APPSC Current Affairs Shine India Education | Panchayat Secretary

  • 1. Where was the Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Sciences and Research, a super-speciality public hospital built at a cost of Rs 750 crore, inaugurated on 17th January 2019?
   A.) Ahmedabad, Gujarat
   B.) Bhopal, Madhya Pradesh
   C.) Ranchi, Jharkhand
   D.) Dispur, Assam

Answer: Option 'A'

On 17th January 2019, the Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Sardar Vallabhbhai Patel Institute of Medical Sciences and Research a super-speciality public hospital in Ahmedabad, Gujarat which will strengthen the efforts to provide quality healthcare to the poor. The institute which is built by Ahmedabad Municipal Corporation at the cost of Rs 750 crore, is equipped with all modern amenities including an air ambulance and is linked with Ayushman Bharat to provide services at an affordable price. The institute will run by the Ahmedabad municipal corporation and consists of a 17-floor, 1,500-bed hospital. Out Of 1500 beds, 1300 beds are in General Ward and 200 beds are in the executive class. Besides there are 32 high class Operation Theatres with 139 ICU bed. The OPDs will have 90 consultation rooms with 20 specialists to serve.

  • 2. India has allowed an Iranian bank to open a branch in Mumbai. Name that bank.
   A.) Pasargad Bank
   B.) Parsian Bank
   C.) Tejarat Bank
   D.) Export Development Bank of Iran

Answer: Option 'A'

Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in Mumbai. The move is aimed at circumventing US trade and investment sanctions as India builds a strategic port in the West Asian country. Alongside, India’s UCO Bank will open a branch in Iran.

  • 3. Where did Prime Minister Narendra Modi inaugurate the Global Trade Show on 17th January 2019?
   A.) Jaipur, Rajasthan
   B.) Chennai, Tamil Nadu
   C.) Gandhinagar, Gujarat
   D.) Mumbai, Maharashtra

Answer: Option 'C'

On 17th January 2019, the Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Global Trade Show at the Mahatma Mandir Exhibition cum Convention Centre in Gandhinagar, Gujarat in the run up to the start of the Vibrant Gujarat Summit. The Global trade show was spread over an area of 200,000 sq. mts, with more than 25 industrial and business sectors showcasing their ideas, products and designs under one umbrella. Prime Minister also inaugurated the Ahmedabad Shopping Festival 2019 during the event. The Summit witnessed the launch of a completely new set of forums aimed at diversifying the nature of knowledge sharing at the Summit, and intensifying the level of networking between participants. During the Vibrant Gujarat Global Summit 2019,28,360 Memorandums of Understanding were signed and it was expected to generate over 21 lakh jobs.

  • 4. SEBI has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. It will be headed by ______.
   A.) C. Rangarajan
   B.) Y. B. Damle
   C.) Viral Acharya
   D.) Sankar De

Answer: Option 'D'

Market regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. According to SEBI, the committee would comprise prominent financial economists and market practitioners. It will be headed by Sankar De.

  • 5. Centre advised the states on 18th January 2019, to increase the spending under District Mining Fund (DMF) because only 24 % of _____ rupees allocated for Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY) is spent until now?
   A.) Rs. 12,678 crore
   B.) Rs. 23,606 crore
   C.) Rs. 42,560 crore
   D.) Rs. 33,420 crore

Answer: Option 'B'

On 18th January 2019, Centre has advised States to increase the spending under District Mining Fund (DMF) because only 24 percent of the Rs. 23,606 crore allocated for Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY) is spent until now. PMKKKY is announced to provide welfare to those affected by mining operations. Under PMKKKY scheme, Government has to spend a portion of revenue for the development activities in the mining regions. Ministry of Mines directed to states to ensure that the rate of expenditure for development works improves while ensuring timely audit of the spending.

  • 6. UGC has constituted a Committee under the Chairmanship of _________ to review its quality mandate relating to promotion of Research and to review the existing M.Phil/ Ph.D Regulations.
   A.) T.N.A. Iyer
   B.) P. Balram
   C.) K.S. Shere
   D.) W. S. Saraf

Answer: Option ''

UGC has constituted a Committee under the Chairmanship of Prof. P. Balram, to review its quality mandate relating to promotion of Research and to review the existing M.Phil/ Ph.D Regulations.

  • 7. Where did Prime Minister Narendra Modi inaugurate the Larsen & Toubro (L&T) facility called Armoured Systems Complex (ASC) on 19th January 2019, which is the first private facility in India where K9 Vajra self-propelled Howitzer guns will be manufactured?
   A.) Dehradun, Uttarakhand
   B.) Pune, Maharashtra
   C.) Hazira, Gujarat
   D.) Hyderabad, Telangana

Answer: Option 'C'

On 19th January 2019, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Larsen & Toubro (L&T) facility called Armoured Systems Complex (ASC), the first private facility in the country where the K9 Vajra self-propelled Howitzer guns will be manufactured at Hazira near Surat in Gujarat. Defence Minister Nirmala Sitharaman was also present on the occasion. The ASC is a state-of-the-art facility to manufacture and integrate advanced armoured platforms such as self-propelled artillery Howitzers, future infantry combat vehicles (FICV), future ready combat vehicles (FRCV) or future main battle tanks. The ASC is spread over 40 acres, within L&T’s 755-acre Hazira manufacturing complex. The facility at Hazira came after Larsen & Toubro had won the Rs. 4,500-crore contract to supply 100 units of the K9 Vajra-T 155 mm/52 calibre Tracked Self-Propelled gun systems to the Indian Army in 2017 under the Centre’s ”Make in India”initiative. It is the largest contract awarded to a private company by the Ministry of Defence which involves delivery of 100 K9 Vajra systems in 42 months with an associated engineering support package (ESP) covering spares, documentation and training and maintenance transfer of technology (MToT) to the Army Base Workshop to support Howitzer regiments throughout their life cycle. To manufacture it in India, L&T had signed a transfer of technology contract for guns with South Korean company Hanwha Corporation. It is the first manufacturing facility in the private sector to produce advanced armoured platforms for the defence sector besides being the 10th manufacturing unit of the technology, engineering, construction, defence and services conglomerate.

  • 8. World Hindi Day is celebrated every year on_________.
   A.) 11 January
   B.) 12 September
   C.) 14 September
   D.) 10 January

Answer: Option 'D'

World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975. National Hindi Diwas is celebrated every year on September 14.

  • 9. Government has decided to induct ____% women in military police and they will be appointed for the first time in Personnel Below Officer Rank (PBOR)?
   A.) 30 %
   B.) 25 %
   C.) 20 %
   D.) 40 %

Answer: Option 'C'

On January 19,2019, government decided to induct 20% women in military police. This decision is taken with motive to represent women in the armed force ,they will be appointed for the first time in Personnel Below Officer Rank, PBOR. Their job criteria would be investigating offences like rape cases,policing cantonment and extending support to the civil police whenever needed.

  • 10. Which state government has released ‘Startup & Innovation policy 2018-2023’ to provide an innovative ecosystem for startups registered in the state and to make the state a ‘Global Innovation hub for startups’ by 2023?
   A.) Kerala
   B.) Tamil Nadu
   C.) Himachal Pradesh
   D.) Punjab

Answer: Option 'B'

On January 18, 2019,Tamil Nadu government released ‘Startup & Innovation policy 2018-2023’ with a mission to provide an innovative ecosystem for startups registered in the State and to make Tamil Nadu a ‘Global Innovation hub for startups’ by 2023. The government formed a 5-point plan to implement the policies which include creating ecosystems, ensure resources availability for Startup ecosystem, enable skill development and job creation, support social entrepreneurship and establish global accessibility and partnerships. The State is to set up Tamil Nadu Startup Fund of Funds for Rs.250 crore which is to be registered as an Alternative Investment Fund (AIF) managed by Small Industries Development Bank of India (SIDBI), for investment in startups and MSMEs. The government will invest Rs.75 crore in the fund with the first tranche of Rs. 25 crore be allotted in FY 2019-2020. The government also created Tamil Nadu Startup Seed Grant Fund (TNSSGF) of Rs.50 crore with a estimate amount of Rs.5 crore in the first year in partnership with financial institutions for supporting early stage financing requirements of the startups.

  • 11. The Polavaram project of ___________ entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours.
   A.) Andhra Pradesh
   B.) Kerala
   C.) Telangana
   D.) Tamil Nadu

Answer: Option 'A'

The Polavaram project of Andhra Pradesh entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours. While the staff of Navayuga Engineering company performed the task, project, and state government officials remained at the site until the goal was completed.

  • 12. Who among the following has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year?
   A.) Kalidou Koulibaly
   B.) Didier Drogba
   C.) George Weah
   D.) Mohamed Salah

Answer: Option 'D'

Liverpool’s Mohamed Salah has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year. For the second consecutive year he has won the award.

  • 13. IRCTC, the Railways’ subsidiary, will offer insurance of up to INR ______ for free for air passengers who book their tickets through its portal.
   A.) 25 lakh
   B.) 10 lakh
   C.) 50 lakh
   D.) 5 lakh

Answer: Option 'C'

Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC), the Railways’ subsidiary, will offer insurance of up to INR50 lakh for free for air passengers who book their tickets through its portal. IRCTC has tied up with Bharti-Axa for the offer.

  • 14. What was the theme of the 9th edition of Vibrant Gujarat Summit held in Gandhinagar, Gujarat, from 18th to 20thJanuary 2019?
   A.) Towards a Better India
   B.) Shaping a new India
   C.) Innovation and Development
   D.) Digital India

Answer: Option 'B'

On 17th January 2019, Prime Minister Shri Narendra Modi embarked on a three day visit to Gujarat. He participated in various events and also inaugurated the ninth edition of the flagship bi-annual global investors summit Vibrant Gujarat. The Theme of the 9th edition of Vibrant Gujarat Global Investors Summit 2019 was “Shaping a new India”. The Visit concluded on 19th January 2019. On 18th January 2019, the 9th edition of Vibrant Gujarat Summit was inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi at Mahatma Mandir Exhibition cum Convention Centre in Gandhinagar, Gujarat. The three-day investors’ meet will last till 20thJanuary 2019.

  • 15. World Economic Forum stated that India is set to become the world’s _______largest consumer market by 2030.
   A.) 2nd
   B.) 4th
   C.) 5th
   D.) 3rd

Answer: Option 'D'

A report by World Economic Forum stated that India is set to become the world’s third largest consumer market behind only USA and China by 2030. The report was titled as ‘Future of Consumption in Fast-Growth Consumer Market – India’.

  • 16. How many MoUs did Gujarat government sign with investment commitments worth over Rs 56,000 crore in various sectors during the Vibrant Gujarat Global Summit held in Gandhinagar from 18th to 20th January 2019?
   A.) 110
   B.) 56
   C.) 130
   D.) 75

Answer: Option 'C'

On 17th January 2019, Gujarat government signed around 130 MoUs with investment commitments worth over 56,000 crore rupees in various sectors during the three-day Vibrant Gujarat Global Summit. A majority of the MoUs, also called Investment Intentions (IIs), were signed in the port and transport sector. Tsingshan group of China committed to invest Rs 21,000 crore to set up a steel plant and a facility to manufacture car batteries in Dholera Special Investment Region (SIR). MoUs worth over 35,000 crore rupees were signed during the opening day of the three-day business conclave besides this mega agreement. Some of them are explained below. A MoU was signed with Petronet LNG Ltd with an intended investment of Rs 2,100 crore for expansion of their existing LNG Port Terminal at Dahej. HPCL Rajasthan Refinery Ltd signed a MoU with an intended investment of Rs 1,400 crore for development of Single Point Mooring System and Crude Oil Terminal at Mandvi. Furthermore HPCL signed another MoU of Rs 1,350 crore for LPG import facilities along with a jetty at Dahej Port and LPG cavern and pumping facilities at Ankleshwar. Adani Group Signed MoU with an intended cumulative investment of Rs 3,500 crore across three projects – development of a captive jetty at Kori Creek, cargo handling terminal at Mundra and Ro-Ro ferry facility at Mundra. Essar Group intended to cumulatively invest Rs 7,485 crore across two projects – development of port-based Smart City and an LNG terminal at Hazira.

  • 17. Sri Lanka’s Central Bank announced that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide ________ under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.
   A.) USD 400 million
   B.) USD 100 million
   C.) USD 200 million
   D.) USD 300 million

Answer: Option 'A'

Sri Lanka’s Central Bank announced that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide USD 400 million under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.

  • 18. An agreement was signed between Export-Import Bank of India and the Government of Uzbekistan on a Line of Credit of ____ dollars, supported by the Indian Government for financing housing and social infrastructure projects in Uzbekistan, on 18th January 2019?
   A.) USD 200 million
   B.) USD 250 million
   C.) USD 150 million
   D.) USD 300 million

Answer: Option 'A'

On 18th January 2019, Prime Minister Shri Narendra Modi and President of Uzbekistan Mr. Shavkat Mirziyoyev held a meeting while attending “Vibrant Gujarat Global Summit-2019” in Ahmadabad. President Shavkat Mirziyoev mentioned that he is looking to attract investment from India in sector like IT, education, pharmaceuticals, healthcare, agri-business and tourism for Uzbekistan. The exchange of contracts between the Department of Atomic Energy of India and the Novoi Minerals and Metallurgical Company of the Republic of Uzbekistan for long-term supply of Uranium Ore Concentrate for India’s energy requirements took place in presence of both the leaders. Agreement were signed between the Export-Import Bank of India and the Government of the Republic of Uzbekistan on a Line of Credit of USD 200 million supported by the Government of India for financing housing and social infrastructure projects in Uzbekistan.

  • 19. Which part of the country will soon be connected by seaplanes that can land on or take-off from the water?
   A.) Daman and Diu
   B.) Visakhapatnam
   C.) Andaman
   D.) Lakshadweep

Answer: Option 'C'

According to the Ministry of Civil Aviation, islands in Andaman will soon be connected by seaplanes that can land on or take-off from the water. To facilitate the same, the government has approved flight operations on 13 water aerodrome routes under the Ude Desh ka Aam Nagrik (UDAN) scheme.

  • 20. Name the state/union territory government that launched the first round-the-clock Animal Health Care Services at a government hospital, a helpline number for animal health care assistance and the first Animal Health and Welfare Policy, recently?
   A.) Tamil Nadu
   B.) Daman & Diu
   C.) Delhi
   D.) Punjab

Answer: Option 'C'

On 16th January 2019, Delhi Development Minister Gopal Rai inaugurated a round-the-clock Animal Health Care Services in a Government Veterinary Hospital in Tis Hajari here and also a helpline number for animal health care assistance. It is the first 24×7 animal health care service in a government veterinary hospital. The Animal Husbandry Department has also launched helpline number 011-23967555 for animal health care assistance to people in Delhi. The Delhi government last week had launched first Animal Health and Welfare Policy for the national capital and the round-the-clock veterinary health care hospitals were part of the scheme.

  • 21. What is the name of the Campaign, government has launched to celebrate the exceptional achievements of women who have influenced and impacted society through social media?
   A.) Wonderful Women Beings
   B.) Web Wonder Women
   C.) Amazing Web Women
   D.) Social Nari

Answer: Option 'B'

The government launched Web-Wonder Women Campaign to celebrate the exceptional achievements of women who have influenced and impacted society through social media.

  • 22. Union Minister for Transport Nitin Gadkari announced at the Symposium of International Automotive Technology 2019 in Pune, that the Government has mandated _____ Emission standards for the initial launch of vehicles from 1 April 2020?
   A.) Euro 4
   B.) Euro 3
   C.) Euro 6
   D.) Euro 5

Answer: Option 'C'

On 18th January 2019 Government has taken decision to make Euro 6 Emission standards necessary for the initial launch of vehicles from 1 April 2020. Union Minister for Transport Nitin Gadkari made the announcement while addressing Symposium of International Automotive Technology 2019 in Pune. The aim of Euro 6 is to reduce the level of exhaust emissions in petrol and diesel cars including Carbon Monoxide (CO) , Nitrogen Oxide (NOx), Hydrocarbons (THC and NMHC ) and Particulate matter (PM). Transport Ministry will provide a center of excellence for Methanol at ARAI (Automotive Research Association of India). Euro 6 is the sixth series of the European Union directive to reduce harmful pollutants from vehicle exhausts.

  • 23. Who is the author of the book titled 'We Are Displaced'?
   A.) Malala Yousafzai
   B.) Salman Rushdie
   C.) Shashi Tharoor
   D.) Mansi Gulati

Answer: Option 'A'

Nobel Peace Prize winner and Pakistani activist Malala Yousafzai pens a new book, titled ‘We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World,’ charting her experiences traveling the world and visiting refugee camps.

  • 24. World Economic Forum has released “The Outbreak Readiness and Business impact white paper” in collaboration with the Harvard Global Health Institute. As per this, Pandemics will cause annual economic losses of what percent of global GDP?
   A.) 0.7 %
   B.) 0.5 %
   C.) 0.4 %
   D.) 0.3 %

Answer: Option 'A'

The World Economic Forum released “The Outbreak Readiness and Business impact white paper” in collaboration with the Harvard Global Health Institute. The report says that the business risk posed by a new era of epidemic cannot be considered exclusively and all the companies operating globally should take proper actions to mitigate threats posed by epidemics. Since 2011, World has witnessed 200 epidemic events per year and the number and kind of infectious disease outbreaks have increased significantly in last 30 years. The Report also warns that the threat due to epidemic is similar to that estimated for climate change in the coming decades. As per report, the Pandemics will cause annual economic losses of 0.7 per cent of global GDP.

  • 25. India exchanged an MoU on Ocean Dialogue in New Delhi with which of the following country?
   A.) Sweden
   B.) Norway
   C.) Switzerland
   D.) Maldives

Answer: Option 'B'

Prime Minister of Norway Erna Solberg and Prime Minister Narendra Modi held bilateral talks in New Delhi. Prime Minister Modi said that both the countries have vibrant trade ties. MoU were exchanged on India-Norway Ocean Dialogue.

APPSC Current Affairs Shine India Education | Panchayat Secretary Download Pdf