.) Fifth
   D.) Fourth

Answer: Option 'C'

Artificial intelligence is used in fifth generation computers.

  • 9. In first generation of computers, they used :
   A.) batch processing
   B.) multithreading
   C.) multiprogramming
   D.) networking

Answer: Option 'A'

In First Generation mainly batch processing operating system were used.

  • 10. Which of the following computers exhibits the features of both analog the digital computers?  
   A.) Hybrid computer
   B.) Mini computer
   C.) Mainframe computer
   D.) Laptop

Answer: Option 'A'

The computer that exhibits the features of both digital and analog computers is known as a hybrid computer.

  • 11. Term referring to a person who uses his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage?
   A.) hacker
   B.) analyst
   C.) instant messenger
   D.) programmer

Answer: Option 'A'

Hacker is someone who seeks and exploits weaknesses in a computer system.

  • 12. These printers do not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The examples of such type of printers are  
   A.) line printers, drum printers
   B.) drum printers and dot-matrix printers
   C.) line printers and dot-matrix printers
   D.) inkjet and laser printers

Answer: Option 'D'

Non-impact printer does not establish any mechanical contact between the print head and the paper. The well-known non-impact printers are inkjet and laser printers.

  • 13. Different icons of application software can be found in which bar in latest version of Microsoft Windows?
   A.) Start Menu
   B.) Browser
   C.) Status
   D.) Control Panel

Answer: Option 'A'

Microsoft re-introduced Start Menu bar and you can access various application software through it like paint or Word.

  • 14. ____________ is a service that allows organisations to make their own website.   
   A.) Web hosting
   B.) Web surfing
   C.) Domain hosting
   D.) Windows hosting

Answer: Option 'A'

Web hosting is a service that allows organisations to make their own website accessible through WWW. This service allows you to share the data on the Web or the Internet by storing your Web page on the Internet.

  • 15. WORM stands for?
   A.) Wanted Once Read Memory
   B.) Write Once Read Many
   C.) Write Original Read Memory
   D.) Wanted Original Read Memory

Answer: Option 'B'

In computer storage media, WORM (write once, read many) is a data storage technology that allows information to be written to a disc a single time and prevents the drive from erasing the data. The discs are intentionally not rewritable, because they are especially intended to store data that the user does not want to erase accidentally.

  • 16. Which of the following HTML tags is used to create a horizontal line on a Web page? 
   A.) <hr>
   B.) <tr>
   C.) <line>
   D.) <hr1>

Answer: Option 'A'

In HTML, you can create a horizontal line on a Web page by using the <hr>tag. The purpose of the <hr> tag is to separate paragraphs or sections on a Web page.

  • 17. Which of the following is the full-form of ENIAC? 
   A.) Electronic Numerical Integrator and Computer
   B.) Electrical Numerical Integer and Calculator
   C.) Electrical Numerical Integer and Computation
   D.) Efficient Numerical Integrator and Computer

Answer: Option 'A'

ENIAC stands for Electronic Numerical Integrator and Computer

  • 18. Which of the following image formats was developed for CompuServe?
   A.) JPEG Image
   B.) GIF Image
   C.) PNG Image
   D.) None of these

Answer: Option 'B'

​GIF Image

  • 19. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?
   A.) Param
   B.) Compaq Presario
   C.) Super30l
   D.) Blue Gene

Answer: Option 'A'

PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM Kanchenjunga.

  • 20. Which of the following is the foray introduced by Microsoft into the gaming console market? 
   A.) Multi play
   B.) X-box
   C.) Set-up
   D.) I-phone

Answer: Option 'B'

In the gaming console market, Microsoft launched its first foray named X-box that is actually a video game console.

  • 21. A ___________ search engine is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet.
   A.) Meta
   B.) Individual
   C.) Directory
   D.) Subject directory

Answer: Option 'A'

A metasearch engine (or aggregator) is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet. Metasearch engines take input from a user and simultaneously send out queries to third party search engines for results.

  • 22. Which of the following statements is correct about EPROM? 
   A.) It is a type of ROM from which the stored data cannot be erased
   B.) In this memory, data can be erased by electronic emission
   C.) It is a type of RAM
   D.) Ultraviolet rays are used to erase the data stored in the memory

Answer: Option 'D'

Ultraviolet rays are used to erase the data stored in the memory

  • 23. Which of the following is file extension for Word documents?
   A.) WRD
   B.) TXT
   C.) DOC
   D.) FIL

Answer: Option 'C'

'.doc' is a file extension for Word file.

  • 24. In MS Word, __________ is a predefined decorative text that you can add to a document.
   A.) ClipArt
   B.) WordArt
   C.) SmartArt
   D.) Charts

Answer: Option 'B'

WordArt includes predefined and pre-decorated text that can be added to a document for enhancing its appearance. You can also customize the font size and font colour of the WordArt.

  • 25. What is the maximum number of lines you can set for a Drop Cap?  
   A.) 6
   B.) 10
   C.) 15
   D.) 56

Answer: Option 'B'

A drop cap refers to a large letter positioned at the beginning of a text. It can have the depth of a maximum of ten lines of regular text.

Computer Questions for IBPS RRB PO Download Pdf