Current Affairs Quiz 23nd September 2018

  • 1. Which of the following country is to join as the third strategic partner of the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC)?
   A.) Saudi Arabia
   B.) Abu Dhabi
   C.) Dubai
   D.) Iraq

Answer: Option 'A'

​Saudi Arabia

  • 2. India's biggest cyclotron facility ‘Cyclone-30’ that will produce radioisotopes vital for diagnosis and treatment of cancer became operational at
   A.) Varanasi
   B.) Kolkata
   C.) Hyderabad
   D.) Bhubaneswar

Answer: Option 'B'

​Kolkata

  • 3. Bombay Stock Exchange Ltd (BSE) and ________ have got SEBI approval to launch commodity derivatives trading from 1 October, 2018.
   A.) Ahmedabad Stock Exchange Ltd.
   B.) Magadh Stock Exchange Ltd.
   C.) National Stock Exchange of India Ltd (NSE)
   D.) Calcutta Stock Exchange Ltd.

Answer: Option 'C'

National Stock Exchange of India Ltd (NSE)

  • 4. Recently, India and Niger signed an MoU for the implementation of Mahatma Gandhi International Convention Centre (MGICC) in _________, Niger with the Indian government's grant assistance.
   A.) Tahoua
   B.) Niamey
   C.) Zinder
   D.) Maradi

Answer: Option 'B'

​Niamey

  • 5. Which state gets $525 Million Loan for Infra Projects from BRICS Bank?
   A.) Madhya Pradesh 
   B.) Tamil Nadu
   C.) Kerala
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

Madhya Pradesh 

  • 6. Trump has suggested to build walls between ________ and ________.
   A.) Spain and Africa
   B.) Spain and France
   C.) Spain and Andorra
   D.) Spain and Portugal

Answer: Option 'A'

Spain and Africa

  • 7. From which country did World Anti-Doping Agency (WADA) lift its ban?
   A.) China
   B.) Australia
   C.) England
   D.) Russia

Answer: Option 'D'

The World Anti-Doping Agency (WADA) lifted a ban on RUSADA, Russia’s anti-doping agency. This paves the way for Russian athletes to return to competition across all sports.

  • 8. To commemorate its 140th anniversary The Hindu Groups has launched _________.
   A.) The Hindu Lounge Online
   B.) The Hindu Source and articles online
   C.) The Hindu e-collectible Online
   D.) The Hindu e-books Online

Answer: Option 'A'

​The Hindu Lounge Online

  • 9. Which state clears desk for RoRo ferry services expansion?
   A.) Gujarat
   B.) Karnataka
   C.) Bihar
   D.) Andhra Pradesh

Answer: Option 'A'

​Gujarat

  • 10. Which state holds inaugural Naval Flight Test Seminar?
   A.) Tamil Nadu 
   B.) Kerala
   C.) Goa
   D.) Madhya Pradesh

Answer: Option 'C'

​Goa

  • 11. Who is the chairman of DRDO?
   A.) Dr G Satheesh Reddy
   B.) Dr.Naresh Kumar
   C.) Dr.Suresh Kumar
   D.) Dr. Karthick Rajan

Answer: Option 'A'

​Dr G Satheesh Reddy

  • 12. Who is our present Health minister of India?
   A.) Shri Suresh Prabhu
   B.) Shri Jagat Prakash Nadda
   C.) Shri Dinesh Kumar
   D.) Shri Vijay Prakash

Answer: Option 'B'

​Shri Jagat Prakash Nadda

  • 13. With which country, India recently signed the revised Air Services Agreement?
   A.) Turkey
   B.) Portugal
   C.) Spain
   D.) Morocco

Answer: Option 'D'

Morocco

  • 14. Indian and Pakistani foreign ministers will meet in
   A.) Berlin
   B.) Paris
   C.) Rome
   D.) New York

Answer: Option 'D'

On Pakistan's request, India agreed to a meeting between Foreign Minister Sushma Swaraj and her Pakistani counterpart Shah Mahmood Qureshi in New York on the sidelines of the UN General Assembly next week.

Current Affairs Quiz 23nd September 2018 Download Pdf