Current Affairs June 2019 Quiz for RRB NTPC Quiz Test 24

  • 1. RBI is to create ________ to strengthen the supervision and regulation of commercial banks, urban cooperative banks and NBFCs.
   A.) specialized supervisory and regulatory cadre
   B.) risk-management advisory board
   C.) medium-term advisory board
   D.) Governor Shaktikanta Das commission

Answer: Option 'A'

​specialized supervisory and regulatory cadre

  • 2. What is the theme of 2019 International Day to End Obstetric Fistula?
   A.) Fistula-Treat and Live!
   B.) Women's right to care her
   C.) Fistula is a human rights violation, end it now
   D.) No theme

Answer: Option 'C'

​Fistula is a human rights violation, end it now

  • 3. Who won 'Global Asian of the Year' Award for Contribution to Women's Healthcare Ecosystem?
   A.) Rashmi Narayana
   B.) Niranjani kumar
   C.) Hema Divakar
   D.) Nithya Suresh

Answer: Option 'C'

​Hema Divakar

  • 4. How many million loan was granted to India for Railway Track Electrification Project by Asian Development Bank?
   A.) 750 
   B.) 354
   C.) 250
   D.) 486

Answer: Option 'A'

​750 

  • 5. What are the 2 departments under the Government of India signed recently for joint collaboration on cancer research?
   A.) Dept. of Biotechnology (DBT) and Dept. of Atomic Energy (DAE)
   B.) Dept. of of Science and Technology (DST) and Dept. of Research for diseases (DoR)
   C.) Dept. of Science & Tech (DoS) and Dept. of Research and Education (DRE)
   D.) Dept. of Scientific and Industrial Research (DSIR) and Dept. of Biotechnology(DBT)

Answer: Option 'A'

Dept. of Biotechnology (DBT) and Dept. of Atomic Energy (DAE)

  • 6. The 2019 LS election in which the BJP won with an absolute majority was _______ Lok Sabha election.
   A.) 15th 
   B.) 17th
   C.) 16th
   D.) 18th

Answer: Option 'B'

​17th

  • 7. Google has banned the world's second-largest smartphone maker, ________, from some Android operating system updates.
   A.) Lenovo
   B.) Sony
   C.) Xiaomi
   D.) Huawei

Answer: Option 'D'

Google has banned the world's second-largest smartphone maker, Huawei, from some Android operating system updates. New Huawei smartphones are set to lose access to some Google apps like YouTube and Maps and the next version of Android to be launched later this year.

  • 8. Under which Article did Delhi High Court has ruled that the United Nations is not a State?
   A.) Article 12
   B.) Article 123
   C.) Article 118
   D.) Article 28

Answer: Option 'A'

​Article 12

  • 9. Where is the Pacific Vanguard naval exercise happening?
   A.) Near Saipan
   B.) Near Puerto Rico
   C.) Near Guam
   D.) Near Palau

Answer: Option 'C'

​Near Guam

  • 10. Kalpataru introduces Launch Code Starlight homes in ______________
   A.) Thane
   B.) Andhra Pradesh
   C.) Gujarat
   D.) bihar

Answer: Option 'A'

​Thane

  • 11. ___________launched Mosquito Disease Protection Policy which will cover people against common mosquito-borne diseases
   A.) HDFC ERGO General Insurance Company
   B.) Aviva Life Insurance
   C.) Birla Life Insurance
   D.) ICICI Prudential Life inusrance

Answer: Option 'A'

HDFC ERGO General Insurance Company

  • 12. Where is the newly inaugurated NewSpace India Limited (NSIL), the commercial arm of ISRO located?
   A.) Sriharikota
   B.) Kolkata
   C.) Bengaluru
   D.) Navi, Mumbai

Answer: Option 'C'

​Bengaluru

  • 13. RBI is to introduce Liquidity Coverage Ratio in NBFCs/non-deposit taking shadow banks which have an asset size of _______ and above.
   A.) Rs.15,000 crore
   B.) Rs.5,000 crore
   C.) Rs.10,000 crore
   D.) Rs.20,000 crore

Answer: Option 'B'

​Rs.5,000 crore

  • 14. RBI allowed large modern currency chests to increase the service charges from Rs.5 per packet to a maximum of _________ per packet.
   A.) Rs.6
   B.) Rs.8
   C.) Rs.7
   D.) Rs.9

Answer: Option 'B'

The Reserve Bank of India has announced that it is to allow large modern currency chests to increase the service charges on cash deposited by non-chest bank branches from the existing rate of Rs.5 per packet of 100 pieces to a higher rate subject to a maximum of Rs.8 per packet.

  • 15. Which bank launched ‘Corp SME Suvidha’ for MSMEs?
   A.) Bank of Baroda
   B.) Corporation Bank
   C.) Central Bank of India
   D.) Andhra Bank

Answer: Option 'B'

Corporation Bank launched ‘Corp SME Suvidha’ for MSMEs.

  • 16. ___________became first foreign leader to meet new Japanese emperor
   A.) David Cameron
   B.) Dilma Rousseff
   C.) Donald Trump
   D.) François Hollande

Answer: Option 'C'

​Donald Trump

  • 17. Who won gold medal in 10m Air Rifle in ISSF World Cup?
   A.) Manu Bhaskar
   B.) Apurvi Chandela
   C.) Heena Sidhu
   D.) Jitu Rai

Answer: Option 'B'

​Apurvi Chandela

  • 18. The designated bank branches that distribute the notes and coins throughout the country are called __________.
   A.) Core banks
   B.) Denomination suppliers
   C.) Currency Chest
   D.) Currency regulator

Answer: Option 'C'

Distribution of notes and coins throughout the country is done through designated bank branches, called chests. Chest is a receptacle in a commercial bank to store notes and coins on behalf of the Reserve Bank. Deposit into chest leads to credit of the commercial bank's account and withdrawal, debit.

  • 19. Which of the following can be converted into cash to obtain funds in a range of stress scenarios?
   A.) High Quality Liquid Assets
   B.) Statutory Liquid Assets
   C.) Cash Reserve Assets
   D.) Non-performing Liquid Assets

Answer: Option 'A'

​High Quality Liquid Assets

  • 20. _______ to host World Leaders Conference to Combat Anti-Semitism in October 2020
   A.) Sweden
   B.) Australia
   C.) Thailand
   D.) Saudi Arabia

Answer: Option 'A'

Sweden

  • 21. Who won the 2019 Dr Lee Jong-wook Memorial Prize for Public Health?
   A.) Dr. Soumya Swaminathan
   B.) Prof. N. K. Ganguly
   C.) Dr. Vishwa Mohan Katoch
   D.) Prof. Balram Bhargava

Answer: Option 'D'

Prof. Balram Bhargava

  • 22. Who administers the oath of office of the Prime Minister?
   A.) President
   B.) CJI
   C.) Cabinet Members
   D.) Governor of Delhi

Answer: Option 'A'

President

  • 23. _________ bans Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh terror outfit
   A.) India
   B.) Saudi Arabia 
   C.) Pakistan
   D.) Indonesia

Answer: Option 'A'

India

  • 24. To prevent re-occurrence of IL&FS type of debt crisis in NBFCs RBI is to introduce LCR. What does LCR stand for?
   A.) Liquidity Cash Reserve
   B.) Liquidity Coverage Ratio
   C.) Licensed Corrected Ratio
   D.) Limited Cash Reserve

Answer: Option 'B'

​Liquidity Coverage Ratio

  • 25. How many medals India bagged at Open International tournament?
   A.) 57
   B.) 72
   C.) 65
   D.) 63

Answer: Option 'A'

57

Current Affairs June 2019 Quiz for RRB NTPC Quiz Test 24 Download Pdf