Current Affairs Quiz 23rd July 2018

  • 1. What has the RBI made compulsory on the face of payment instruments?
   A.) Purchaser’s name
   B.) Purchaser’s PAN details
   C.) Purchaser’s aadhar details
   D.) Purchaser’s bank account details

Answer: Option 'A'

The Reserve Bank of India (RBI) has decided that the name of the purchaser must be incorporated on the face of a demand draft, pay order, banker’s cheques, etc., by the issuing bank, in order to curb the possible misuse of these instruments for money laundering.

  • 2. Which organisation/company recently became India’s largest private sector tax payer?
   A.) Reliance Industries Limited
   B.) Infosys Technologies Ltd
   C.) ITC Limited
   D.) Tata Consultancy Services

Answer: Option 'A'

Reliance Industries Limited

  • 3. What has the government recently set up a task force to reduce?
   A.) Imports
   B.) Carbon emissions
   C.) Road deaths
   D.) Public spending

Answer: Option 'A'

Imports
The government’s high-level task force will identify items and policy interventions that could reduce India’s dependence on imports, which stand at around $450 billion per year.

  • 4. The Government has granted how many universities ‘Institute Of Eminence’ status with the aim to bring them into the top 500 institutions in the world within the next 10 years, and eventually in top 100?
   A.) Six
   B.) Four
   C.) Ten
   D.) Five

Answer: Option 'A'

Six

  • 5. To which foreign bank has the RBI recently issued a licence to operate in India?
   A.) Bank of Canada
   B.) Royal Bank of Scotland
   C.) Bank of China
   D.) Bank of America

Answer: Option 'C'

Bank of China

  • 6. Which of the following is an abiotic component of an ecosystem?
   A.) Primary Producers
   B.) Sunlight
   C.) Decomposers
   D.) Carnivores

Answer: Option 'B'

Sunlight

  • 7. What type of commodities has China and India agreed to reduce tariffs on?
   A.) Machinery
   B.) Mobiles
   C.) Rice
   D.) Medicines

Answer: Option 'D'

Medicines

  • 8. Pantanal is a natural region encompassing the world's largest tropical wetland area. In which country is it located?
   A.) Vietnam
   B.) Brazil
   C.) Cambodia
   D.) Argentina

Answer: Option 'B'

Brazil

  • 9. Which of the following relationships in Economics is explained by the Phillips Curve?
   A.) Capital Account and Current Account
   B.) Inflation and Unemployment
   C.) Taxation and Revenue Receipts
   D.) Inflation and Growth

Answer: Option 'B'

Inflation and Unemployment

  • 10. Which Indian has surpassed Alibaba’s Jack Ma as Asia’s richest person?
   A.) Dilip Shanghvi
   B.) Lakshmi Mittal
   C.) Mukesh Ambani
   D.) Kumar Birla

Answer: Option 'C'

Mukesh Ambani